İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI’NA KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ, TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI’NA KATILDI
    (31.10.2018 . 17:13:02) (Okuma: 1497)

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen, Ticaret Borsaları Konsey toplantısına katıldı.

     

     

    Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde, yükselen faizler dolayısıyla devlet sübvansiyonlu olarak, tarım ve hayvancılık sektörüne verilen düşük faizli kredilerde yavaşlama olduğuna dikkat çekerek, “Tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik düşük faizli kredilerin, girişimcilerimizin ve üreticilerin kullanımına yeniden sunulmasını bekliyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu; TOBB olarak, borsalarla birlikte, tarım ve hayvancılıktaki dönüşümün gerçekleşmesi için çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.​

     

     

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan iş gücü ihtiyacına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Çobandan tutun da, fındık, kayısı toplamaya, adam bulamıyoruz. Yabancılar çalışıyor artık bu işlerde. Köylerde çocuk sesi de kalmadı zaten. İşte bu yüzden tarım ve hayvancılıkta yeni bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç var. Bu sektörlerin şartlarına göre düzenlenmiş, insanlara gelecek vadeden bir sistemi, sizlerin desteğiyle hayata geçirmeliyiz” dedi.

     

     

    Son dönemde her iki bakanlığın sektöre yönelik önemli iyileştirmeler sağladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Tarım ve Orman Bakanımız, atıl durumdaki hazine arazilerinin, tarım ve hayvancılık sektörünün kullanımına açılmasını sağladı. Ticaret Bakanımız da, taşınır rehin sistemiyle, hayvanların, ağaçların ve tarımsal ürünlerin teminat gösterilmesini sağlayarak, finansmana erişimi kolaylaştırdı. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

     

     

    TİCARET BORSALARININ YAPISI

     

    İki Bakan ile birlikte, üretimi, ihracatı, küresel rekabet gücümüzü nasıl artıracaklarını istişare etmek üzere buluştuklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Bakanların reel sektör dostu çalışma tarzlarını övdü. “Bakanlarımız, bizimle aynı dili konuşuyorlar. Bu da iş dünyamıza büyük moral veriyor” diyen TOBB Başkanı konuşmasında ticaret borsalarının yapısına ilişkin bilgiler verdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu. “Ticaret Borsaları sistemi, bu topraklarda doğmuş ve dünyaya yayılmıştır. Dünyanın ilk borsası bu topraklarda, Kütahya Aizonai’da, faaliyete geçmiştir. Günümüzde Ticaret Borsaları, organize edilmiş tarımsal ve hayvansal ürün piyasalarıdır. Alıcıyla satıcının burada bir araya gelir. Fiyatlar, serbest rekabet ortamında, şeffaf bir şekilde oluşur. Tüm alım-satımlar, bunları yapanlar, miktar ve fiyatlar, kayda geçirilir, yani tescil edilir. Dolayısıyla kayıt dışıyla mücadelede Ticaret Borsaları çok önemli bir misyonu yerine getirir.

     

     

    Ticaret Borsaları aynı zamanda sektörde düzeni sağlar. Bunu da, elektronik satış salonlarıyla, akredite laboratuvarlarla, canlı hayvan borsalarıyla ve lisanslı depolarla yapar. 2001’den bugüne Ticaret Borsalarındaki işlem hacmi tam 14 katına çıktı. Geçtiğimiz yıl toplam işlem hacmi 250 milyar liraya ulaştı.TOBB ve Türkiye’nin dört bir yanındaki 113 Ticaret Borsamız, tarım ve hayvancılık sektörünü daha da geliştirecek projeler ve çalışmalar yürütüyoruz.

     

     

    Dünyadaki dijital dönüşüme paralel olarak, Ticaret Borsalarını geliştiriyoruz. Yeni hazırladığımız tescil yazılımı sayesinde, Ticaret Borsaları, ilgili pek çok kurumla entegre hale gelecek

     

     

    Diğer taraftan, Lisanslı depoculuk ile tarım ürünlerinin güvenle depolanması ve üreticilerin finansmana erişiminin kolaylaşması için TMO ve TOBB olarak ülkemizdeki ilk lisanslı depoyu hayata geçirdik. Bugün geldiğimiz noktada, hem Ticaret Borsalarımızın hem de girişimcilerimizin gayretleriyle, lisanslı depoculuk yatırımları hızla artmaya devam ediyor. Camiamızın 100 yılı aşkın borsacılık deneyimiyle, çağdaş ürün ihtisas borsasını kuracağız demiştik. Hükumetimizin ve bakanlıklarımızın da desteğiyle Ürün İhtisas Borsasının kuruluş izni çıktı ve şirket kuruluşunu tamamladık. Ürün İhtisas Borsasını kısa sürede faaliyete geçirmek için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

     

     

    COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNDE ODA BORSA KATKISI

     

    Coğrafi işaretler konusunda, oda ve borsaların çok daha aktif hale geldiklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bugün gelinen noktada tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’nın tescilinin TOBB’a bağlı oda ve borsalarca yapıldığından söz etti. Hisarcıklıoğlu, üç coğrafi işaretli ürünün de (Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı) Avrupa'da tescillenmesini sağladıklarını sözlerine ekledi.

