İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
    (13.01.2016 . 07:09:31) (Okuma: 3476)

    İstanbul Ticaret Borsası Ocak Ayı Meclis Toplantısında Konuşan Başkan Ali Kopuz:

     

    “Orta Vadeli Program iş dünyasının beklentilerine uygun…”

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Ocak ayı meclis toplantısı13 Ocak 2016 tarihinde, meclis ve komite üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Kopuz, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke ekonomileri için tehdit oluşturan faktörleri hatırlatarak, “hükümetin açıkladığı orta vadeli program bu riskleri engelleyecek nitelikte ve iş dünyasının beklentilerine uygun” dedi. Söz konusu riskleri “gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlama ve düşük ticaret hacmi, emtia fiyatları, kur savaşları, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında yavaşlama ile jeopolitik gerginlikler” olarak sıralayan Ali Kopuz, “biz İstanbul Ticaret Borsası olarak düşük emtia fiyatlarının ülkemiz için bir fırsata çevrilebileceğini her zaman ifade ediyoruz. Çünkü biz emtia ithalatçısı bir ülke konumundayız” şeklinde konuştu.

     

    Konuşmasına dün Sultanahmet meydanındaki patlamayı hatırlatarak başlayan Ali Kopuz, ölenlerin yakınlarına taziyelerini bildirdi ve yaralılara acil şifa diledi. Terörün büyük şehirlere taşınması tehditlerinin arkasından Sultanahmet’teki patlamanın gerçekleşmesine de dikkat çeken Kopuz, “bu saldırının ülkemizi ziyarete gelen turistlerin yoğun olarak bulunduğu bir bölge olan Sultanahmet’te gerçekleşmesi ise yapılan saldırı ile uluslararası camiada Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu imajını oluşturmak için yapıldığının bir göstergesidir. Bu da eylemin gerçek amacının Türkiye’yi hem siyasi, hem ekonomik olarak zora sokmak olduğunu gösteriyor” dedi.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, hükümetin, ülke ve milletin güvenlik ve refahı için terörle mücadeleyi en kapsamlı biçimde sürdürmeye kararlı olduğundan emin olduğunu belirterek, “saldırının gerçekleşmesinden hemen sonra sosyal medyada, olayı kendi kirli siyasi çıkarlarına alet etmek isteyenler, teröre arka çıkacak açıklamalar yaptılar. Türk Milletinin hafızası kuvvetlidir, kendisine bir hainlik yapanı asla unutmaz. Tarih onları terör destekçisi hainler olarak kaydedecektir” dedi.

     

    E-Pazar İhalesi yapıldı…

     

    Borsacılık faaliyetlerini 21. Yüzyıl şartlarına uygun hale getirmek ve Borsa üyelerine daha etkin hizmet sunabilmek için yapılan çalışmalardan biri olan İSTİB Elektronik Pazar projesine de değinen Başkan Ali Kopuz, “İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projede bu hafta yazılım ihalesini tamamlamış olacağız. Başvuruların teknik değerlendirmesi tamamlanmak üzere… Türkiye’de bir ilk olacak bu proje için çalışmalarımıza azim ve süratle devam edeceğiz” dedi.

     

    Orta Vadeli Program…

     

    Önceki gün hükümet tarafından açıklanan orta vadeli program hakkındaki görüşlerini Meclis üyeleriyle paylaşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, 2016-2018 Dönemini kapsayan bu planın iş dünyası için çok önemli bir veri olduğunu vurguladı. Geçen hafta enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmeyi hatırlatan Ali Kopuz, “ben İstanbul iş dünyasının bir temsilcisi olarak dünya genelindeki ekonomik çalkantının devam ettiği bu sürecin iyi oynayanın kazanacağı bir dönem olduğunu her zaman ifade ediyorum. Türkiye özelinde bunun yolunun yapısal reformları bir an önce hayata geçirmek olduğunu geçen meclis toplantısında da sizlerle paylaşmıştım” dedi.

     

    Orta vadeli program ile gelecek üç yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacının yapısal reformlar aracılığıyla büyümeyi artırmak olarak belirlendiğine dikkat çeken Ali Kopuz, “orta vadeli programda mali disiplin ve fiyat istikrarına vurgu yapılmış ve cari açığın azaltılması hedeflenmiştir. Önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlama ve düşük ticaret hacmi, emtia fiyatları, kur savaşları, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında yavaşlama ile jeopolitik gerginlikler ülkeler için risk oluşturan faktörlerdir. Orta vadeli programın bu riskleri engelleyecek nitelikte ve iş dünyasının beklentilerine uygun olduğunu düşünüyorum. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak düşük emtia fiyatlarının ülkemiz için bir fırsata çevrilebileceğini her zaman ifade ediyoruz. Çünkü biz emtia ithalatçısı bir ülke konumundayız” dedi.

     

    Orta vadeli programdaki büyüme hedeflerine de değinen İSTİB Başkanı Kopuz, “orta vadeli programda büyüme 2016 yılı için yüzde 4,5, 2017 ve 2018 yılları için yüzde 5 olarak tahmin edilmiştir. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2016-2018 yılları arasında ortalama büyümeleri yüzde 3,5 olarak beklenmektedir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi dünya ekonomisinde ülkemizi bir adım öne çıkaracaktır. Fakat burada bir riski de ifade etmek istiyorum bu kadar yüksek büyüme hedeflerine ulaşmak için özel sektörün zorlanması sermaye girişindeki olası zayıflama ve buna bağlı kredi maliyetlerinde oluşacak yükselmeler ekonomimiz için risk oluşturabilir. Fakat net ihracatın büyümeye katkısının artmaya devam etmesi ile bu risk de bertaraf edilebilir” şeklinde konuştu.

     

    Orta vadeli programda enflasyon hedefinin 2016 yılında %7,5, 2017 yılında yüzde 6, 2018 yılında yüzde 5 olarak açıklandığını hatırlatan Kopuz, “geçen hafta açıklanan enflasyon oranları ile ilgili yapmış olduğumuz açıklamada bu konuya değinmiş ekonomi yönetimimizin 2016-2017 yılı için enflasyonu yüzde 5'e çekmek yerine yüzde 7 civarında tutmaya odaklanmasının doğru olacağını belirtmiştik. Bu konuda da orta vadeli program beklentilerimize uygun olarak açıklanmıştır” dedi.

     

    Tohumların Canlandırılması Projesi

     

    Meclis toplantısında, 2012 yılında, Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM ile ortak olarak başlatılan “Borsamızdaki eski tohumların çimlenebilme kabiliyetlerinin araştırılması projesi” konusunda da bir sunum yapıldı. Ülkemiz ve tarım sektörü açısından stratejik bir çalışma olan projenin sunumu Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ve Dr. M. Müge Yazıcı tarafından gerçekleştirildi. Meclis ve komite üyeleri tarafından ilgiyle izlenen sunum, İSTİB’in tohumlarının canlandırılması çalışmasının yeni açılımları hakkında verilen bilgilerle sona erdi.

     

     





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?