Page 45 - Sayı-66 Kasım - Aralık 2023
P. 45

KASIM-ARALIK 45
























               TEOMAN DURUKAN            AHMET ÖZDEN               RECEP SALİH AL            ZÜLKÜF KOPUZ

            caret Bakanlığı ile görüşüyor, sorunlarımıza çözüm  Köylerdeki aile üreticilerinin korunması gerekiyor.
            arıyoruz. Üretim ve ticaretin kesiştiği noktalarda  Aynı zamanda da süt kalitemizi artırmalı, üretim
            ise bilhassa zorluklar oluyor. Bu nedenle Ulusal Süt  alanlarını korumalıyız” hatırlatmasında bulundu.  “Birçok kıymetli
            Konseyi çerçevesinde bir Süt Koordinasyon Kurulu                                     ve güzel
            oluşturulmasının çok gerekli olduğunu düşünüyo- “DEVLET, STK VE ŞİRKETLER ORTAK HAREKET ETMELİ”  ürünlerimiz
            rum. Böylece, sorunları eşgüdüm içinde tespit eder,   Süt sektöründe inovasyonun önemine değinen İstan-  var. Bunları
            daha sağlıklı çözümler bulabiliriz” şeklinde konuştu.
                                                       bul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Üyesi   uluslararası
            “ÇİĞ SÜT İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ”    Zülküf Kopuz ise küresel pazara açılma konusunda   pazara
                                                       sektördeki tüm paydaşların ortak çalışması gerektiğini
            Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Mü-  vurguladı. Kopuz da küresel pazara açılmak gerektiği-  sokabiliriz.
            dürlüğü  (HAYGEM)  Proje  Geliştirme  ve  Altyapı   ne işaret ederek, “Birçok kıymetli ve güzel ürünlerimiz   Uluslararası
            Daire Başkanı Ahmet Özden yaptığı konuşmada   var. Bunları uluslararası pazara sokabiliriz. Uluslarara-  pazarda
            hayvancılıkta  verimlilik  ve  kalite  odaklı  politikalar   sı pazarda giderek daha çok ilgi gören Turkish Labne   giderek daha
            uyguladıklarını  ifade  ederek,  “Birim  hayvandan  ne   gibi ürünler geliştirmeliyiz.  Tüm paydaşlar birlikte   çok ilgi gören
            kadar fazla ürün alabiliriz, kalitesini nasıl artırabiliriz   çalışmalı, politikalar üretmeliyiz. Özellikle katma de-
            doğrultusunda çalışıyoruz. Süt üretiminde kalite ve   ğerli süt ürünlerini dünyaya satabilir hale gelmeliyiz.   Turkish Labne
            proteini artırmak ana hedefimiz. Bunun için süt içe-  Bu süreçte devlet, sivil toplum kuruluşları ve şirketler   gibi ürünler
            riğine göre protein ve kaliteyi artıranlara ek destek ve-  ortak hareket etmeli” önerisinde bulundu.  geliştirmeliyiz.”
            rilen bir sistem uygulamaya başladık” bilgisini verdi.
            Daha kapsamlı bir çalışma yaparak, çiğ süt için eylem
            planı hazırladıklarını kaydeden Özden, “2024-2025
            yıllarını kapsayan süt eylem planının bir parçası da dış
            pazarlara açılma olacak. Dünya fuarlarında peynirleri
            tanıtmak için çalışacağız. Değerli ürünler ve ihracat
            sektörü büyütecektir. İhracatta da katma değerli ürün-
            leri öne çıkarmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

            “EZİNE PEYNİRİNİ DÜNYAYA AÇMALIYIZ”
            Konuşmasında Türkiye’nin peynir varlığına dikkat
            çeken İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Ku-
            rulu Sayman Üyesi Recep Salih Al da, “Daha önce
            yöresel olan Ezine peyniri, Trakya kaşarı gibi birçok
            ürünümüz ulusal pazarda yoğun olarak tüketiliyor.
            Bu ürünlerimizin uluslararası pazarda da ciddi şans-
            ları olduğunu düşünüyorum” dedi. Özellikle Ezine
            peynirini dünyaya açılması gerektiğinin altını çizen
            Al, “Desteklerin daha dikkatle verilmesi gerekiyor.
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50