     

     

    TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN

     

    Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, "Önümüzdeki dönemde teknolojiye, tasarıma ve markalaşmaya yatırım yaparak ihracat artışını yapısal bir şekilde uzun döneme yaymayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

     

     

    Hedeflere ulaşabilmek için de politikaların doğru belirlenmesi gerektiğine işaret eden Pekcan, bu süreçte doğru kişilerle ve sahada elini taşın altına koyanlarla istişare edilmesi gerektiğini dile getirdi.

     

     

    Pekcan, bu kapsamda ticaret borsalarının sorunlarını, talep ve önerilerini dinleyecek olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bakanlık olarak, politika oluşturma süreçlerimizde sizlerin görüş ve önerilerini önemsiyor ve dikkate alıyoruz. Bakanlık olarak ticarette yeni bir anlayışın temellerini atıyoruz. Ülkemiz, bölgemiz ve dünya hem politik hem ekonomik açıdan çok önemli bir dönemden geçmektedir." diye konuştu.

     

     

    “TOPLAM LİSANSLI DEPO KAPASİTEMİZ 3 MİLYON TONA ULAŞTI”

     

    Bakanlık olarak, yurt içi ticaretin daha elverişli koşullarda yapılması için de önemli adımlar atıklarını ifade eden Pekcan, şöyle konuştu:

     

     

    "Tarım ürünlerinin sağlıklı ortamlarda depolanması ve ürünlerin ticaretinin elektronik ortamda yapılması için Lisanslı Depoculuk Sistemini uygulamaya aldık. Lisanslı depoculuk sisteminde kuruluş izni alan işletme sayısını 145'e, faaliyete geçen işletme sayısını 62'ye, toplam lisanslı depo kapasitemizi 3 milyon 32 bin 217 tona ulaştırdık. Bu sistemin geliştirilmesi için kira, analiz, nakliye ve kredi faiz desteği başta olmak üzere çok önemli teşvikleri hayata geçirdik."

     

     

    Pekcan, bakanlık olarak, özel sektörle istişare etmeye büyük önem verdiklerine işaret ederek, üreten, ihracat yapan, istihdam sağlayan iş insanlarının çatı kuruluşu olan sivil toplum kuruluşlarıyla İstişare Kurulunu tesis ettiklerini söyledi.

     

     

    Kurul toplantılarında sektörün nabzını ve sıkıntıları öğrenip anında çözüm ürettiklerini anlatan Pekcan, Bakanlığa gelen şikâyetlerin incelendiğini ve sorunlara hızlı bir şekilde yazılı geri dönüş yapıldığını anlattı.

     

     

    TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ

     

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, "Ziraatı, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak." dedi.

     

     

    Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk iş insanlarının son yıllarda hızla geliştiğini ve önemli mesafeler katettiğini söyledi.

     

     

    Tarımda elverişli arazilerin gün geçtikçe azaldığını vurgulayan Pakdemirli, "Ziraati, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak. Bu yüzden tarım sektöründe hesapsızca görülen büyük satın almalar gerçekleşiyor." diye konuştu.

     

     

    Pakdemirli, dün açılışı yapılan havalimanına değinerek, şunları kaydetti:

     

     

    "Cumhuriyet'i lafla değil icraatla kutladık. İstanbul Havalimanı'nı, Kanal İstanbul projesini görüyorum, Kazakistan'a kadar giden demiryolunu görüyorum da Türkiye'nin 'lojistik hub' olması gereklidir. Hollanda'nın tarım üretimi 25 milyar dolar, ihracatı ise 98 milyar dolardır. Alım, satım ve 'lojistik hub' olduğundan ciddi bir katma değer yaratmıştır. Bizim yakın pazarlarımız 20 küsur trilyon dolarlık ki bundan daha fazla pay almalıyız."

     

     

    “HUBUBAT TİCARETİYLE İLGİLİ ULUSLARARASI ŞİRKET KURMAK İSTİYORUZ”

     

    Hububat ticaretiyle ilgili uluslararası bir şirket kurmak istediklerini aktaran Pakdemirli, "Kamu ve özel sektör girişimiyle tamamen profesyonel yönetilecek şirketle, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan tüm hububatı bu şirket pazarlayacak. Türkiye de lojistik üssü olacak." şeklinde konuştu.

     

     

    Pakdemirli, Bakanlık olarak tarımı ve hayvancılığı tekrardan değerli kılacak eğitim projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, YÖK Başkanı ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve yakın zamanda bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?