Page 14 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 14
İSTİB HABER
14 T TOBB HABER
“Yağ, un ve
şekerle beraber
temel gıda
maddeleridir ve
her biri stratejik
önemdedir”
TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL HAKAN ÇALEN
“YAĞ TEMEL GIDA MADDESİDİR VE STRATEJİK Türk tarımının en önemli sorunun planlama oldu-
ÖNEMDEDİR” ğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları söyledi:
Bitkisel yağ sanayicilerinin ihtiyaç ve taleplerini dile “İnsan kaynağımız da teknolojimiz de yeterli olduğu
getiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ta- halde planlama konusunda maalesef başarılı olamı-
hir Büyükhelvacıgil, son gelişmelerin dünyada tarı- yoruz. Bu, sürdürülebilir tarımı tehdit eden bir du-
rum. Yağdaki temel sorunumuz da planlamadır. Biz
mın ne kadar önemli olduğunu tekrar gösterdiğini
söyledi. Büyükhelvacıgil, “Yağ, un ve şekerle beraber çiftçisiyle, sanayicisiyle, tüketicisiyle, devletiyle bir
temel gıda maddeleridir ve her biri stratejik önem- arada, ortak çıkarlar için harekete geçmeliyiz. Uzun
dedir” tespitinde bulundu. vadeli sözleşmeli tarım, sadece yağda değil tüm ta-
rımsal ürünlerde yerleştirilmeli.”
“ALIM GARANTİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ŞARTTIR”
Konuşmasında çiftçi talep ve beklentileri ile yağlı
tohumlar üretimini artıracak önerilerini sıralayan
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen ise ay-
çiçeğinin fiyatlama ve sektörel yapısal sorunları ol-
duğunu bildirdi. Çalen, “Alım garantisi verilmesi
sürdürülebilirlik için ilk şarttır” dedi. Çiftçinin sür-
dürülebilir ve öngörülebilir bir gelir beklentisi oldu-
ğunu ifade eden Çalen, şunları söyledi:
“Çiftçimiz geçen yılki fiyatlama ve kazanca göre
ekim kararı veriyor. Doğru münavebe, doğru tekno-
loji ve doğru gübreleme ise sürdürülebilirliği belirli-
yor. Ayçiçeği üretimini artırmak için desteklerin çok
önemi var. Desteklerin cazip rakamlara yükseltil-
mesi gerekiyor. Yağlı tohumlara odaklanmış lisanslı
depoculuğa yönelmeliyiz. Ayrıca alternatif yağlı to-
humlarda üretim arttıkça tağşişe dikkat etmeliyiz.
Ayçiçeği yanında ikinci bir alternatif ürünün yerleş-
memesinin nedeni, alıcı bir kooperatif olmaması ve
bir makro plan eksikliğidir. Planlamayla yıllık 2,5
milyon ton ayçiçek yağı üretimine ulaşabiliriz.”