Page 32 - borsaaktuel-46-k
P. 32

İSTİB HABER




                                      İSTİB Meclis Üyesi Vet. Dr. Ahmet Yücesan:

                 “BİZİM İÇİN EN DOĞRU MODEL KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTIR”










                            İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis Üyesi ve Kırmızı Et Ticareti Meslek Komitesi
                             Üyesi Vet. Dr. Ahmet Yücesan, Ekotürk TV’de Ahu Orakçıoğlu moderatörlüğünde

                             hazırlanan Gıda Borsası programında hayvancılık ve kırmızı et sektörü üzerine
                                                  değerlendirmelerde bulundu




































           İSTİB Meclis Üyesi Vet. Dr. Ahmet Yücesan,   karşılandığını aktaran Yücesan, “Bu üretimin   ları çok yüksek talep gördüler. Türkiye’deki
           Türkiye’nin  yaklaşık  olarak  16-17  milyon   tamamını da tüketiyoruz. Zaman zaman bu-  et  tüketimini  değerlendirdiğimizde  yüzde
           adet büyükbaş ve 47 milyon adet küçükbaş   nun yetmediği durumlarda kamu eliyle, yani   50’lik kısmının ev dışı tüketimde, yani otel-
           hayvana sahip olduğunu söyledi.     Et ve Süt Kurumu aracılığı ile ithalata gidiyo-  lerde, lokantalarda gerçekleştiğini görüyo-
                                               ruz. Bu açık ortalama yüzde 20-30 civarında   ruz.  Geri  kalan  yüzde  50’si  de  perakende
           “ÜRETTİğİMİZ BÜTÜN ETİ TÜKETİYORUZ”  oluyor. Yani ortalama olarak 1.3 milyon ton   tüketimde  gerçekleşiyor.  Pandemi  başlan-
                                               civarında tüketiyoruz” bilgisini verdi.
           Ekotürk   TV’de   katıldığı   programda,                               gıcındaki yüksek talep yalnızca perakende
           Türkiye’nin  yıllık  olarak  et  üretiminin  or-                       tarafından  gerçekleşti.  Bu  süreçte  ev  dışı
           talama 1.1 milyon ton civarında olduğuna   “PANDEMİDE ET ARZ VE TAlEP DENGESİ   tüketim  tarafı  durdu.  Döner  üretiminde,
           işaret eden Yücesan, bu üretimin tamamı-  DEğİŞMEDİ”                   catring  ve  endüstriyel  tüketimde  yüzde
           nın yurt içinde tüketildiğini, zaman zaman   Pandemi sürecinde et talebinde önemli bir   80’e varan daralmalar oldu. Hane halkları-
           açık olması halinde de ithalat ile ikame sağ-  değişiklik olmadığını, ev dışı talebin dura-  nın tüketimi artınca genel olarak dengelen-
           landığını bildirdi.                 rak,  hane  halkı  talebinin  arttığına  dikkat   miş oldu. Böylece mevcut yapıda bir arz ve
                                               çeken Yücesan şunları söyledi:
           Et ihtiyacının 150 bin tonu küçükbaş, 1 mil-                           talep dengesizliği oluşmadı ve şu anda da o
           yon civarında da büyükbaş karkas kırmızı etle   “Pandemi  başlangıcında  perakende  satıcı-  şekilde gidiyor.”



           30
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37