Page 63 - borsaaktuel-70-k
P. 63
KİTABİYAT TEMMUZ-AĞUSTOS 63
63
TEMMUZ-AĞUSTOS
? GIDA: İYİ DE NE YEMELİYİM?
Dr. Mark Hyman
YAPAY
“Dr. Mark Hyman, gı-
ZEKAYA
dalar hakkında doğru
bilinen yanlışlara dikkat
SORDUM
çekmek ve gerçekleri açı-
ğa çıkarmak için kaleme
aldığı bu kapsamlı kita-
bında bütün besin grup-
larını yakından inceliyor
ve bize neleri yanlış an-
GELECEKTE GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ladığımızı izah ediyor.
BAZI ÖNEMLİ SORUNLAR ŞUNLAR Tahıllara, baklagillere, kırmızı ete, süt ürün-
OLABİLİR: lerine, yağlara, tatlandırıcılara ve çok daha
fazlasına dair yanlış bilinenlerin doğrusunu
açıklarken çarpıcı bilimsel verileri de sade ve
akıcı bir üslupla gözler önüne seriyor.”
Pegasus Yayınları, 2024, 528 sayfa
GIDA BİLİMİ
NE YEDİĞİMİZİN VE NASIL
PİŞİRDİĞİMİZİN BİLİMİ
Marty Jopson
“Çikolatakolik olmak
mümkün müdür?
Tavsiye edilen tüke-
İklim Değişikliği ve Tarım Ürünleri: İklim değişikliği, ta- tim tarihi gerçekten
rım ürünlerinin yetişme şartlarını ve miktarını etkileyebilir. ne anlama gelir? Beş
Daha sık ve şiddetli hava olayları, kuraklık, sel ve ısı dalga- saniye kuralında her-
ları gibi doğal afetler gıda üretimini olumsuz etkileyebilir. hangi bir gerçeklik
var mıdır? Geleceğin
Su Kıtlığı ve Su Kalitesi: Su kıtlığı, tarım için gerekli gıdası, laboratuvar
olan su kaynaklarını azaltabilir. Ayrıca, kirlenmiş su kay- ortamında yetiştirilen
nakları, sulama suyu olarak kullanıldığında gıda güven- et midir? Gıda Bilimi
liği riskini artırabilir. bütün bu soruları mercek altına yatırmakta-
dır ve dahası, yirmi birinci yüzyılın günlük
Antibiyotik Direnci: Antibiyotik kullanımının artması, yemek mucizelerinin arkasında yatan saklı
antibiyotik direnci gelişimini teşvik edebilir. Antibiyotik bilimi su yüzüne çıkarmaktadır.”
dirençli bakterilerin gıda zinciri boyunca yayılması, gıda Maya , 2024, 224 sayfa
güvenliği sorunlarına yol açabilir.
Teknoloji ve Gıda Güvenliği: Teknolojideki ilerlemeler, GIDA VE BESLENME
gıda üretim süreçlerini ve gıda güvenliği yönetimini de- HERKESİN BİLMESİ GEREKEN
ğiştirebilir. Ancak, yeni teknolojilerin kullanımıyla bir- ŞEYLER
likte ortaya çıkabilecek riskler ve güvenlik açıkları da göz Dr. P. K. Newby
önünde bulundurulmalıdır. “Beslenme Dokto-
Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yayılması: Küre- ru adıyla dünyaca
selleşme ve artan ticaret, gıda kaynaklı hastalıkların ulus- üne kavuşan Dr. P.
lararası düzeyde daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Bu K. Newby, Gıda ve
Beslenme kitabında
da gıda güvenliği açısından küresel bir tehdit oluşturabilir. beslenme konusuna
Gıda Sahteciliği ve Yolsuzluk: Gıda sahteciliği ve yolsuz- dair mitleri 134 fark-
luk, tüketicilerin güvenini sarsabilir ve sağlık risklerine yol lı soru ile çürütüyor.
Yazar, bu kitapta,
açabilir. Gelecekte, bu tür uygunsuz uygulamaların önlen- sağlıklı bir hayat için
mesi için daha etkili önlemler alınması gerekebilir. okurları beslenmenin temellerini öğrenme-
Bu sorunlar, gıda güvenliği ile ilgili politika yapıcılar, bi- ye, yanlış bildiklerini unutmaya ve doğrula-
rı ise öğrenmeye teşvik ediyor.”
lim insanları ve endüstri temsilcileri için öncelikli alanlar-
dır ve gelecekte daha fazla dikkat ve çaba gerektirebilirler. The Kitap, 2024, 368 sayfa