Page 47 - borsaaktuel-76-k
P. 47
47
TEMMUZ-AĞUSTOS 47
TEMMUZ-AĞUSTOS
leneği, aradan geçen onca yıla rağmen hâlâ ilk günkü laşımlarında sık sık rastladığımız bu sahne, İstan-
gibi ilgi görüyor. Boğaz boyunca satılmaya başlanan bul’un lezzet kimliğinin küresel ölçekte bir parçası
bu sandviç, hem balıkçıların geçim kaynağı olmuş olduğunu kanıtlar.
hem de halkın ucuz, doyurucu ve sağlıklı bir öğün Araştırmalar, Eminönü Balık Ekmek tercih edenle-
seçeneği olarak rağbet görmüştür. İlk zamanlarda rin genellikle sokak lezzetlerine ilgi duyan yerli ve
Galata Köprüsü’ne yanaşan balıkçı tekneleriyle satı- yabancı turistlerden oluştuğunu göstermektedir.
şa sunulan bu lezzet, bugün Eminönü Meydanı’nda Simit, midye, kokoreç ve döner ekmeği ile birlikte
demirlemiş ahşap, tarihi teknelerden servis ediliyor.
Eminönü Balık Ekmek, en çok tercih edilen sokak
Yıllar içinde Eminönü Balık Ekmek, İstanbul’un lezzetleri arasında yer almakta; tüketicilerin balık
kendine has bir fast food’u hâline gelmiştir. Ancak ekmek deneyiminden genel olarak memnun kal-
bu, zincir restoranlardaki hızlı yemek anlayışından dıkları görülmektedir. Söz konusu memnuniyet,
çok farklıdır. Yılların deneyimiyle kazanılmış bir ürünün lezzetinin yanı sıra, aynı zamanda balık ek-
pratiklikle özenle hazırlanmış, ucuz ama doyurucu, meğin görece uygun fiyatlı olmasından, hızlı servis
hızlı ama sağlıklı, geleneksel ama her zaman gün- edilmesinden ve Eminönü gibi deniz kenarında yer Yılların
cel... Bu yönüyle balık ekmek, sokak lezzetleri ara- alan turistik cazibe unsurlarından da kaynaklanmak- deneyimiyle
sında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. İstanbul halkının tadır. (Kaynak) Demir, Ö., Avcıkurt, C. ve Güleç, E.
yanı sıra, Tarihi Yarımada’yı ziyarete gelen turistler (2019). Eminönü’nde (İstanbul) balık ekmek yeme de- kazanılmış bir
de Eminönü’ne uğrayıp bu eşsiz tadı denemeden neyimleri. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2019 Kış, pratiklikle özenle
ayrılmıyor. Pek çok yabancı ziyaretçi için balık ek- Ek-1 Özel Sayı, 201-218. hazırlanmış,
mek, İstanbul’daki gastronomik deneyimin olmazsa Görüldüğü gibi, İstanbul’un balık ekmekle olan iliş- ucuz ama
olmazlarındandır. Fotoğraflanır, paylaşılır, anlatılır.
kisi, sadece bir yeme alışkanlığı ile sınırlı değil. Bu doyurucu, hızlı
İstanbul’un tarihi dokusunu soluyarak Boğaz’ın se- basit sandviç, artık İstanbul’un simgelerinden biri ama sağlıklı,
rin rüzgârı yüzünüze çarparken, bir yandan da taze hâline gelmiştir. Bu noktada coğrafi işaret tescili, ba- geleneksel ama
pişmiş balıkla hazırlanmış bir sandviç yiyorsanız, bu lık ekmek kültürünü korumak için, balık ekmeğin
şehirle gerçek anlamda tanışmışsınız demektir. En İstanbul’la özdeşleşmiş bir lezzet olduğunu resmiye- her zaman
çok Eminönü’nde, Galata Köprüsü çevresinde ya da te kavuşturacaktır. Üretim biçimi, kullanılan malze- güncelliğiyle
Karaköy’de karşımıza çıkar balık ekmekçiler. Bazısı me ve sunum şekli standartlaştırılarak, hem kültürel balık ekmek,
küçük teknelerin üzerinde, bazısı tekerlekli araba- miras korunur hem de yerel esnafın desteklenmesi sokak lezzetleri
larında; hepsi de Boğaz’ın hemen kıyısında, denizle sağlanabilir. Aynı zamanda bu tür tesciller, gastro- arasında
neredeyse iç içe çalışır. Bu manzaranın içinde otu- nomi turizmini artırarak şehrin ekonomisine de kat-
rup balık ekmek yemek, turistler için unutulmaz bir kı sağlayarak, uluslararası tanıtımda da İstanbul’un ayrıcalıklı bir
deneyimdir. Yabancı gezginlerin sosyal medya pay- mutfak kültürünü öne çıkarabilir. yere sahiptir.