Page 24 - Sayı-45 Mayıs Haziran 2020
P. 24

İSTİB HABER




                      İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al:

             “PANDEMİ SİSTEMİ DEĞİŞTİRİYOR SONRASINA HAZIR OLMALIYIZ”










                                 İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Süt Ürünleri
                               Perakende Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Recep Salih Al, Ekotürk TV’de Ahu

                             Orakçıoğlu Moderatörlüğünde hazırlanan Gıda Borsası Programında süt ve süt
                                                ürünleri sektörünü değerlendirdi.





































           İstanbul  Ticaret  Borsası  yönetim  Kurulu   yerli üretimde çok iyi noktada olunduğunu,   yorlar. Çünkü tonajlarını, yüzde 20-25’lere
           sayman  Üyesi  ve  süt  Ürünleri  Perakende   süt üretim tesislerinin standartlarının yük-  kadar  düşürmek  zorunda  kaldılar.  yoğurt
           Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Recep salih   seldiğini, peynir üretim tesislerinin kapasi-  üreticilerinde de biraz sıkıntı var.
           al,  Türkiye’nin  dünyanın  sekizinci  büyük   te ve istihdam açısından belli bir seviyeye
           süt üreticisi olduğu belirterek, “Biz Türkiye   geldiğini kaydeden al, koronavirüs sebebiy-  Üretimimiz  çok  şükür  hiç  durmadı.  yet-
           olarak 22 milyon ton süt üretiyoruz. Bunun   le bazı sıkıntıların olduğunu ifade etti.  kililerimiz  bu  konuda  gerekli  açıklamaları
           yüzde 90’ı inek sütü. Koyun, keçi ve manda                             yapıyor  ve  her  türlü  önlemi  alıyor.  sütler
           sütü üretimimiz de var.  Koyun sütü yüzde   En  büyük  sıkıntının  ev  dışı  tüketimde  ya-  çiftliklerden sağılıyor, işleniyor. İçme sütü,
           6 gibi diyebiliriz” bilgisini verdi.  şandığına işaret eden al, şunları söyledi:  beyaz peynir, kaşar peynir ve türevleri ola-
                                                                                  rak piyasaya arz ediliyor. İnsanlarımızın tü-
                                               “sadece evde değil, dışarıda da bir kahvaltı
           “EV dıŞı TÜKETİM sEKTÖRÜ ÇoK ETKİlEndİ”   kültürümüz  oluşmuştu.  otellerde,  resto-  ketimine sunuluyor.”

           Türkiye’de 1,66 milyon ton içme sütü tüke-  ranlarda, kahvaltıcılarda… Şu anda buralar   “lİTRE BaŞı dEsTEK 25 KuRuŞa ÇıKMalı”
           tildiğini, sütün daha çok içme sütü olarak   kapalı olduğu için sektörün bir kısmı etki-
           tüketildiğini belirten al, yılda 756 bin ton   lenmiş durumda. Peynir ve özellikle ayran   süt  üreticisine  verilen  desteklerin  yeterli
           peynir üretildiğine dikkat çekti. Ülke olarak   üreticileri şu anda çok büyük sıkıntı çeki-  olmadığını,  köylünün  bu  konuda  sıkıntısı



           22
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29