İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İHRACAT ARTIŞI SÜRMELİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İHRACAT ARTIŞI SÜRMELİ
    (08.11.2018 . 08:54:34) (Okuma: 1749)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, İSTİB’in Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada güncel ekonomik ve sektörel sorunları değerlendirdi. Koyunseven, Ekim ayında rekor kıran ihracatın sürmesi gerektiğini belirtti.

     

    İhracatımız artıyor;

     

    Atatürk’ün, bizim İSTİB Meclis salonunda da yazılı olan sözünde işaret ettiği gibi, gerçek büyüme ve zenginleşmenin ihracat sayesinde mümkün olduğunu belirten İlhan Koyunseven, son gelen ithalat ve ihracat rakamlarının da hedef doğrultusunda yüründüğünü kanıtladığını söyledi. Koyunseven, Ekim ayı ihracatı, yüzde 13.1 oranında yükselerek, 15.7 milyar dolara ulaştı. Böylece, kurun da etkisi ile tüm zamanların en yüksek aylık hasılatını elde ederek, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Toplam ihracatımızın yarısını Avrupa Birliği’ne yaptık.

    Ekim ayı ithalatımız ise, yüzde 23.5 azalarak, 16.26 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ekim ayında dış ticaret açığımız yüzde 92.8 azalarak, 529 milyon dolar oldu. Ancak en önemlisi, Bakanlığımız tarafından belirlenen ”Ticarette Yeni Yol Haritası” ile potansiyel pazarlara yaptığımız ihracatta önemli artışların gerçekleşmesidir. Küresel ticaret savaşı yüzünden, bütün dünyanın tetikte beklediği bir dönemde Türkiye, 223 farklı ülkeye ihracat yapmayı başardı.

     

    Söz konusu dönemde ihracatımız, Afrika kıtasında yüzde 25, Meksika’da yüzde 14,8, Hindistan’da yüzde 16,7 ve Latin Amerika ülkelerinde yüzde 41,6 artmıştır. Yani bir yandan mevcut pazarlarımızda ihracatı artırırken, diğer yandan da alternatif pazarlara yönelerek, özellikle ikili ilişkilerde yaşanabilecek olası krizlere karşı kendimizi sağlama aldık” dedi.

     

    Türkiye’de iş yapmak kolaylaşıyor…

     

    İhracat konusunda yaşanan bu başarının tesadüf olmadığını söyleyen İSTİB Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 60. sırada yer alırken, bunu yeterli bulmadık ve çalışmalara başladık. 

     

    TOBB’un da içinde bulunduğu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında, şirket kuruluşu, inşaat izinleri, dış ticaret,  icra ve iflas kanunu gibi birçok alanda değişikliklere yer veren reform paketinin hazırlanmasına destek olduk. Bu reformların etkisi ile Türkiye, iş yapma kolaylığı sıralamasında 17 basamak yükselerek 43. sıraya çıktı. Ayrıca 2018’de en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında girdik. Bu listede Avrupa’dan yer alan tek ülke olduk. Önümüzdeki dönemde, bu listede yükselmeye ve yabancı yatırımcılar için daha da cazip bir pazar olmaya devam edeceğimize inanıyorum.”

     

    Mevcut stokları eritir…

     

    Enflasyonun ekim ayında beklentilerin üzerinde seyrettiğini hatırlatan Koyunseven, “Son haftalarda, Enflasyon ile Topyekûn Mücadele programının da etkisiyle, fiyatlarda aşağı yönlü bir hareket gözlemlenmişti. Fakat bunun Ekim ayı enflasyonuna katkısının, şimdilik sınırlı olduğunu gördük” dedi.

     

    ÜFE’nin halen yüzde 45’in üzerinde olmasının, uzun süre enflasyon ile mücadele edeceğimizi gösterdiğini belirten İSTİB Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, “Dengeli şekilde büyümeye devam etmek zorundayız. Açıklanan son vergi indirimlerini de bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Dikkat ederseniz beyaz eşya, mobilya, otomobil bunlar tüketici tarafından çok sık alınan ürünler değil. Depolanması başta olmak üzere, maliyeti yüksek ürünler. Bu yüzden çarkı döndürmek adına, mevcut stokların eritilmesinin son derece önemli olduğuna inanıyorum. Ekonomik büyüme ve piyasa canlılığını sağlamak adına yapılan bu hamleler, bazı çevrelerde enflasyonun artacağı endişelerine yol açtı.

     

    Ancak KDV ve ÖTV indirimleri ile piyasanın hareketlendirilmesi, dengeli biçimde büyümeyi sürdürmemizi sağlayacak. Ekonomik durgunluk yaşamaktansa enflasyonun bir süre daha yüksek seviyelerde seyretme riskini göze almak gerekiyor. Yine benzer bir bakış açısıyla, özellikle istihdam açısından büyük önem taşıyan başka sektörlerde de ÖTV ve KDV yükünün azaltılmasının, ekonomiyi canlandırmaya katkı sağlayacağına inanıyorum.

     

    Yalnız; bazı firmalar bu indirimleri kendi karlarını arttırmak için kullanıyorlar. Bu vergi indirimleri, esasında devletin vergi gelirinden vazgeçerek piyasayı canlandırma çabasıdır. Yani bunda tüm milletin hakkı var. Bu yüzden; vergi indirimi üzerinden fırsatçılık yapıp haksız kazanç sağlamamak gerek. İndirimin yapılması güzel, ancak bunu piyasaya yansıtmanın, milletin hizmetine sunmanın da şirketlerin milli bir görevi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

     

    Lisanslı depoculuk destekleri…

     

    27 Ekim tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan tebliğ ile lisanslı depolarda muhafaza edilen çeşitli ürünlere verilen kira, ilave kira, nakliye, analiz ücreti destekleme miktarlarının artırıldığını hatırlatan İlhan Koyunseven, “Bu desteklerden faydalanabilmek için; mevcut üretim yılına ait ürünlerin, depolama döneminin başlangıç tarihi ile 31 Aralık’a kadar lisanslı depoya girmiş olması şartı aranıyor. Bu desteklerin hem üreticimize hem de tüketicimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?