Başvuru Yapan:
Gerçek Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.
Başvuru Yapan:
Tüzel Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

İSTANBUL SİMİDİ
(22.04.2025 . 15:46:56) (Okuma: 69)
Simit ve türevlerinin özellikle Avrupa başta olmak üzere dünyada birçok kültürde çeşitli şekillerde üretimi ve tüketimi bulunmaktadır. İstanbul simidi ise şeklen ve reçete olarak bunlardan ayrışmaktadır.
İstanbul Simidi, buğday unu, su, tuz, yaş maya, pekmez (üzüm, keçiboynuzu, incir, dut) ve susam kullanılarak yapılan bir simit çeşididir.
Hamurun 45 dakika yoğrulması, yoğurulan hamurun 20-25 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılması, el yordamıyla koparılan hamur parçalarının mermer üzerinde açılması ve çift fitil örgü şeklinde bağlanması ile şekil verilerek taş fırınlarda veya diğer fırınlarda pişirilmesiyle elde edilir.
İstanbul simidinin ayırt edici özelliği, hamurunun çift fitil örgü şeklinde olmasıdır.
İstanbul Simidinin Tarihçesi
Simidin Osmanlı’daki serüveni 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemde simit, sultan sofralarında ve saray mutfağında yer almış, kaynaklara göre 1525 yılından itibaren İstanbul’da üretilmeye başlanmıştır. 1593 tarihli Üsküdar mahkeme kayıtlarına (Şer’iyye Sicili) göre simidin ağırlığı ve fiyatı ilk kez standartlaştırılmış ve “simid-i halka”nın gramajı 135 dirhem (432 gram) olarak belirlenmiş, fiyatı ise 1 akçe olmuştur.
Nerelerde Üretilir/Satılır/Tüketilir
Günümüzde simit, modern fırınlarda, pastanelerde ve simit evlerinde hazırlanıp satılabilir. Kahvaltılarda, kafelerde ve ayaküstü tüketilebilen bir ürün olma özelliği taşır. Sokak simidi diye tabir edilen çeşidi, reçete bakımından pastane simidinden ayrışmaktadır. Bu simit, yüzyıllardır cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar tarafından da satılmaktadır.
Ne Zaman Tüketilir/Yanında Ne Gider
Simit, tüm gün tüketilebilir ancak daha çok sabah kahvaltılarında porsiyon şeklinde sunulur. Kahvaltı dışında öğle yemeklerinde de tercih edilir. Simit, kahvaltılık ürünlerle birlikte yenilebileceği gibi çay ve ayran gibi içeceklerle de tüketilebilir.