İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB’DE İNTERNETTE GIDA SATIŞI KONUŞULDU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB’DE İNTERNETTE GIDA SATIŞI KONUŞULDU
    (25.10.2024 . 16:43:57) (Okuma: 81)

    İstanbul Ticaret Borsasının, Güvenilir Ürün Platformunun desteğiyle düzenlediği “Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor” toplantılarında bu ay “Internet Pazar Yerlerinde Gıda Satışı” konuşuldu. Toplantıda, internet pazaryerlerindeki satışların hızla büyüdüğü ve beraberinde önemli sorumlulukları da getirdiği vurgulandı. İnternet pazar yerlerindeki satıcı ve ürün çeşidinin fazlalığı dolayısıyla en büyük görevin tüketiciye düştüğü belirtildi.

    Tüketicilerin şikâyetlerinin hızla değerlendirildiği ve yüksek para cezalarının kesildiğinin belirtildiği toplantıda, Tüketicinin Korunması Hakkında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM tarafından onaylandığı, önümüzdeki dönemde kanuna aykırı hareket eden firmalara doğrudan 10 kat daha fazla cezai yaptırımın yapılabileceği belirtildi.

    İnternette gıda satışının konuşulduğu etkinliğe, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis, Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap’ın gerçekleştirdiği toplantının moderatörlüğünü ise Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak yaptı.

    İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap açılış konuşmasında, internet gıda satışının hızla büyüdüğünü belirterek, Dijital pazarlama, internet pazar yerleri, şirketlerin kendi web siteleri ve sosyal medya kanalları aracılığıyla her geçen gün gelişiyor. Üretici ve tüketici arasındaki mesafe kısaldı. Anadolu’nun küçük bir kasabasındaki üretici dijital pazarlama sayesinde ulusal hatta küresel pazarı hedefleyebiliyor. Bu da sektörümüz için önemli bir fırsat. Ancak bu fırsatın doğurduğu sorunları hızla çözmemiz çok önemli. Özellikle yüzbinlerce üreticinin milyonlarca ürününün satıldığı internet pazar yerlerinde gıda ürünlerinin denetimi üzerinde durulmalı” dedi.

    “Cezai yaptırımlar 10 katına kadar uygulanabilir”

    Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, Internet Pazar yerlerinde ürün çeşitliliğinin ve rekabetin arttığını, bundan zarar görecek olan tüketicileri korumak için Bakanlıkça önlemler alındığını belirtti. Dilber, en çok şikâyetin sipariş iptallerinden geldiğinin altını çizerek, “Fiyat artışlarına bağlı olarak siparişler satıcı tarafından iptal ediliyor. Sonrasında satıcı, aynı ürünü daha yüksek fiyatlardan satışa sunuyor. Bunun gibi tüketici aldatan ve haksız ticari kazanç sağlayan uygulamalar karşısında cezai yaptırımlarımız var. TBMM’de onaylanan son kanun teklifiyle birlikte ceza miktarları 10 katına kadar uygulanabilir hale geldi” dedi.

     

    “Denetim mekanizması şikâyetler üzerinden gerçekleştiriliyor”

    Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis, internet üzerinden tüketici gibi satın almalar yapıp incelemelerde bulunduklarını ama ürün çeşitliliği ve işletme sayısı karşısında zorlandıklarını ifade ederek, “ Şu anda kayıtlı 724 bin işletme mevcut. Bu firmalara gıda konusunda iyi derecede eğitim almış personelimizle senede en az bir kez denetim gerçekleştiriyoruz. Ancak asıl denetim mekanizmamız tüketici şikâyetleri üzerinden işliyor. Bu noktada tüketicilerimize de önemli görevler düşüyor. Bize ALO 174 hattı üzerinden ya da resen başvurular geliyor. En geç 15 gün içerisinde gerekli işlemleri tamamlayıp, tüketiciye geri dönüyoruz” dedi.

     

    “Tüketici bildirimleri çok önemli”

    Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimleri olumlu karşıladığını belirterek, “Her satılan ürünün bir alıcısı var. Görevlilerin binlerce ürünle ilgili ayrı ayrı denetim yapması mümkün değil. Bu nedenle tüketici bildirimleri çok önemli” dedi.

     

    “Ürün çeşitliliği sorun yaratabiliyor”

    Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu, tüketici alışkanlıklarının değişerek e-ticaretin 2023 yılında yüzde 103 büyüdüğünü belirterek, “Gıda ve perakende sektörünün e-ticaretteki payı yüzde 5 seviyelerine geldi. Gıdada günde 1 milyon adet işlem yapılıyor. Özellikle pandemiden sonra ürün çeşitliliği arttı. Bu büyüme beraberinde bazı sorunlar getirdi. Özellikle gıdada izlenebilirliği halk sağlığı açısından önemsiyoruz” dedi. 

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?


Tarım ve Orman Bakanlığı (Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı)/Kamu Spotu-2