Page 33 - borsaaktuel-46-k
P. 33
İSTİB HABER
KÜÇÜKBAŞ ÜRETİM MODElİMİZ YOK OlDU
TEKRAR CANlANDıRMAlıYıZ
Türkiye’nin 2000’li yıllara kadar kendi ken-
dine yeten ve yakın Arap ülkelerine kırmızı
et ihraç eden bir noktada olduğuna işaret
eden Yücesan, “Özellikle küçükbaşta çok iyi
bir noktadaydık. Bizim gücümüz küçükbaş
hayvan varlığı. Anadolu coğrafyasında,
Orta Asya coğrafyasında sığır hayvancılığı
çok uygun bir hayvancılık modeli değil”
diye konuştu.
“KÜÇÜKBAŞ HAYVANCılıKTA EMEK Meraların bedelsiz olarak üreticilere veril-
Küçükbaş hayvancılık modelinin Türkiye’yi YOğUNDUR” mesi gerektiğini kaydeden Yücesan, “Me-
ihracat yapar noktaya taşıdığını anlatan rası olanın hayvanı yok. Hayvanı olanın
Yücesan, “Kırsal alanların şehirleşmesiyle, Son dönemde tarım ve hayvancılıkla ilgili merası yok gibi. Ve bölge insanının davra-
insanların köy hayatından ayrılarak büyük- teşvik ve sübvansiyonların ön plana alındı- nışlarından kaynaklanan problemler de olu-
şehirlere gelmesiyle birlikte küçükbaş hay- ğını vurgulayan Yücesan, yapılması gere- yor. Bu noktada devletin ağırlığını koyarak
vancılıkta daralma oldu. Küçükbaş hayvan- kenler hakkında şunları söyledi: çözüm getirmeli” şeklinde konuştu.
cılık endüstriyel bir üretime uygun değildir. “Kamu arazileri, endemik ve ürün yapabi-
Mera ve insan gücü gerekir. Bizim yeterli lecek durumda olan, mera olabilecek nite- “PANDEMİ İlE TERCİHlER DEğİŞTİ”
meralarımız var. Ancak insan gücü azalmış- likte olan araziler de hayvancılık üretiminin
tır. Dolayısı ile bizi kırmızı ette dengeleyen hizmetine sunuldu. Bunlar çok doğru, hat- Türkiye’de hayvanlara verilen gıda madde-
lerinin insan sağlığına uygun olduğunu ve
küçükbaş üretiminden mahrum olduk. Tür- ta geç kalınmış kararlardı. Bu yapılanların kesinlikle hormon kullanılmadığını belirten
kiye bu noktada endüstriyel üretimi olan sı- dışında bir de yapılması gerekenler var.
ğır hayvancılığına kaydı. Sığır hayvancılığı Anadolu’da yaşayan, kırsalda yaşayan in- Yücesan, “Türkiye son zamanlarda gıda ve
da sermaye ve yatırım ister. Bu durum da sanlarımızın sosyal koşullarının biraz daha hayvancılık konusunda yapılan mevzuat de-
doğrudan maliyetlere yansır. ğişiklikleri ile son derece kontrollü bir durum
iyileştirilmesi için çalışmalar yapılmalı ve yaratmıştır. Pandemi ile birlikte gıda kalitesi
Şu anda bize Avrupa’dan adeta monte edil- insanların orada yaşama ve üretime girme- ve güvenliği de çok ön plana çıkmıştır. Tüke-
miş, endüstriyel üretime bağlı ve olan sığır si konusunda cazip hale getirilmeli. Bizim tim tercihleri bu yönde değişmiştir. Peraken-
hayvancılığını yapıyoruz. Coğrafyamıza uy- coğrafyamız yem bitkisinin olduğu, küçük- de olarak kasaplarda kaliteli etlere yönelim
gun değil ve üretimde dışarı bağlılığın da baş üretimine uygun bir coğrafya. Bunun artmıştır. İnsanlar bu dönemde beslenme
olduğu bir model. Dolayısı ile bir daralma tamamlayıcısı ise insandır. Bu emek yoğun için tükettiği gıdaların kalitesine önem ver-
oluyor ve yurtdışından ithalat ile ikame et- bir süreçtir. İnsanların orada kalmasını sağ- meye başladı. Ambalajlı ve paketli ürünler ön
mek durumunda kalıyoruz.” layacak bir sistem kurulması gerekiyor.” plana çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.
Kovid-19 sürecinde bağışıklık sisteminin
güçlü olması ile doğal beslenmenin önemi-
nin anlaşıldığına dikkat çekerek, “Bilindiği “KALİTE İLE LEZZET AYNI ŞEY DEĞİLDİR”
gibi Kovid-19’un Çin’de bulunan bir yaban Yücesan kalite ile lezzet arasındaki farkı ise tüketildiği zaman çok lezzetlidir. Bölgesel
hayvan pazarında, vahşi hayvanların tüke- şöyle açıkladı: damak tatları oluşur. Dolayısı ile Kıvırcık
tilmesinin sonucunda ortaya çıktığı belirti- ile yetişen bir nesle, Mor Karamanı sevdi-
liyor. Bu durumda Orta Asya’da, Günay Kore “Kalite ile lezzet aynı şey değildir. Güney- remeyebilirsiniz. Aynı şekilde tam tersi.
Kuzey Kore gibi nüfusu çok olan yerlerde in- doğu Anadolu’da Mor Karaman dediğimiz Türkiye coğrafyasında 16 binden fazla en-
sanların artık bu tür gıdadan uzaklaşacakla- hayvanların kuyruk yağı kokusu ve lezzeti demik bitki var. Dolayısı ile bu bitkilerin de
rını ve daha sağlıklı ve güvenli olan protein biraz daha yoğundur. Hani o kebaplarda bu lezzete katkıları var. İspanya’da da ko-
kaynaklarına yöneleceklerini öngörüyoruz. aradığımız lezzeti sağlar. Diğer taraftan yunculuk var ama onlar bizim 10’da birimiz
Bu da büyükbaş ya da küçükbaş kırmızı Arap koyunu dediğimiz bir tür vardır. Bu kadar endemik bitkiye sahip değil. Bu gün
ettir. Dolayısı ile bu konuda dünyada talep da daha çok kebap, döner türü tüketimde Suudi Arabistan’dan, Katardan gelen insan-
daha da artacaktır. Biz kendimize yetece- kullanılır. Trakya bölgesinde ise Kıvırcık lar Avrupa’dan 4-5 dolara koyun almıyorlar
ğimiz en doğru modeli kurmalıyız. Bu da dediğimiz, Merinos dediğimiz türler taze ama bizden 8 dolara alıyorlar.”
küçükbaş hayvancılıktır” tespitini yaptı.
Temmuz-Ağustos 2020 31