Page 17 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 17
EYLÜL-EKİM 15
“Dünya
ortalamasının
iki buçuk kat
altındayız. Bahçe
yenilenmesi,
arazi birleştirme,
sulu tarım
ve iyi tarım
uygulamalarına
CELAL TOPRAK SEBAHATTİN ARSLANTÜRK
yönelik teşvik
Üreticileri Derneği Başkanı Ömer R. Ergüder, Doğu üreticisi olmamıza rağmen, Türkiye olarak fındıktan sistemleri
Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kal- elde ettiğimiz gelirin daha fazlasını başka ülkeler ka- yaygınlaştırılırsa
kınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek ve İSTİB zanıyor.” verimin beş
Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu konuşmacı olarak ka- kat artması
tıldı. “FINDIKTA ÜRETİMİ 5 KART ARTIRABİLİRİZ”
mümkün. İki
Fındık konusunda görüşlerini paylaşan Trabzon Ti-
“İKİ TEMEL SORUN: GELENEKSEL TARIM YÖNTEMİ VE caret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk, kat bile artsa
PAZARLAMA” fındıkta en büyük sorunun verimsizlik olduğunu ihracat gelirimiz
söyledi. Aslantürk, “Dünya ortalamasının iki buçuk 4 milyar dolara
“Ekonomiye Yön Veren Atıştırmalık: Kuruyemiş”
kat altındayız. Bahçe yenilenmesi, arazi birleştirme, ulaşır”
başlıklı toplantının açılışında konuşan İSTİB Meclis sulu tarım ve iyi tarım uygulamalarına yönelik teşvik
Üyesi Çetin Topaloğlu ülkemizin coğrafyası ve ik-
sistemleri yaygınlaştırılırsa verimin beş kat artması
liminin birçok kuruyemiş türü açısından biçilmiş mümkün. İki kat bile artsa ihracat gelirimiz 4 milyar
kaftan olduğunu hatırlattı. Diğer tarımsal ürünlerde
dolara ulaşır” diye konuştu.
olduğu gibi kuruyemiş sektöründe de iki ana sorun
yaşandığına değinen Topaloğlu, şunları söyledi: “FISTIĞA PRİM DESTEĞİ VERİLMELİ”
“Üretimdeki sorunlarımızın kaynağında gelenek- Antep fıstığının prim desteği alması gerektiğini vur-
sel tarım yöntemleri, pazarlamadaki sorunlarımızın gulayan Gaziantep Ticaret Odası Antep Fıstığı ve Ku-
kaynağında ise kültürel kodlarımızdan ülkemizin ruyemiş Meslek Komitesi Başkanı Bilal Bilen, kayıt
yapısal ekonomik sorunlarına kadar birçok neden altına alınamama ve istatistiki veri eksikliği dolayısıyla
var. Ne yazık ki, bu sorunların çözümü için gereğin- da strateji oluşturulamadığını belirtti. Ayrıca baklava
ce hızlı ve etkili adımlar atamıyoruz. Ürünlerimiz bu fiyatlarındaki artıştan Antep fıstığının sorumlu tutul-
nedenle ham ve dökme olarak ihraç ediliyor, yurtdı- masını da eleştiren Bilen, “Baklavanın gider kalemle-
şında işlenerek katma değerli hale geliyor. Fındık bu rinden sadece biri Antep fıstığı, dolayısıyla bu eleştiri-
konudaki en iyi örnektir. Dünyanın açık ara lider lerin yerinde olmadığı ortadadır” dedi.
BİLAL BİLEN MURAT YILDIRIM