Page 21 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 21
EYLÜL-EKİM 19
SIFIR AÇLIK HEDEFİNE ULAŞMA İHTİMALİ SIFIR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ta-
rafından açıklanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve
Beslenmenin Durumu 2022” raporuna da deği-
nen Ali Kopuz, sıfır açlık hedefine ulaşılamadığını,
2021’de 800 milyon insanın açlıktan etkilendiğini,
bu rakamın 2023’te 670 milyon olmasının beklen-
diğini kaydetti. Başkan Kopuz, şunları söyledi:
“Bu rapora göre 2021 yılında, 702 ile 828 milyon
arasında insan açlıktan etkilendi. Bu rakam Ko-
vid-19 salgınının başlamasından bu yana, yaklaşık
150 milyon kişi artmış durumda. Aynı rapora göre,
açlığın bitirilmesi hedefi konan 2030 yılında, dün-
yada yaklaşık 670 milyon kişi hala açlık çekecek. Bu
tahmin, sıfır açlık hedefinden ne kadar uzak oldu-
ğumuzu gösteriyor.
Raporda, ülkelerin uyguladığı tarımsal destek po-
litikalarında yapılan hatalara da dikkat çekiliyor. layısıyla üretici için kârlılık düşüyor. Sonuçta çiftçi
Özellikle sebze ve meyve desteklerinin azlığının üretimden uzaklaşıyor” ifadelerini kullandı.
yaratacağı sorunlarla ilgili önerilerde bulunuluyor.
Allah’a şükür ki, Türkiye’deki tarımsal desteklerin TARIMSAL HASILAYI ARTIRMANIN 3 YOLU
çeşitliliği ve yaygınlığı bu sorunlara yol açmıyor. An-
cak iklim, salgın ve savaş sorunlarının yoğunlaştığı Tarımsal hasılayı artırmanın 3 temel yolu olduğuna
günümüzde, tarımsal desteklerimizin geliştirilmesi değinen Başkan Kopuz, bunları “yüksek teknolojili
gerekiyor.” üretim, modern sulama sistemleri ve katma değerli
bir şekilde pazara ulaştırmak” şeklinde sıraladı. Baş-
STRATEJİK ÜRETİM PLANI NEDEN GEREKLİ? kan Kopuz, üç yöntem hakkında şu ayrıntıları verdi:
Türkiye’nin tarımsal üretimde stratejik bir üretim “Tarımsal hasılamızı artırmanın bir yolu da, yüksek
planı yapması gerektiğine işaret eden Başkan Kopuz, teknolojili üretim… Bu sayede hem maliyeti azalt-
havza ve ürün bazlı destek sistemini geliştirilmesini mamız, hem de verimliliği artırmamız mümkün
istedi. Başkan Kopuz, “Üreticinin yüksek kâr geti- olur… İklim değişikliği, yanlış ilaç ve gübre kullanı-
ren veya çok destek verilen ürünü ekmeye yönelme- mı gibi nedenlerle azalan toprak kalitesinin doğura-
si, ürün arzında ve fiyatlarda sorunlar doğuruyor. cağı sorunları, ancak ileri teknoloji kullanarak aşabi-
Az üretilen ürünlerde kıtlık, dolayısıyla pahalılık liriz. Bu nedenle, yüksek teknolojili tarımsal üretime “Tarımsal
oluyor… Çok üretilen ürünlerde ise, aşırı arz do- ek destek verilmesini, gündemimize alabiliriz.
hasılamızı
artırmanın bir
yolu da, yüksek
teknolojili
üretim…
Bu sayede
hem maliyeti
azaltmamız, hem
de verimliliği
artırmamız
mümkün olur…”