Page 36 - Sayı-52 Temmuz Ağustos 2021
P. 36

34                        ARAŞTIRMA       TÜMER TOPAL




                                GIDA MİLLİYETÇİLİĞİ YÜKSELİYOR













































                                Gıda Milliyetçiliği, temel olarak ülkelerin başka   kısıtlayıcı önlemlere yöneldiler. Böylece gelişmiş
                                ülkelere bağımlı olmadan kendi gıdasını üretmesi,   ülkelerin  bile  gıdaya  erişiminin  kısıtlanabileceğini
                                ürettiği gıdanın yeterli olması ve elinde belirli bir   gördük. Sonraki aşamalarda ise ülkeler üretebileceği
                                miktar gıda stoğunu bulundurması prensiplerine   ürünleri dışarıdan almak yerine kendi bünyesinde
                                dayanır.                                   üretmek üzerine politikalar geliştirmeyi tartışmaya
                                                                           başladılar.
                                Pandemi döneminde Gıda Milliyetçiliği kavramını
                                daha sık duyar olduk. Zira bu periyotta, lojistik sı-  Ancak her ülkenin gıda milliyetçiliği yapma şansı
                                kıntılar yaşandı, bazı ülkelerde hasat yapılamadı ve   yok. Bazı ülkeler toprak verimliliği ve iklim gibi
                                elde bulundurulan stokların yeterliliği tartışmaya   konularda  Türkiye kadar şanslı değil.  Türkiye,
                                açıldı. “Gelecekte yaşanabilecek krizlere karşı ülke-  hâlihazırda tarımsal hasılada Avrupa’da 1, dünyada
                                ler gıda milliyetçiliği meselesini biraz daha ciddiye   ise 7. sırada bulunuyor. Bu bir başarı olsa da doğru
                                almalı mı?” sorusu bir kez daha önem kazandı.  yatırım ve planlamalar olmazsa, iklim krizi gibi so-
                                                                           runların baş göstereceği bir geleceğe hazırlanmamız
                                Gıda milliyetçiliği, aynı zamanda talep edilenden
                                fazla üretim yapılması halinde bu ürünü ihraç et-  gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Çünkü pandemi-
                                mek yerine muhafaza etmenin gerektiği düşüncesi-  nin yarattığı kaos dışında Gıda Milliyetçiliği cep-
                                ni de barındırıyor. Bu da ülkelerin öncelikle ihracat-  hesinde çok önemli bir argüman daha var: Gelecek
                                                                           Kaygısı.
                                tan gelecek para üzerine değil, kendi vatandaşının
                                gıdaya erişiminin zora girmemesi üzerine kurulu   FAO Gıda Güvenliği 2020 raporuna göre dünya-
                                yeni bir düzen talep ediyor. Ayrıca, pandeminin   daki açlık 2014 yılından bu yana kademeli olarak
                                yaşamın normal akışını bozacağı anlaşıldığı andan   artıyor. Raporun bulgularına bakıldığında 2019
                                itibaren birçok ülke ilk iş olarak dış ticaret konu-  yılında dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin
                                sunda korumacı pozisyon almaya başladı. İhracatı   güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişimi
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41