Page 63 - borsaaktuel-70-k
P. 63

KİTABİYAT                      TEMMUZ-AĞUSTOS 63
                                                                                                                 63
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS
                  ?                                            GIDA: İYİ DE NE YEMELİYİM?





                                                               Dr. Mark Hyman
                    YAPAY
                                                               “Dr. Mark Hyman, gı-
                   ZEKAYA
                                                               dalar hakkında doğru
                                                               bilinen yanlışlara dikkat
                  SORDUM
                                                               çekmek ve gerçekleri açı-
                                                               ğa çıkarmak için kaleme
                                                               aldığı bu kapsamlı kita-
                                                               bında bütün besin grup-
                                                               larını yakından inceliyor
                                                               ve bize neleri yanlış an-
              GELECEKTE GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ              ladığımızı izah ediyor.
              BAZI ÖNEMLİ SORUNLAR ŞUNLAR                      Tahıllara, baklagillere, kırmızı ete, süt ürün-
              OLABİLİR:                                        lerine, yağlara, tatlandırıcılara ve çok daha
                                                               fazlasına dair yanlış bilinenlerin doğrusunu
                                                               açıklarken çarpıcı bilimsel verileri de sade ve
                                                               akıcı bir üslupla gözler önüne seriyor.”
                                                               Pegasus Yayınları, 2024, 528 sayfa

                                                               GIDA BİLİMİ
                                                               NE YEDİĞİMİZİN VE NASIL
                                                               PİŞİRDİĞİMİZİN BİLİMİ
                                                               Marty Jopson
                                                               “Çikolatakolik olmak
                                                               mümkün    müdür?
                                                               Tavsiye edilen tüke-
              İklim Değişikliği ve Tarım Ürünleri: İklim değişikliği, ta-  tim tarihi gerçekten
              rım ürünlerinin yetişme şartlarını ve miktarını etkileyebilir.   ne anlama gelir? Beş
              Daha sık ve şiddetli hava olayları, kuraklık, sel ve ısı dalga-  saniye kuralında her-
              ları gibi doğal afetler gıda üretimini olumsuz etkileyebilir.  hangi bir gerçeklik
                                                               var mıdır? Geleceğin
              Su Kıtlığı ve Su Kalitesi: Su kıtlığı, tarım için gerekli   gıdası,  laboratuvar
              olan su kaynaklarını azaltabilir. Ayrıca, kirlenmiş su kay-  ortamında yetiştirilen
              nakları, sulama suyu olarak kullanıldığında gıda güven-  et midir? Gıda Bilimi
              liği riskini artırabilir.                        bütün bu soruları mercek altına yatırmakta-
                                                               dır ve dahası, yirmi birinci yüzyılın günlük
              Antibiyotik Direnci: Antibiyotik kullanımının artması,   yemek mucizelerinin arkasında yatan saklı
              antibiyotik direnci gelişimini teşvik edebilir. Antibiyotik   bilimi su yüzüne çıkarmaktadır.”
              dirençli bakterilerin gıda zinciri boyunca yayılması, gıda   Maya , 2024, 224 sayfa
              güvenliği sorunlarına yol açabilir.
              Teknoloji ve Gıda Güvenliği: Teknolojideki ilerlemeler,   GIDA VE BESLENME
              gıda üretim süreçlerini ve gıda güvenliği yönetimini de-  HERKESİN BİLMESİ GEREKEN
              ğiştirebilir. Ancak, yeni teknolojilerin kullanımıyla bir-  ŞEYLER
              likte ortaya çıkabilecek riskler ve güvenlik açıkları da göz   Dr. P. K. Newby
              önünde bulundurulmalıdır.                        “Beslenme  Dokto-
              Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yayılması: Küre-  ru adıyla dünyaca
              selleşme ve artan ticaret, gıda kaynaklı hastalıkların ulus-  üne kavuşan Dr. P.
              lararası düzeyde daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Bu   K. Newby, Gıda ve
                                                               Beslenme kitabında
              da gıda güvenliği açısından küresel bir tehdit oluşturabilir.  beslenme konusuna
              Gıda Sahteciliği ve Yolsuzluk: Gıda sahteciliği ve yolsuz-  dair mitleri 134 fark-
              luk, tüketicilerin güvenini sarsabilir ve sağlık risklerine yol   lı soru ile çürütüyor.
                                                               Yazar, bu kitapta,
              açabilir. Gelecekte, bu tür uygunsuz uygulamaların önlen-  sağlıklı bir hayat için
              mesi için daha etkili önlemler alınması gerekebilir.  okurları beslenmenin temellerini öğrenme-
              Bu sorunlar, gıda güvenliği ile ilgili politika yapıcılar, bi-  ye, yanlış bildiklerini unutmaya ve doğrula-
                                                               rı ise öğrenmeye teşvik ediyor.”
              lim insanları ve endüstri temsilcileri için öncelikli alanlar-
              dır ve gelecekte daha fazla dikkat ve çaba gerektirebilirler.  The Kitap, 2024, 368 sayfa
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68