Page 50 - borsaaktuel-76-k
P. 50
50
50 MAYIS MECLİSİ
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yunis Aksu, 24. Baharat ve Bal Ticareti Komitesi olarak
düzenledikleri Bal Çalıştayı hakkında Meclis üyelerine bilgi sunarak, çalıştay ile sektörün mevcut
durumunu, kamunun bakış açısını ve bal analiz teknolojilerini değerlendirdiklerini ifade etti.
“BALDA TEKNOLOJİ GELİŞİYOR, MEVZUAT GERİDE KALIYOR”
Yunis Aksu: “İYİ NİYETLİ ÜRETİCİLER MAĞDUR OLABİLİR”
“Arıcılık, sadece
bal üretimi Analiz teknolojilerinin 5-10 yılda bir değiştiğini ve
bu değişimlerin üreticiler için risk oluşturduğuna
açısından değinen Aksu, şunları söyledi:
değil; tarımsal
tozlaşma, “İlk analiz yöntemleri sadece ürünün içerisindeki
sakkarozu tespit edebiliyordu. Zamanla glikoz ve
ekosistem fruktoz kullanımı arttı ve mevcut yöntem yetersiz
dengesi ve kaldı. Eski analiz yöntemlerini kullanıp ticaret ya-
gıda güvenliği pan iyi niyetli insanlar sonrasında mağduriyet yaşa-
açısından da dı. Günümüzde pirinç şekeri kullanımı gündemde
hayati bir rol ve mevcut analiz teknikleri bu tür şekerleri tespit
edemiyor. Devletin, mRNA temelli yeni bir analiz
oynamaktadır.” yöntemi üzerinde çalıştığını biliyoruz. Ancak bu YUNİS AKSU
yöntemin uygulanabilmesi için gerekli olan veri kü-
tüphanesi henüz satın alınamadı. Bu sistem devreye ifade ederek, “Bu da mevzuatın uygulamada sorun
alındığında şu anki analiz yöntemleriyle sağlıklı gö- yaratmasına neden oluyor. Bu nedenle sektörel tem-
rülen pek çok ürün, yeni analiz yöntemiyle sağlıksız siliyeti olan bir ‘Mevzuat Komitesi’ oluşturulmalı ve
olabilir. Bu da sektörde iyi niyetli üreticilerin mağ- KOSGEB destekleri geri gelmeli” dedi.
dur olmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.
“ARI YOKSA GIDA DA YOK”
MEVZUAT SAHADAN UZAK… Gıdanın geleceği için arıcılığı korumanın ve geliştir-
menin önemine dikkat çeken Aksu, “Arıcılık, sadece
Konuşmasında ayrıca küçük üreticilerin analiz ma- bal üretimi açısından değil; tarımsal tozlaşma, eko-
liyetleriyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Aksu, sistem dengesi ve gıda güvenliği açısından da haya-
“Daha önce sağlanan analiz desteği kaldırıldı. Bu ti bir rol oynamaktadır. Hatta mevcut tozlaşmanın
durum özellikle küçük ölçekli üreticiler için ciddi yüzde 80’i arılar tarafından sağlanıyor. Bu nedenle,
bir maddi yük haline geldi” diye konuştu.
sektörün sürdürülebilirliği için kamu, özel sektör ve
Aksu, ayrıca sektörle ilgili mevzuatlar hazırlanırken üniversiteler arasında daha güçlü bir iş birliği gerek-
sahadaki aktörlerden yeterince görüş alınmadığını lidir” uyarısında bulundu.
ONURSAL BAŞKANA SAYGI
İSTİB yönetimi, Onursal Başkan merhum Nejat “Borsamızda uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı
Ekrem Basmacı’yı unutmadı. Yönetim Kurulu Baş- yapmış olan merhum Onursal Başkanımız Nejat Ek-
kan Yardımcısı İlhan Koyunseven, İSTİB’e yarım rem Basmacı’yı, vefatının 7. yıl dönümünde rahmet
asır başkanlık yapan efsanevi isim Nejat Ekrem Bas- ve minnetle anıyorum. Bu vesileyle, kuruluşundan
macı’yı ölümünün 7. yılında rahmetle andı. Koyun- bugüne Borsamıza hizmet etmiş ve ebediyete intikal
seven şunları söyledi: etmiş tüm büyüklerimizi de şükranla yâd ediyorum.”