Page 14 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 14

İSTİB HABER
           12                       T TOBB HABER






















                                   HALUK AKYÜREK                             MEHMET REİS

                                Şu anda ise çok gerilerdeyiz. Dünya bakliyat ihra-  elde edememesi ekim alanlarını düşürüyor. Ekilme-
                                catındaki payımız yüzde 20 iken bugün yüzde 3.  yen alanlarımız çok  büyük. Bu alanların  bakliyat
                                potansiyelimiz var, çok daha iyi yerlerde olabiliriz.  üretimiyle değerlendirilmesi için destekler verilmeli”
                                Havza bazlı desteklemeyle bakliyat üretimini, bi-  değerlendirmesinde bulundu.
                                linçlerdirme çalışmalarıyla tüketimini artırmalıyız”
                                dedi.                                     “BAKLİYATTA TÜKETİMİ DE ARTIRMALIYIZ”
                                                                          Reis Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis
                                “BAKLİYATTA TÜREV ÜRÜNLER GELİŞTİRİLMELİ”  ise, baklagillerin hem toprağı, hem de insanı besle-

                                Küresel Bakliyat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr.  yen bir ürün olduğuna işaret ederek, “Ekildiği topra-
                                Andaç Kolukısa küresel gıda fiyatlarına değinerek,   ğı zenginleştiren bu ürünlerin iyi değerlendirilmesi
                                “Pandemi sürecinde artan gıda fiyatlarında gevşeme   lazım” dedi. Reis şöyle konuştu:
                                bekleniyor. Finansal sıkışma, yüksek enflasyon, arz   “Hem en ucuz, hem en iyi protein kaynakları olma-
                                talep dengesizliği ve navlun fiyatlarındaki düşüş gıda   sının yanında baklagiller probiyotik özellikleri dola-
                                fiyatlarında gevşemeyi sağlıyor. Bakliyat bu süreçten   yısıyla çok sağlıklı. Sadece üretimini değil tüketimini
                                diğer ürün gruplarına göre daha az etkilendi. Bakli-  de artırmamız, toplum sağlığı açısından çok önemli.
                                yatta türev ürünlerin geliştirilmesine hız vermeliyiz”  1980’lerde TRT televizyonlarında mercimek tarifleri
                                uyarısında bulundu.                       veriliyordu. Bu tip çalışmalar yapılmalı,”
           “Hem en
           ucuz, hem            “BAKLİYAT ÜRETİMİ İÇİN DESTEKLER VERİLMELİ”  “VERİMLİLİK ESASLI ÜRETİME YÖNELMEYİZ”
           en iyi protein       PAKDER Tarım Ürünleri, Hububat, Bakliyat İşle-  İTO Meclis Üyesi Tevfik Dinçer de bakliyat üretimi-
           kaynakları           me ve Paketleme Sanayicileri Derneği Başkanı Ha-  nin artırılması için yapılması gerekenleri sıralayarak,

           olmasının            luk Akyürek, pandemi sürecinde bakliyatın önemi-  “Dünya standartlarında verimlilik esaslı üretim yön-
           yanında              nin arttığını hatırlattı. Akyürek, “Bakliyatta üretim  temleri uygulamalıyız. Sulama altyapısını geliştirmeli,
           baklagiller          maliyetlerinin yüksekliği ve üreticinin istenen geliri  tarım alanlarının niteliğini korumalı, bilinçsiz gübre
           probiyotik
           özellikleri
           dolayısıyla çok
           sağlıklı. Sadece
           üretimini değil

           tüketimini de
           artırmamız,
           toplum sağlığı
           açısından çok
           önemli.”                TEVFİK DİNÇER                             ŞEMSETTİN MEMİŞ
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19