İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • YUMURTA FİYATLARI BİZDE DÜŞTÜ IRAK’TA YÜKSELDİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    YUMURTA FİYATLARI BİZDE DÜŞTÜ IRAK’TA YÜKSELDİ
    (17.06.2019 . 17:27:51) (Okuma: 1205)

    Tavukçuluk sektörü “VIV Türkiye 2019 Tavukçuluk Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı”nda buluştu

     

    Türk ve dünya kanatlı sektörü “VİV Türkiye 2019 Tavukçuluk Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı”nda buluştu. İstanbul Fuar Merkezi Salon 9-10-11’de gerçekleştirilen fuar VU Exhibitons ortaklığı altında HKF Fuarcılık organizasyonu ile gerçekleştirildi.

     

    9. kez gerçekleştirilen ”VİV Türkiye 2019 Tavukçuluk Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı” üç gün süresince Türkiye ve Dünya kanatlı sektörünün temsilcilerini ağırladı.

     

    Alınan bilgiye göre katılımcıların %59’u yabancı olurken, yaklaşık 13 bin misafir ağırlandığı belirtiliyor.

     

    Sektörün önde gelen isimleri tarafından açılışı yapılan fuara Irak pazarındaki gelişmeler damgasını vurdu.

     

    Irak Hükümetinin mayıs ayı başında yumurta ithalatına getirdiği yasak, yumurta üreticilerini zor durumda bıraktı. Alınan bilgiye göre yumurta sektörü, Irak hükümetinin kararından önce üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç ediyordu. Karar sonrasında üreticilerin yumurtanın tamamını iç pazarda maliyetinin altında satmak zorunda kaldıkları belirtildi.

     

    İSTİB 21. Yumurta Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Naci Yıldırım

     

    VİV Türkiye 2019 Tavukçuluk Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarında görüştüğümüz İstanbul Ticaret Borsası 21. Yumurta Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Naci Yıldırım, bu türlü organizasyonların 1 ya da 2 yıl önceden planlanıyor olduğunu, ancak şu andaki krizi sektörün öngöremediğini belirterek “Şu andaki kriz Irak’ın kapıları kapatması ile ilgili.  Biz normalde ürettiğimiz yumurtanın %25-30’unu Irak’a ihraç ediyorduk. Mayıs ayı itibarıyla Irak, kendi üreticilerini koruma maksadı ile yumurta ithalatına yasak koydu. Dolayısı ile fuar şu anda bu durumun yarattığı huzursuzluk ile geçiyor” dedi. 

     

    Bizde fiyatlar düştü, Irakta iki katına çıktı.

     

    Naci Yıldırım şöyle konuştu: “Irak’ta yapılan üretim kendi tüketimlerinin % 20’sini karşılıyor. Bizde fiyatlar yarı yarıya düşerken üretici % 50’nin üzerinde zarar ederken, şu anda yumurta tedarik edemediğinden Irak’ta fiyatlar yükselmeye başladı. 360 adet yumurta Mayıs ayında 20 dolarken şimdi 42 dolar. Orada iki katı çünkü tedarik edemiyorlar. Alternatif pazarlar için çalışmamız var ama şu anda bizim yaptığımız ihracatın % 20’sine tekabül eder.

     

    Irak’a çok güçlü bir şekilde yani haftalık yaklaşık 90/100 milyon civarında yumurta veriyorduk. Bu büyük bir rakam... Şu anda Suriye’de de sıkıntı var. Irak’ta rahattık, gayet iyi gidiyorduk. Avrupa Birliği tarafına veremiyoruz; çünkü AB ülkelerinin çoğu, özellikle Almanya ve Hollanda üretici.”

     

    Üretim Planlamasında Geç Kaldık

     

    Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon da yumurta sektörü için ihracatın önemine dikkat çekerek, Sektörümüz senelerdir atılım içindeydi. Irak başta olmak üzere ihracat pazarı güzel yakalanmıştır. Ancak plansız yatırımlar, kapasite artışları tehlike sinyalleri çalıyor olsa da görmezden gelindi maalesef. Irakla olan ihracatın sonu gelince sektör ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı” dedi.  

     

    Bu sorunun çözümü için çalıştıklarını belirten İbrahim Afyon, “B planı olarak iç tüketimi arttırmak üzerine çalışmalar yaptık ama yetersiz kaldık. İç tüketimi artırırken, kapasiteler de bir yandan arttı. Irak kapısı ve Ramazan ayının durgunluğu ile yaz döneminin durgunluğu bir araya gelince zor bir durum oluştu” şeklinde konuştu.

     

    İç pazarda kişi başı yıllık yumurta tüketiminin 224 olduğunu belirten İbrahim Afyon şöyle konuştu: “Biz tüketim miktarını, kişi başı yıllık 265’e çıkarabilirsek, sektör mevcut kapasitesi ile devam edebilir. Bu rakamlar zaten olması gereken seviyelerdir.

     

    Sektörde beklenen yapılanma, iyileştirme gerçekleşmediği için bugün zor bir dönemdeyiz. Yumurta üretimi son yıllarda cazip bir yatırım gibi görüldü ve yabancı sermaye yatırımı da aldığı için gereğinden fazla büyüdü. Üretimde, tüketimde, tedarikte planlamayı beceremedik. Temel problemimiz budur aslında. Irak pazarı önemli pazardı ve bu pazar kapanınca da kapasite fazlası sorunumuz oldu. Dolayısıyla sıkıntılı bir süreç... Bu krizden zarar görenlerimiz olabilir ama birlikte ve planlı olarak hareket edebilirsek en az zarar ile atlatmamız mümkün.”

     

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?