İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAKAN BOLAT İSTİB ŞUBAT AYI MECLİSİNE KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAKAN BOLAT İSTİB ŞUBAT AYI MECLİSİNE KATILDI
    (09.02.2024 . 17:36:21) (Okuma: 384)

    İstanbul Ticaret Borsası şubat ayı Meclis Toplantısı Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın iştirakiyle yapıldı.

    İSTİB Eminönü merkez binasında düzenlenen toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Ülke olarak tarifsiz acılar yaşadığımız asrın felaketinde, Devlet millet ve STK’lar olarak depremin ilk dakikalarından itibaren harekete geçtik. Asrın felaketi, büyük bir dayanışmaya dönüştü. Hem meclis üyelerimizden hem de borsa personelimizden arkadaşlarımız, hiçbir çağrıya gerek kalmadan deprem bölgesine giderek, yardım çalışmalarına bizzat katıldılar. Borsa olarak ilk andan itibaren, acil ihtiyaç malzemelerini tırlarla bölgeye gönderdik. Aynı zamanda, hemen bir konteyner köyü kurma çalışmalarımıza başladık ve kısa sürede tamamladık. Meclis Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzla, deprem bölgesini ziyaret ederek, çalışmaları yerinde gördük. Meclis üyelerimizle deprem bölgesinde sahra fırınları kurduk, bizlerin gönderdiği hammadde tedarikiyle aylarca ekmek ürettik” dedi

    İstanbul Ticaret Borsasının 1924’ten beri Türkiye’nin iktisadi başkenti İstanbul’un kadim kurumlarından biri olarak faaliyet gösterdiğini anımsatan Başkan Kopuz sözlerine şöyle devam etti;

    “1924 yılından bu yana köklü bir ticaret geleneğini temsil eden İstanbul Ticaret Borsası, bu sene bir asrı geride bırakıyor. Borsamızda, 27 komitede, hububattan yağlı tohumlara, baharattan bakliyata kadar gıda sektöründe faaliyet gösteren 10 binin üzerinde üyeye hizmet veriyoruz. Ticaret Borsalarına kanunla verilmiş olan tespit, tescil ve ilanı görevlerimizi hakkıyla yerine getirirken, aynı zamanda, “üye odaklı borsacılık” anlayışıyla üyelerimizin rekabet güçlerini artırmak için çalışıyoruz. Bu sebeple, çağdaş pazarlama iletişimi, dış ticaret, e-ticaret ve e-ihracat gibi konularda her yıl ücretsiz eğitimler düzenliyoruz. Güvenilir Ürün Platformunun destekleriyle gerçekleştirdiğimiz ve iki yıldır sürdürdüğümüz Borsa Meydanı toplantılarında, her ay bir sektörümüzün sorunlarını tartışıyoruz. Yeşil Mutabakat gibi gelecek yıllarda ülkemizin ve dünyanın gündeminde olacak konuları, fırsatlar ve tehditler zaviyesinden takip ediyor, üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Gıda israfıyla mücadeleyi kesinlikle ihmal etmiyoruz. Üniversiteler arası düzenlediğimiz “Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışmamız” büyük ilgi gördü ve başarıyla tamamlandı. Benzer saiklerle, Borsa olarak üyelerimizin dış pazarlara açılabilmeleri için fuara iştirak ediyor, imkânlarımız dâhilinde yer tahsisi anlamında destek oluyoruz. Gıda ticaretinin geleceği olarak gördüğümüz TÜRİB’in İstanbul’daki tek acentesi olarak bireysel ve kurumsal yatırımcılara hizmet veriyoruz. Bu konuda, kuruluş aşamasındaki ÜPAK çalışmalarına da aktif olarak katılıyoruz. Bununla birlikte, ticaretin değişen kurallarına uyum sağlarken, ahilik gibi değişmeyen kuralları da baş tacı ediyoruz. Yayınlarla, eğitimlerle, gıda sektörünün sorunlarını gündeme getirdiğimiz basın açıklamalarıyla, üye odaklı borsacılık anlayışının gereğini yapıyoruz.”

