Page 21 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 21

EYLÜL-EKİM 19




            SIFIR AÇLIK HEDEFİNE ULAŞMA İHTİMALİ SIFIR

            Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ta-
            rafından açıklanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve
            Beslenmenin Durumu 2022” raporuna da deği-
            nen Ali Kopuz, sıfır açlık hedefine ulaşılamadığını,
            2021’de 800 milyon insanın açlıktan etkilendiğini,
            bu rakamın 2023’te 670 milyon olmasının beklen-
            diğini kaydetti. Başkan Kopuz, şunları söyledi:
            “Bu rapora göre 2021 yılında, 702 ile 828 milyon
            arasında insan açlıktan etkilendi. Bu rakam Ko-
            vid-19 salgınının başlamasından bu yana, yaklaşık
            150 milyon kişi artmış durumda. Aynı rapora göre,
            açlığın bitirilmesi hedefi konan 2030 yılında, dün-
            yada yaklaşık 670 milyon kişi hala açlık çekecek. Bu
            tahmin, sıfır açlık hedefinden ne kadar uzak oldu-
            ğumuzu gösteriyor.
            Raporda, ülkelerin uyguladığı tarımsal destek po-
            litikalarında yapılan hatalara da dikkat çekiliyor.   layısıyla üretici için kârlılık düşüyor. Sonuçta çiftçi
            Özellikle sebze ve meyve desteklerinin azlığının  üretimden uzaklaşıyor” ifadelerini kullandı.
            yaratacağı sorunlarla ilgili önerilerde bulunuluyor.
            Allah’a şükür ki,  Türkiye’deki tarımsal desteklerin  TARIMSAL HASILAYI ARTIRMANIN 3 YOLU
            çeşitliliği ve yaygınlığı bu sorunlara yol açmıyor. An-
            cak iklim, salgın ve savaş sorunlarının yoğunlaştığı   Tarımsal hasılayı artırmanın 3 temel yolu olduğuna
            günümüzde,  tarımsal  desteklerimizin  geliştirilmesi   değinen Başkan Kopuz, bunları “yüksek teknolojili
            gerekiyor.”                                üretim, modern sulama sistemleri ve katma değerli
                                                       bir şekilde pazara ulaştırmak” şeklinde sıraladı. Baş-
            STRATEJİK ÜRETİM PLANI NEDEN GEREKLİ?      kan Kopuz, üç yöntem hakkında şu ayrıntıları verdi:

            Türkiye’nin tarımsal üretimde stratejik bir üretim   “Tarımsal hasılamızı artırmanın bir yolu da, yüksek
            planı yapması gerektiğine işaret eden Başkan Kopuz,   teknolojili üretim… Bu sayede hem maliyeti azalt-
            havza ve ürün bazlı destek sistemini geliştirilmesini   mamız, hem de verimliliği artırmamız mümkün
            istedi. Başkan Kopuz, “Üreticinin yüksek kâr geti-  olur… İklim değişikliği, yanlış ilaç ve gübre kullanı-
            ren veya çok destek verilen ürünü ekmeye yönelme-  mı gibi nedenlerle azalan toprak kalitesinin doğura-
            si, ürün arzında ve fiyatlarda sorunlar doğuruyor.  cağı sorunları, ancak ileri teknoloji kullanarak aşabi-
            Az üretilen ürünlerde kıtlık, dolayısıyla pahalılık  liriz. Bu nedenle, yüksek teknolojili tarımsal üretime   “Tarımsal
            oluyor… Çok üretilen ürünlerde ise, aşırı arz do-  ek destek verilmesini, gündemimize alabiliriz.
                                                                                                 hasılamızı
                                                                                                 artırmanın bir
                                                                                                 yolu da, yüksek
                                                                                                 teknolojili
                                                                                                 üretim…
                                                                                                 Bu sayede

                                                                                                 hem maliyeti
                                                                                                 azaltmamız, hem
                                                                                                 de verimliliği
                                                                                                 artırmamız
                                                                                                 mümkün olur…”
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26