Page 63 - borsaaktuel-71-k
P. 63
KİTABİYAT EYLÜL-EKİM 63
63
EYLÜL-EKİM
? GIDA PARADOKSLARI
Güney Nur (Editor)
YAPAY
Kitabın uzun bir adı
ZEKAYA
var: “Gıda Paradoks-
ları Sürdürülebilirliğin
SORDUM
Zorlukları ve Alternatif
Perspektifler”…
Konusu ise küresel gıda
sisteminin sürdürülebi-
GELECEĞİN RESTORANLARI NASIL OLACAK? lirliğinin nasıl sağlanabileceği… Kavramsal
bir çerçeve ile başlayan kitap, kamu politi-
kaları, kentsel – kırsal bağlantılar ve küre-
sel gıda sisteminin geleceğini ele almış…
Konuyla ilgili az sayıdaki bilimsel yayından
biri…
Gazi Kitabevi, 2024, 360 sayfa
GIDA SANAYİ İŞLETME
EKONOMİSİ
Prof. Dr. Bahattin Çetin
Üniversitelerin ilgili
bölümlerine ders ki-
tabı olarak hazırlanan
kitapta, gıda ve tarıma
dayalı sanayinin Tür-
kiye ekonomisindeki
yeri ve gelişimi, ta-
rım-sanayi etkileşimi,
üretim, pazarlama,
finansman, işletmelerde personel yönetimi
Yapay zekâya göre, gelecekte restoranlar teknolojinin konuları ele alınmış. Gıda sanayi işletme yö-
ve değişen tüketici beklentilerinin etkisiyle önemli netimi konusunda derli toplu bir çalışma...
dönüşümler geçirecek. Nobel Yayın , 2024, 216 sayfa
Yapay zeka, restoranlardaki en önemli değişikliğe kendi-
sinin ve robotik teknolojilerin neden olacağını söyleyerek RESTAURANT MANAGEMENT
söze başlıyor: ESSENTİALS
“Yapay zeka destekli uygulamalar veya robotlar, müşterile- Robert Wilson
re menüleri tanıtacak ve siparişleri otomatik olarak alacak.
Müşterilere robotlar hizmet edecek.” Muhtemelen burada “Konsept Geliştirme-
insansı robotlardan değil, robotik servis sistemlerinden den Kârlılığa: Resto-
bahsediliyor. ran Yönetimi Esas-
ları” adlı bu kitaba
İkinci olarak kişiselleştirmeye dikkat çeken yapay zeka, benzer Türkçe bazı
müşterilerin tercih, beğeni ve sağlık verilerini analiz ederek, kitaplar da var. Ama
kişiye özel önerilerde bulunabileceğini söylüyor. benim görebildiğim
Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının ev ortamın- en yenisi 2019 yı-
da restoran deneyimi yaşatması, menülerdeki ürünlerin üç lında yayınlanmış ve
boyutlu görülebilmesi de beklenen değişimlerden… en azından pandemi görmemiş. Son birkaç
yılda yaşadığımız olağanüstü gelişmeleri de
Sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar, akıllı tarım içeren bir kitap olduğu umuduyla çevrilme-
uygulamalarının kullanılmasıyla yapılmış gıda üretimi, ar- sinde yarar olacağını düşünüyorum.
tan sağlık ve güvenlik kaygısı geleceğin restoranlarını şekil-
lendirecek diğer faktörler… Independently published, 2024, 360 sayfa