İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ: “ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANMAK İSTEMİYORSAK MARKALAŞMALIYIZ…”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ: “ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANMAK İSTEMİYORSAK MARKALAŞMALIYIZ…”
    (13.09.2019 . 11:28:03) (Okuma: 1214)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, markalaşmanın önemine değinerek, “Çok çalışıp az kazanmak istemiyorsak, markalaşmalıyız” dedi.

     

    İhracatın ülkenin zenginleşmesi ve bağımsızlığı için önemini hatırlatarak, “Biz gıdada, tükettiğimizi üreten, fazlasını da ihraç eden bir ülke olmak zorundayız” diyen Ali Kopuz, şunları söyledi:

     

    “İhracatın artması için, önce bizim etkin ve planlı bir şekilde üretim yapmamız şart. Üretim yapmalıyız ki, işi ihracata dökebilelim. Her zaman söylüyorum: Bir ülke bağımsız olmak istiyorsa, işe önce sanayisinden ve tarımından başlayacak.

     

    Diğer taraftan, bir ürünü üretmek ne kadar önemli ise o ürünü pazarlamak da o kadar önemlidir. Ancak sadece pazarlamak yetmez, ürünlerimizi katma değeri yüksek hale getirmeliyiz.

     

    Bunun da yolu önce ürünü işlemek, sonra da marka olmaktan geçiyor. Örneğin biz, kendi kaliteli zeytinimizi dökme olarak ihraç etmek durumunda kalıyoruz. Hâlbuki Türk zeytinyağını dünyaya tanıtabilsek, çok ciddi katma değer elde edebiliriz. Burada zeytin sadece bir örnek, dünyadaki fındığın %70'e yakınını biz üretiyoruz. Üretimi biz yapıyoruz, katma değerini başkaları kazanıyor.

     

    Çok çalışıp az kazanmak istemiyorsak, markalaşma üzerine yoğunlaşmalıyız… Doğru hedef pazarlar belirleyerek doğru bağlantılar kurmalıyız… Bu İhracat Ana Planı çerçevesinde bu konularda yapılacak çalışmaların, iş dünyamızın ve ülkemizin önünü açacağını umuyorum.”

     

    Diyarbakır Anneleri

     

    Diyarbakır’da HDP il başkanlığının önünde 10 gündür eylem yapan annelere de değinen İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Çocukları dağa kaçırılmış bu analar, ana yüreğinin ne olduğunu hepimize bir kere daha gösteriyor” dedi. Ali Kopuz, “Bugünkü gazetelerde okumuşsunuzdur, oturma eylemi yapan analardan biri, “Buradan ancak ölümüz kalkar!” diyor. Anaların yüreğinin korku duvarını aşması herkese cesaret verdi. Bir, iki aileyle başlayan eylem 10 günde 30 aileye yaklaştı. Ben, devletimizin kararlı tutumu sayesinde, örgütün bölgeye saldığı korkunun yok olacağına ve bu ailelerin artacağına gönülden inanıyorum. İnşallah yakın zamanda bu alçak örgütün insan kaynağı kesilecek ve Türkiye’ye huzur gelecek” dedi.

     

    Faiz İndirimi

     

    Merkez Bankasının 25 Temmuz’da 425 baz puan faiz indirimine gittiğini hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Bunun üzerine yaptığım açıklamada, “küresel koşullarda bozulma olmadıkça ve enflasyonda düşüş devam ettiği sürece bu indirimin devamı mutlaka gelmelidir”, demiştim. Nitekim tahminlerimiz doğrultusunda Merkez Bankamızın Para Politikası Kurulu bugün aldığı kararla, politika faizini, 3,25 puan indirerek yüzde 19,75 seviyesinden yüzde 16,50 seviyesine çekti.  İş dünyamızın ve ülkemizin önünü açacak bu kararı büyük bir memnuniyet ile karşılıyoruz. Merkez Bankasından beklentimiz, faizleri indirmeyi sürdürerek, “yüksek faiz, azalan yatırımlar ve küçülme” kısır döngüsünün kırılmasına destek olmasıdır.

     

    Ancak, burada asıl bankalara büyük görev düşüyor. İş dünyası olarak bankaların daha fazla sorumluluk almalarını bekliyoruz. Borçlanma maliyetlerinde gerçekleşen düşüşü, reel ekonomiye yansıtmalarını bekliyoruz. Yani faizleri düşürmeleri gerekiyor... Maalesef bu güne kadar, özel bankaların yeterli sorumluluğu almadıklarını görüyoruz” dedi.

     

    Büyüme Değerlendirmesi

     

    Konuşmasında Eylül başında açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Başkan Ali Kopuz şunları söyledi:

     

    “Bildiğiniz gibi, 2. çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2 civarında daralması bekleniyordu. Ancak bu daralma yüzde 1,5 ile sınırlı kaldı. Büyüme, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,2 artış gösterdi. Tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 3,4 artış gösterirken, sanayi sektörü yüzde 2,7, inşaat sektörü ise yüzde 12,7 azaldı.

     

    Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus var. Diğer sektörlerdeki küçülmeleri toparlayan tarım sektörü oldu. Tarım sektörü, Türk ekonomisine nispeten bir denge getirerek büyümeye pozitif bir etki yapmıştır.

     

    Yaşanan daralmanın artçılarının bir süre devam edeceğini daha önce söylemiştim. Daralmanın etkileri sürse de ekonomimiz yavaş yavaş toparlanıyor. Ağustos ayında ihracatımız yaklaşık yüzde 1,7 artarak 13 milyar doları aştı. Böylece 8 aylık ihracat rakamımız da 117 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı.

     

    Tüketici fiyatları, Ağustos’ta yüzde 0,86 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 16,65'ten yüzde 15'e geriledi. Türk lirasındaki istikrarlı gidişat, yıllık enflasyondaki düşüşü destekledi. Bildiğiniz üzere, geçen yıl Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 25 seviyelerini görmüştü. Henüz yeterli seviyede olmasa da, yıllık bazdaki düşüş devam ediyor. Daha da iyi olacaktır inşallah…”

     

    Kırmızı Et İstişare Toplantısı

     

    İstanbul Ticaret Borsasında dün gerçekleşen kırmızı et sektörüyle ilgili toplantıya da değinen Başkan Ali Kopuz, “Dün Borsamızda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Komitelerimizin önerisi ile Borsamız çatısı altında düzenlediğimiz istişare toplantısında, Kırmızı et sektörünü enine boyuna değerlendirdik. Kamu kurumları yetkilileri, STK’lar ve özel sektör temsilcileri ile bir araya geldik. Bu toplantımızın sonuçlarını 3. Tarım Orman Şurası’na sunacağız. Memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?