Page 29 - Sayı-55 Ocak - Şubat 2022
P. 29

OCAK-ŞUBAT 2727
                                                                                                      OCAK-ŞUBAT



            açıklanabilir. Markasız ürünler üreten ve hatta marka         ***                    “Eğer
            yatırımından kaçınan ya da düşük bütçeler kullanan   Bu örneklere onlarcası eklenebilir. İnternette ya- işletmenizin
            küçük markaların pazar payı sürekli azalıyor.   pılacak küçük bir araştırmayla gıda ürünleri satın  gelişmesini,
            Bu söylediklerim, tüm sektörlerde olduğu gibi   almada tüketici davranışlarını markanın ne oranda   büyümesini,
            özellikle gıda  sektöründe geçerli. Markalı ürünle-  belirlediği görülebilir. Yani gıda ürünlerinde marka   pazar payının
            rin pazardaki payları her geçen yıl artıyor. Orhan   bağımlılığı sürekli artıyor.    artmasını
            Pamuk’un  Kafamda  Bir  Tuhaflık  ve  Yeni  Hayat
                                                       Peki, marka bağımlılığı nedir ve nasıl tanımlanır?  istiyorsanız
            romanlarında  Türkiye’nin değişen toplumsal ya-
            pısının yanında  değişen tüketim alışkanlıkları  ve   Kotler ve Armstrong’un Pazarlamanın Prensipleri  marka yatırımı
            ticaret anlayışları da değerlendirilir.  Yeni Hayat’ta   kitabında, marka bağımlıları kabaca üç kısımda ta- kaçınılmaz bir
            kasabalardaki  küçük  esnafların,  markaların  gücü-  nımlanır:                      zorunluluk.”
            nü kullanmak için bayilikler almaya başlamaları ve   “Her zaman  bir markayı satın  alan tamamen  ba-
            böylece tüketim alışkanlıklarının ülke genelinde ay-  ğımlı tüketiciler.
            nılaşması işlenen konulardan biridir. Kafamda Bir   İki ya da üç markayı satın alan biraz bağımlı tüke-
            Tuhaflık romanında ise İstanbul’daki seyyar yoğurt   ticiler.
            satıcılarının, önce cam, sonra plastik ambalajlı mar-
            kalı yoğurtların rekabeti karşısında nasıl yok olduk-  Herhangi bir markaya bağımlılık göstermeyen ve
            ları anlatılır.                            her zaman farklı markalar satın alan bağımsız tü-
                                                       keticiler.”
                               ***
                                                       Bunun anlamı şu: Eğer marka yatırımı yapmıyorsa-
            Tüketici alışkanlıkları hakkında yapılan bilimsel   nız, tüketicilerin küçük bir kısmını oluşturan üçün-
            araştırmalar da marka yatırımı yapan gıda ürünleri-  cü grup dışında müşteri hedefleyemezsiniz.
            nin diğerleri karşısında avantajlı olduklarını gösteri-
            yor. Bu avantajların neler olduğuna gelmeden önce             ***
            birkaç araştırma sonucunu örnek olarak vermek is-  Gelelim marka yatırımının kazandırdıklarına.
            tiyorum. Gıda ürünlerinde marka algısının zaman   -  Bilinirlik sayesinde talep artar: Yatırımınız saye-
            içinde nasıl değiştiğini gösteren çalışmalar şunlar:
                                                          sinde tüketiciler markanızı tanır, bilir ve tercih
            1999 yılında Eskişehir ili şehir merkezinde uygula-  eder.
            nan anket sonucunda gıda ürünlerinde marka ba-  -  Yeni üründe destek olur: Bilinen bir markanın
            ğımlılığının yüzde 80 civarında çıktığı tespit edilir.   çıkardığı yeni ürünlerin benimsenmesi daha ko-
            Çalık (1999)
                                                          lay olur.
            2000 yılında Adana’da yapılan Gıda Ürünlerini Sa-  -  Hem satış hem de rekabet gücü artar: Marka
            tın Almada Marka Bağımlılığı başlıklı çalışmanın   bağımlılığı  arttıkça satışlar, satışlar  arttıkça  da
            sonucunda, işlenmiş et ürünleri satın alan ailelerin
                                                          rekabet gücü artar.
            yüzde 52,3’ünün her zaman aynı marka ürünleri
            satın almayı tercih ettikleri saptanır. Markasız ürün   -  Rekabetçi fiyat stratejisine mahkûm olmazsınız:
            satın alan ailelerin oranının ise sadece yüzde 6,7’dir.   Marka bilinirliği ve gücü arttıkça, tüketicinin
            Şengül ve Özçiçek (2000)                      ürünlerinize olan güveni de artar. Kalite, sağlık
                                                          ve güvenle bütünleşmeyi başarırsanız, fiyatla re-
            Antalya ili Migros ve Gima zincirinde 2004 yılında   kabet kısır döngüsünden çıkarsınız.
            yapılan bir araştırmada ise tüketici tercihinde mar-
                                                       -  Tek  fiyat mümkün olur:  Başarılı markaların
            ka yüzde 46, fiyat yüzde 30, ambalaj yüzde 15 ve
            satış noktası yüzde 9 oranında etkili ve önemli bu-  kendi fiyatlarını belirleme şansları artar. Böylece
            lunmuş. Akpınar ve Yurdakul (2004)            farklı satış noktalarında  aynı fiyatla yer alına-
                                                          bilir. Bu da tüketici güvenini artırır ve marka
            2008 yılında  Tokatlıların gıda maddelerini satın   algısını güçlendirir.
            alırken dikkat ettikleri konuların araştırılması so-
            nucu, markanın en önemli faktörlerden biri olduğu             ***
            ortaya konmuş. Kızılaslan ve Kızılaslan (2008)  Önümüzdeki sayı; reklamın iyisi de olur, kötüsü de...
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34