Page 14 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 14
İSTİB HABER
12 T TOBB HABER
HALUK AKYÜREK MEHMET REİS
Şu anda ise çok gerilerdeyiz. Dünya bakliyat ihra- elde edememesi ekim alanlarını düşürüyor. Ekilme-
catındaki payımız yüzde 20 iken bugün yüzde 3. yen alanlarımız çok büyük. Bu alanların bakliyat
potansiyelimiz var, çok daha iyi yerlerde olabiliriz. üretimiyle değerlendirilmesi için destekler verilmeli”
Havza bazlı desteklemeyle bakliyat üretimini, bi- değerlendirmesinde bulundu.
linçlerdirme çalışmalarıyla tüketimini artırmalıyız”
dedi. “BAKLİYATTA TÜKETİMİ DE ARTIRMALIYIZ”
Reis Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis
“BAKLİYATTA TÜREV ÜRÜNLER GELİŞTİRİLMELİ” ise, baklagillerin hem toprağı, hem de insanı besle-
Küresel Bakliyat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. yen bir ürün olduğuna işaret ederek, “Ekildiği topra-
Andaç Kolukısa küresel gıda fiyatlarına değinerek, ğı zenginleştiren bu ürünlerin iyi değerlendirilmesi
“Pandemi sürecinde artan gıda fiyatlarında gevşeme lazım” dedi. Reis şöyle konuştu:
bekleniyor. Finansal sıkışma, yüksek enflasyon, arz “Hem en ucuz, hem en iyi protein kaynakları olma-
talep dengesizliği ve navlun fiyatlarındaki düşüş gıda sının yanında baklagiller probiyotik özellikleri dola-
fiyatlarında gevşemeyi sağlıyor. Bakliyat bu süreçten yısıyla çok sağlıklı. Sadece üretimini değil tüketimini
diğer ürün gruplarına göre daha az etkilendi. Bakli- de artırmamız, toplum sağlığı açısından çok önemli.
yatta türev ürünlerin geliştirilmesine hız vermeliyiz” 1980’lerde TRT televizyonlarında mercimek tarifleri
uyarısında bulundu. veriliyordu. Bu tip çalışmalar yapılmalı,”
“Hem en
ucuz, hem “BAKLİYAT ÜRETİMİ İÇİN DESTEKLER VERİLMELİ” “VERİMLİLİK ESASLI ÜRETİME YÖNELMEYİZ”
en iyi protein PAKDER Tarım Ürünleri, Hububat, Bakliyat İşle- İTO Meclis Üyesi Tevfik Dinçer de bakliyat üretimi-
kaynakları me ve Paketleme Sanayicileri Derneği Başkanı Ha- nin artırılması için yapılması gerekenleri sıralayarak,
olmasının luk Akyürek, pandemi sürecinde bakliyatın önemi- “Dünya standartlarında verimlilik esaslı üretim yön-
yanında nin arttığını hatırlattı. Akyürek, “Bakliyatta üretim temleri uygulamalıyız. Sulama altyapısını geliştirmeli,
baklagiller maliyetlerinin yüksekliği ve üreticinin istenen geliri tarım alanlarının niteliğini korumalı, bilinçsiz gübre
probiyotik
özellikleri
dolayısıyla çok
sağlıklı. Sadece
üretimini değil
tüketimini de
artırmamız,
toplum sağlığı
açısından çok
önemli.” TEVFİK DİNÇER ŞEMSETTİN MEMİŞ