Page 23 - Borsa Aktüel Sayı 47
P. 23
GIDA BORSASI
“500 Bİn TOn TAVUK İHRAÇ EDİYORUZ” “En DEnETİMLİ SEKTÖR TAVUKÇULUK “TAVUK ETİnDEn KAnSER OLAn BİRİ YOK”
SEKTÖRÜDÜR”
Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü: Tavuk yemi olarak mısır ve soya yetişti-
Tavukçuluk sektörünün Türkiye’de en sıkı rilmeye başlandığını, dünya standartları
“Tavuk üretiminde kendi kendine yeten bir
denetlenen sektör olduğuna işaret eden neyse Türkiye’de de beslenmenin o şekilde
ülkeyiz. Hatta 500 bin ton kadar da ihracat Gülen, “Yumurtanın tavuktan çıkıp, tekrar
yapıyoruz. Önü açık, genç bir sektör. AB yapıldığını kaydederek, “Aksi takdirde et
civciv olup, büyüyüp, kesilip sofraya gelene
Standartlarından daha iyi üretim yapan bir kadar her aşamasında denetim vardır. Bu veriminiz düşer. Türkiye’de yetişen ürünle-
sektör. Her kriz dönemi ile birlikte 40’lar se- denetimler, hem firmalar, hem de tarım ba- rin GDO’suz olduğunu biliyorum” dedi.
viyesinde olan büyük entegre üretim tesis- kanlığı tarafından gerçekleştirilir. En önemli Bir tavuğun günde bir yumurta yapabildiği-
lerinin sayıları azalıyor, buna bağlı olarak da ni, üç yumurta yaptığının doğruyu yansıt-
olarak da tüketici denetimi vardır. Son kul-
kalan tesislerin üretim kapasiteleri artıyor. lanma tarihine iki gün kalmış ürünü tüketi- madığını kaydeden Gülen, “Bugüne kadar
25 yıl önce bayiliğini yaptığım firma günlük
me sunamayız” açıklamasında bulundu. tavuk etinden kanser olan birileri gibi is-
20-25 bin adet kesim yapıyordu. Bu gün ise patlanmış bir bilgi yok. Bunlar doğru değil.
günlük 400 bin adet kesim yapıyor. Büyük “Antibiyotik kullanımı her sektörde vardır” Ben 35 yıldan bu yana sektörün içindeyim.
diyen Gülen, antibiyotiğin büyüme amaç-
ve sınırlı sayıda olan tesisler bu gün sektö- 35 yıldır tavuk yiyorum. Gayet sağlıklıyım”
rün yüzde 75’i kadar üretim yapıyor. Bunlar lı değil, tavuğun hastalanmasını önleme dedi.
amaçlı olarak kullanıldığını söyledi. Gülen,
sektörün taşıyıcı, lokomotif firmalarıdır.”
“Bunun da koşuları var. Tarım Bakanlığı her Gülen, sözlerini şöyle tamamladı:
Gülen, Türkiye’de günde ortalama 4 milyon kümesten gelen hayvanlardan numune ala-
adet tavuk kesildiğini, bu bağlamda 2018’de rak, antibiyotik kalıntısı var mı, yok mu ona “Bir ürünün organik olabilmesi için tama-
yıllık üretimin, 2 milyon 300 bin ton ola- bakar ve ona göre ürünün sahaya gitmesi- men organik ürünler ile beslenmesi gerekir.
rak gerçekleştiğini aktararak, “Bu kesimler ne müsaade eder. Aksi takdirde ürün imha Ancak bu türlü bir beslenme ile verimli bir
sorumlu veteriner hekim kontrolünde ger- olur. Ayrıca kesimden 10 gün önce antibi- üretim mümkün olmaz. Dolayısı ile fiyatı
çekleşiyor. Her kesimhanede Tarım Bakan- yotik kesilir. Bu süre içinde, dışkı yolu ile da daha yüksek olur. Bizim halkımızın ucuz
lığının yetkili temsilcileri nezaretinde şahit tavuk bu antibiyotik kalıntılarından arınır. ve sağlıklı proteine ihtiyacı var. Bütün dün-
numuneler alınarak, denetim içinde kesilip, Bu Tarım Bakanlığı tarafından denetlenir. yada olduğu gibi Türkiye’de de endüstriyel
parçalanıp, paketlenip tüketime hazır hale Dolayısı ile bu denetimden geçen kalıntısız dediğimiz yöntem ile üretilen tavuklar tü-
getiriliyor” ifadelerini kullandı. ürünler sahaya gider” diye konuştu. ketiliyor.”
Eylül-Ekim 2020 21