İstanbul Ticaret Borsası

            

  • DUYURULAR
  • TÜRK GIDA KODEKSİ BULAŞANLAR YÖNETMELİĞİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

    Tarih: 06.11.2023

    Konu: Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği

    Açıklama: Yönetmelik ile gıdalarda bulunabilen belirli bulaşanların maksimum limitleri ve bulaşanlar açısından riskin kaynağının belirlenmesi, önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması için gıda işletmecisinin sorumlulukları belirlenmiştir.

    Yönetmelik gıdalarda bulunabilen mikotoksinleri, bitki toksinlerini, metaller ve diğer elementleri, halojenli kalıcı organik kirleticilerini, işleme bulaşanlarını ve diğer bulaşanları, bulaşanların maksimum limitlerinin uygulanmasını ve piyasaya arzını kapsamaktadır.

    Yönetmelik ekinde yer alan ve maksimum limiti aşan miktarda bulaşan içeren gıdalar piyasaya arz edilemeyecek, gıdalarda hammadde olarak veya gıda bileşeni olarak kullanılamayacak, belirtilen maksimum limitlere uygun gıdalar, bu maksimum limitleri aşan gıdalar ile karıştırılamayacak, ekte yer alan bulaşanları içeren gıdalara, kasten kimyasal işlemlerle detoksifikasyon yapılamayacaktır.

    Bulaşan seviyelerini düşürmek amacıyla ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak gıdalar, son tüketici için piyasaya arz edilmesi veya gıda bileşeni olarak kullanılması amaçlanan gıdalar ile karıştırılamayacaktır.

    Gıda işletmecileri ekte maksimum limit belirlenen gıdaların yanı sıra ulusal ve uluslararası risk değerlendirme otoriteleri tarafından insan sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmiş olan ve Ek-1’de maksimum limit belirlenmemiş gıdalar veya ekte yer almayan bulaşanlar için bu riskin kaynağının belirlenmesi, önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması çalışmalarını yapacak, gerekli düzeltici tedbirleri alacaklardır.

    Bu Yönetmelik, gıdalarda Belirli Bulaşanların Maksimum Limitlerini Belirleyen 25/4/2023 tarihli ve (AB) 2023/915 sayılı Komisyon Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmış olup 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

    Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2023 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.

    Bu Yönetmeliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 31/12/2023 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31/12/2024 tarihine kadar piyasada bulunabilecektir.

    Duyuru ile ilgili Resmi Gazete için tıklayınız.

     

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?


Tarım ve Orman Bakanlığı (Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı)/Kamu Spotu-2