Page 32 - Sayı-52 Temmuz Ağustos 2021
P. 32

30
           30                        ARAŞTIRMA       SEBAHATTİN ÖZKURT



                                TOHUM BİYOÇEŞİTLİLİĞİ:


                                GIDA ÜRETİMİMİZİN HAYAT SİGORTASI





                                                                           8.000 nüfuslu bir kasabadır) ana gıda ve gelir kay-
                                                                           nağı, çoğunlukla kadınlar tarafından yönetilen aile
                                                                           çiftçiliği ile gerçekleştirilen üretimlerdir..
                                                                           Bu alan, And Dağlarının yüksek rakımlarına adap-
                                                                           te edilmiş geleneksel mahsulleri nedeniyle bir ta-
                                                                           rımsal çeşitlilik mikro merkezidir. Yakın zamanda
                                                                           Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
                                                                           tarafından “Küresel Olarak Önemli Tarımsal Miras
                                                                           Sistemi”(Globally Important Agricultural Heritage
                                                                           Systems) olarak belirlenmiştir.
                                Atalarımızı besleyen binlerce bitki türü ve çeşidi çok-  Doğal kaynakların geniş mevcudiyetine rağmen,
                                tan yok oldu ve her geçen gün daha fazlasını kaybe-  bu bölgedeki 45 yerli topluluk, iklim değişikliği ve
                                diyoruz.  Çeşitlilik,  gıdalarımızın  hayat  sigortasıdır.
                                ©FAO/Luis Tato                             arazi bozulması ile mücadele ederken yerli mahsul-
                                                                           lerin mevcudiyetini bozmaktadır. Cotacachi Çiftçi
                                İnsanlar, günlük kalorilerinin çoğu için şaşırtıcı   ve Yerli Örgütleri Birliği (Unión de Organizaciones
                                derecede düşük sayıda bitkiye güvenirler. Esasında   Campesinas e Indígenas de Cotacachi) aracılığıyla,
                                gıda için binlerce meyve ve sebze türü yetiştirile-  fayda paylaşımı projesi, yerel ürün çeşitliliği kaybını
                                bilmekte ise de, küresel olarak üretilen gıda 200   ele almak ve iklim değişikliğine uyum sağlayan çeşit-
                                çeşitin altındadır. Fakat iklim değişikliği,  istilacı   leri belirlemek için bu topluluklarla birlikte çalışıyor.
                                türler, kirlilik, şehirlerin genişlemesi veya arazinin
                                aşırı kullanımı bu türlerin zayıflamasına, üretim ye-  Bölgede, yerel olarak uyarlanmış tohumlara erişimi
                                teneklerinin azalmasına veya gelecekte hayatta kal-  kolaylaştırmak için iki biyo-bilgi merkezi kuruldu.
                                mamalarına neden olacak.                   Çiftçiler tohum üreticisi olarak eğitilmeye başlandı.
                                                                           Proje, 1500’den fazla çiftçiye fayda sağlarken, yerli ve
                                Geçmişte atalarımızı besleyen binlerce bitki türü ve   daha iyi adapte edilmiş bitki türlerini hane halkı tüke-
                                çeşidi çoktan yok oldu ve her geçen gün daha da   timi ve ticari faaliyetler için yeniden ortaya çıkarıyor.
                                fazlasını kaybettiğimiz bilinen bir gerçek. Çeşitlilik,
                                gıdalarımızın hayat sigortasıdır. Gıda sistemlerimizi   TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALAR
                                bu tarz tehditlere karşı güçlü ve dirençli tutan şey
                                biyoçeşitliliktir.                         Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020
                                                                           yılında gelecek nesillerin sağlıklı gıdaya erişimi için
                                Dünyanın dört bir yanındaki yerel topluluklar, ta-  başlatılan  “Atadan  Toruna  Tohum  Seferberliği”ni
                                rımsal biyoçeşitliliğin başlıca koruyucularıdır. Be-  duyurmuştu.
                                lirtilen bölgede yaşayan topluluklar, farklı mahsul
                                çeşitleri ve onları nasıl yetiştirecekleri konusunda   Bu şekilde ülkemiz tohumculuğunda eğitim, yeni
                                yoğun ve geleneksel bilgilere sahiptirler. Fakat bu   çeşit, tescil, sertifikasyon ile fide ve fidan alanlarında
                                topluluklar, zamanla iklim değişikliğine veya tahrip   ihtisas merkezleri kurularak, seferberlik kapsamında
                                edilmiş kaynaklara maruz kalarak günden güne sa-  eğitim, test ve sertifikasyon, analiz ve fidan ihtisas
                                vunmasız kalıyorlar.                       eğitimi olmak üzere 4 ayaklı bir strateji izlenecek.
                                                                           Tescil ve sertifikasyon merkezlerinde morfolojik,
                                EKVADOR’DA YEREL MAHSUL ÇEŞİTLERİNİN       moleküler test laboratuvarı, tohum teşhis, analiz
                                KORUNMASI                                  ve görüntüleme sistemleri, Karacabey fidan ve fide
                                Ekvador’un And Dağları’ndaki Cotacachi bölge-  merkezinde meyvecilik üst merkezi ile Ata Meyvele-
                                sinde (Cotacachi, Ekvador’un Imbabura şehrinde   ri Gen Bahçesi kurularak ülkemiz tohumculuğuna
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37