Page 13 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 13

EYLÜL-EKİM 11



































             “BAKLİYATLA TOPRAKTAN SADECE ALMAYIZ VERİRİZ DE”  lagillerin üretiminin doğal kaynak maliyetinin dü-
            Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Cindy   şüklüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:
            Brown, gıda güvensizliği seviyesinin Covid-19, ik-  “Baklagiller, üretim aşamasında diğer protein kay-
            lim krizi, tedarik zincirinin bozulması ve küresel   naklarına göre daha az enerjiye, suya ve gübreye
            anlaşmazlıklarla arttığını belirterek, baklagillerin bu  ihtiyaç duymasına rağmen, protein, vitamin ve lif
            sorunun çözümünde kilit önemde olduğunu söyledi.  bakımından çok zengin besinlerdir. Bakliyatlar, bi-
            Cindy Brown, “Bakliyat yetiştirirken topraktan sade-  rim  protein  başına  büyükbaşa  kıyasla  20  kat,  kü-
            ce almayız. Toprağa bir şeyler de katarız. Eğer her gün  mes hayvanlarına kıyasla ise 3 kat daha az sera gazı
            yenebilecek, besleyici, uygun fiyatlı ve çevre dostu bir  emisyonu üretirler. Bu nedenle bakliyatlar alternatif
            gıda arıyorsak, cevap bakliyattır. Süregelen gıda krizi-  değil, insanlık için temel besindir. Sürdürülebilir bir
            nin ihtiyaçlarını karşılamak ve bunun da fazlasını yap-  dünya için ise alternatifsiz besinlerdir.”
            mak için besleyici, sürdürülebilir ve ekonomik olarak
            sağlam bir gıda sistemi inşa etmemiz ve devamlılığını  “ANADOLU BAKLAGİLİN ANAVATANIDIR”
            sağlamamız hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bakliyat,   Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve
            hayvanlar ve soyadan daha az su isteyen bir sürdürü-  Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir   “Baklagiller,
            lebilirlik modelidir” şeklinde konuştu.    de, baklagillerin Türkiye için önemine işaret ederek,  üretim
                                                       Anadolu’nun birçok baklagilin anavatanı olduğunu  aşamasında
            “BAKLİYAT ALTERNATİF DEĞİL, TEMEL BESİNDİR”
                                                       kaydetti. Özdemir, “1980’ler ve 1990’larda dünyanın   diğer protein
            İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ise bak-  önemli üretici ve ihracatçılarının başında geliyorduk.   kaynaklarına
                                                                                                 göre daha az

                                                                                                 enerjiye, suya ve
                                                                                                 gübreye ihtiyaç
                                                                                                 duymasına
                                                                                                 rağmen, protein,
                                                                                                 vitamin ve lif
                                                                                                 bakımından
                                                                                                 çok zengin
                                                                                                 besinlerdir.”
               ABDULLAH ÖZDEMİR                          ANDAÇ KOLUKISA
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18