Page 63 - borsaaktuel-71-k
P. 63

KİTABİYAT                           EYLÜL-EKİM 63
                                                                                                                 63
                                                                                                      EYLÜL-EKİM
                  ?                                            GIDA PARADOKSLARI





                                                               Güney Nur (Editor)
                    YAPAY
                                                               Kitabın uzun bir adı
                   ZEKAYA
                                                               var: “Gıda Paradoks-
                                                               ları Sürdürülebilirliğin
                  SORDUM
                                                               Zorlukları ve Alternatif
                                                               Perspektifler”…
                                                               Konusu ise küresel gıda
                                                               sisteminin sürdürülebi-
              GELECEĞİN RESTORANLARI NASIL OLACAK?             lirliğinin nasıl sağlanabileceği… Kavramsal
                                                               bir çerçeve ile başlayan kitap, kamu politi-
                                                               kaları, kentsel – kırsal bağlantılar ve küre-
                                                               sel gıda sisteminin geleceğini ele almış…
                                                               Konuyla ilgili az sayıdaki bilimsel yayından
                                                               biri…
                                                               Gazi Kitabevi, 2024, 360 sayfa


                                                               GIDA SANAYİ İŞLETME
                                                               EKONOMİSİ

                                                               Prof. Dr. Bahattin Çetin
                                                               Üniversitelerin ilgili
                                                               bölümlerine ders ki-
                                                               tabı olarak hazırlanan
                                                               kitapta, gıda ve tarıma
                                                               dayalı  sanayinin Tür-
                                                               kiye ekonomisindeki
                                                               yeri ve gelişimi, ta-
                                                               rım-sanayi etkileşimi,
                                                               üretim,  pazarlama,
                                                               finansman, işletmelerde personel yönetimi
              Yapay zekâya göre, gelecekte restoranlar teknolojinin   konuları ele alınmış. Gıda sanayi işletme yö-
              ve değişen tüketici beklentilerinin etkisiyle önemli   netimi konusunda derli toplu bir çalışma...
              dönüşümler geçirecek.                            Nobel Yayın , 2024, 216 sayfa
              Yapay zeka, restoranlardaki en önemli değişikliğe kendi-
              sinin ve robotik teknolojilerin neden olacağını söyleyerek   RESTAURANT MANAGEMENT
              söze başlıyor:                                   ESSENTİALS
              “Yapay zeka destekli uygulamalar veya robotlar, müşterile-  Robert Wilson
              re menüleri tanıtacak ve siparişleri otomatik olarak alacak.
              Müşterilere robotlar hizmet edecek.” Muhtemelen burada   “Konsept Geliştirme-
              insansı robotlardan değil, robotik servis sistemlerinden   den Kârlılığa: Resto-
              bahsediliyor.                                    ran Yönetimi  Esas-
                                                               ları” adlı bu kitaba
              İkinci olarak kişiselleştirmeye dikkat çeken yapay zeka,   benzer Türkçe  bazı
              müşterilerin tercih, beğeni ve sağlık verilerini analiz ederek,   kitaplar da var. Ama
              kişiye özel önerilerde bulunabileceğini söylüyor.  benim görebildiğim
              Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının ev ortamın-  en yenisi 2019 yı-
              da restoran deneyimi yaşatması, menülerdeki ürünlerin üç   lında yayınlanmış ve
              boyutlu görülebilmesi de beklenen değişimlerden…  en azından pandemi görmemiş. Son birkaç
                                                               yılda yaşadığımız olağanüstü gelişmeleri de
              Sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar, akıllı tarım   içeren bir kitap olduğu umuduyla çevrilme-
              uygulamalarının kullanılmasıyla yapılmış gıda üretimi, ar-  sinde yarar olacağını düşünüyorum.
              tan sağlık ve güvenlik kaygısı geleceğin restoranlarını şekil-
              lendirecek diğer faktörler…                      Independently published, 2024, 360 sayfa
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68