    Gıda arz güvenliğinin tüm dünya için güvenlik meselesi haline geldiğini ifade eden Başkan Kopuz “Serbest dış ticaretin, zenginleşmenin en önemli gücü olduğunu biliyoruz. Öte yandan özellikle pandemi ve bölgesel savaşların etkisiyle, kimse, gıda, bilişim ve savunma konularında başka ülkelere muhtaç olmak istemiyor. Bu nedenle stratejik sektörlerle ilgili politikalar, korumacılık ekseninde şekilleniyor. Bizce en stratejik sektörlerden olan gıdanın, dış ticaret fazlası veren sektörlerimizden olması çok önemli… Nitekim 2023 yılında gıda ihracatında 32 milyar dolara yaklaştığımızı görüyoruz. Bu noktada, markalı, katma değerli üretimi odağa alan, yatırım ve ihracat desteklerinin genişletilerek sürdürülmesini önemsiyoruz. Biz istiyoruz ki, kendine yeterlilik oranında yüzde 100’ün üzerinde olduğumuz ürünlerde, sektörümüz daha fazla katma değerli ihracat yapabilsin. Çünkü biz biliyoruz ki, bu topraklarda, tarımsal ihracatımızı 50 milyar dolara ulaşabilecek potansiyele sahibiz. Gıda ihracatımızın gelişmesi için büyük potansiyeli bulunan ülkelerle, ikili anlaşmalar yapılmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Öte yandan üreticimizi koruyan tedbirler konusunda Hükümetin tavrının ne kadar olumlu olduğunun farkındayız. Bunun son örneğini ceviz ve badem konusundaki düzenlemelerde gördük. Bu destekleriniz için sizlere bir kez de Borsa Meclisinin huzurunda teşekkürü bir borç bilirim” şeklinde konuştu.

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise yaptığı konuşmada deprem bölgesine yönelik ihracat desteklerinin artırılmaya devam edeceğini belirterek deprem bölgesinde 4 şehirde esnafa 100'er milyon liralık ek destek verildiğini ifade etti. Deprem bölgelerinde yaraların hızla sarıldığını vurgulayan Bolat, sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmak için 11 ilde çalışmaların sürdüğünün altını çizdi. Bakan Bolat, "Bu yıl sonuna kadar 200 bin konut depremden etkilenen vatandaşlara teslim edilecek" dedi.

    Gazze’de yaşanılan insanlık dramına dikkat çeken Bakan Bolat “Gazze’de büyük bir vahşet var. İsrail tarafından sivil halka soykırım uygulanıyor. Gazzeliler orada kahramanca bir direniş gösteriyorlar. Ülkesini terk etmek isteyen yok, o direnişi bizim adımıza yapıyorlar ve kutsal toprakları terk etmiyorlar. Bize düşen de bütün dünyada onların sesi olmak ve yardım faaliyetlerini sürdürmek. Ticaret bakanlığı olarak Filistin’in ihracat ürünlerine çok önemli muafiyetler sağlıyoruz bize ulaşabilsin diye ama Filistin’in ticareti de İsrail üzerinden yapıldığı için Filistinliler bu konuda da zorluklar çekiyor.”

    Gün boyu tarım ve gıda sektörleri ile ilgili ziyaret gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Bolat “Bugün bizim İstanbul için tarım ve gıda günümüz. Sabah 7’de Bayrampaşa halinde görüşmelerimize başladık. Ekibimle birlikte esnaflarımızı ziyaret ettik. Sorunlarını dinledik. Daha sonra gıda toptancıları ile görüştük sektör analizleri dinledik taleplerini not aldık ve gerekli açıklamaları yaptık. Üçüncü durağımız ise İstanbul Ticaret Borsası oldu.” dedi.

    Üretim, ticaret ve ihracat arttıkça daha gelişmiş bir Türkiye olacağının altını çizen Bakan BolatBütün desteğimizle üretimin, ticaret ve istihdamın arkasında durmaya devam edeceğiz. COVID-19 döneminde başlayan Rusya - Ukrayna Savaşı’nda ve 6 Şubat depremleri ile pik yapan fiyatlama davranış bozuklukları en çok gıda ürünlerinde ve hizmet sektöründe canımızı yakıyor. Hükümetimiz kurulduktan sonra çok önemli ekonomik ve mali politikalar izliyor. Orta vadeli programın birinci evresi enflasyonla mücadele 2026 aralığında tek haneli rakama düşürmek” dedi.

    Ramazan ayının yaklaştığını anımsatan Bolat "Esnafımızın, üreticilerimizin, tacirlerimizin ramazan ayında fiyat artış noktasında son derece hassasiyet göstereceğini ve vatandaşlarımızın gıda ürünlerini fiyat artışı olmadan yemelerini sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

    İSTİB Şubat ayı meclisine Bakan Bolat’la birlikte, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Mehmet Azgın, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe katıldı.

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       
Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?


Tarım ve Orman Bakanlığı (Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı)/Kamu Spotu-2