Page 33 - borsaaktuel-46-k
P. 33

İSTİB HABER




            KÜÇÜKBAŞ ÜRETİM MODElİMİZ YOK OlDU
            TEKRAR CANlANDıRMAlıYıZ
            Türkiye’nin 2000’li yıllara kadar kendi ken-
            dine yeten ve yakın Arap ülkelerine kırmızı
            et ihraç eden bir noktada olduğuna işaret
            eden Yücesan, “Özellikle küçükbaşta çok iyi
            bir noktadaydık. Bizim gücümüz küçükbaş
            hayvan  varlığı.  Anadolu  coğrafyasında,
            Orta Asya coğrafyasında sığır hayvancılığı
            çok  uygun  bir  hayvancılık  modeli  değil”
            diye konuştu.
                                                “KÜÇÜKBAŞ HAYVANCılıKTA EMEK       Meraların  bedelsiz  olarak  üreticilere  veril-
            Küçükbaş  hayvancılık  modelinin  Türkiye’yi   YOğUNDUR”               mesi  gerektiğini  kaydeden  Yücesan,  “Me-
            ihracat  yapar  noktaya  taşıdığını  anlatan                           rası  olanın  hayvanı  yok.  Hayvanı  olanın
            Yücesan,  “Kırsal  alanların  şehirleşmesiyle,   Son dönemde tarım ve hayvancılıkla ilgili   merası yok gibi. Ve bölge insanının davra-
            insanların köy hayatından ayrılarak büyük-  teşvik ve sübvansiyonların ön plana alındı-  nışlarından kaynaklanan problemler de olu-
            şehirlere gelmesiyle birlikte küçükbaş hay-  ğını  vurgulayan  Yücesan,  yapılması  gere-  yor. Bu noktada devletin ağırlığını koyarak
            vancılıkta daralma oldu. Küçükbaş hayvan-  kenler hakkında şunları söyledi:  çözüm getirmeli” şeklinde konuştu.
            cılık endüstriyel bir üretime uygun değildir.   “Kamu arazileri, endemik ve ürün yapabi-
            Mera  ve  insan  gücü  gerekir.  Bizim  yeterli   lecek durumda olan, mera olabilecek nite-  “PANDEMİ İlE TERCİHlER DEğİŞTİ”
            meralarımız var. Ancak insan gücü azalmış-  likte olan araziler de hayvancılık üretiminin
            tır. Dolayısı ile bizi kırmızı ette dengeleyen   hizmetine sunuldu. Bunlar çok doğru, hat-  Türkiye’de  hayvanlara  verilen  gıda  madde-
                                                                                   lerinin  insan  sağlığına  uygun  olduğunu  ve
            küçükbaş üretiminden mahrum olduk. Tür-  ta geç kalınmış kararlardı. Bu yapılanların   kesinlikle  hormon  kullanılmadığını  belirten
            kiye bu noktada endüstriyel üretimi olan sı-  dışında  bir  de  yapılması  gerekenler  var.
            ğır hayvancılığına kaydı. Sığır hayvancılığı   Anadolu’da  yaşayan,  kırsalda  yaşayan  in-  Yücesan,  “Türkiye  son  zamanlarda  gıda  ve
            da sermaye ve yatırım ister. Bu durum da   sanlarımızın sosyal koşullarının biraz daha   hayvancılık konusunda yapılan mevzuat de-
            doğrudan maliyetlere yansır.                                           ğişiklikleri ile son derece kontrollü bir durum
                                                iyileştirilmesi  için  çalışmalar  yapılmalı  ve   yaratmıştır. Pandemi ile birlikte gıda kalitesi
            Şu anda bize Avrupa’dan adeta monte edil-  insanların orada yaşama ve üretime girme-  ve güvenliği de çok ön plana çıkmıştır. Tüke-
            miş, endüstriyel üretime bağlı ve olan sığır   si konusunda cazip hale getirilmeli. Bizim   tim tercihleri bu yönde değişmiştir. Peraken-
            hayvancılığını yapıyoruz. Coğrafyamıza uy-  coğrafyamız yem bitkisinin olduğu, küçük-  de olarak kasaplarda kaliteli etlere yönelim
            gun değil ve üretimde dışarı bağlılığın da   baş  üretimine  uygun  bir  coğrafya.  Bunun   artmıştır.  İnsanlar  bu  dönemde  beslenme
            olduğu bir model. Dolayısı ile bir daralma   tamamlayıcısı ise insandır. Bu emek yoğun   için tükettiği gıdaların kalitesine önem ver-
            oluyor ve yurtdışından ithalat ile ikame et-  bir süreçtir. İnsanların orada kalmasını sağ-  meye başladı. Ambalajlı ve paketli ürünler ön
            mek durumunda kalıyoruz.”           layacak bir sistem kurulması gerekiyor.”  plana çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.
            Kovid-19  sürecinde  bağışıklık  sisteminin
            güçlü olması ile doğal beslenmenin önemi-
            nin anlaşıldığına dikkat çekerek, “Bilindiği   “KALİTE İLE LEZZET AYNI ŞEY DEĞİLDİR”
            gibi Kovid-19’un Çin’de bulunan bir yaban   Yücesan kalite ile lezzet arasındaki farkı ise   tüketildiği zaman çok lezzetlidir. Bölgesel
            hayvan pazarında, vahşi hayvanların tüke-  şöyle açıkladı:              damak  tatları  oluşur.  Dolayısı  ile  Kıvırcık
            tilmesinin sonucunda ortaya çıktığı belirti-                            ile yetişen bir nesle, Mor Karamanı sevdi-
            liyor. Bu durumda Orta Asya’da, Günay Kore   “Kalite ile lezzet aynı şey değildir. Güney-  remeyebilirsiniz.  Aynı  şekilde  tam  tersi.
            Kuzey Kore gibi nüfusu çok olan yerlerde in-  doğu Anadolu’da Mor Karaman dediğimiz   Türkiye coğrafyasında 16 binden fazla en-
            sanların artık bu tür gıdadan uzaklaşacakla-  hayvanların kuyruk yağı kokusu ve lezzeti   demik bitki var. Dolayısı ile bu bitkilerin de
            rını ve daha sağlıklı ve güvenli olan protein   biraz  daha  yoğundur.  Hani  o  kebaplarda   bu lezzete katkıları var. İspanya’da da ko-
            kaynaklarına  yöneleceklerini  öngörüyoruz.   aradığımız  lezzeti  sağlar.  Diğer  taraftan   yunculuk var ama onlar bizim 10’da birimiz
            Bu  da  büyükbaş  ya  da  küçükbaş  kırmızı   Arap koyunu dediğimiz bir tür vardır. Bu   kadar endemik bitkiye sahip değil. Bu gün
            ettir. Dolayısı ile bu konuda dünyada talep   da daha çok kebap, döner türü tüketimde   Suudi Arabistan’dan, Katardan gelen insan-
            daha da artacaktır. Biz kendimize yetece-  kullanılır.  Trakya  bölgesinde  ise  Kıvırcık   lar Avrupa’dan 4-5 dolara koyun almıyorlar
            ğimiz  en  doğru  modeli  kurmalıyız.  Bu  da   dediğimiz,  Merinos  dediğimiz  türler  taze   ama bizden 8 dolara alıyorlar.”
            küçükbaş hayvancılıktır” tespitini yaptı.



                                                                                           Temmuz-Ağustos 2020 31
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38