Page 33 - Sayı-55 Ocak - Şubat 2022
P. 33

OCAK-ŞUBAT 3131
                                                                                                      OCAK-ŞUBAT



            ÜLKELER NELER YAPABİLİR?                      seviyelerini sınırlandırabilir ve anlaşılır etiketler
                                                          hazırlayabilirler. Böylece gıda güvenilirliğini ve
            ➢  Etkili, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir   kalitesini arttırmış olurlar.
               tarım-gıda sistemlerine yönelerek her yerde ve
               herkes için, uygun fiyatlı, besleyici ve güvenilir   ➢  İnsana  yaraşır  çalışma  koşulları sağlayabilir  ve
               gıdaya erişilmesini sağlayabilir.          çalışanların işyerinde besleyici gıdalara erişimini

            ➢  Politika oluştururken gıda sistemini etkileyen,   sağlayabilirler.
               tarım, sağlık, eğitim, çevre, su, ticaret, istihdam   ➢  Uzun raf ömrü olan ve gıda güvenilirliğini arttı-
               ve finans gibi alanları dikkate alan bir yaklaşım   ran, doğada çözünebilir veya geri dönüştürebilir
               benimsenebilir.                            malzemelerden oluşan ambalajlar seçebilirler.
            ➢  Yeniliğin ve yereldeki geleneksel bilginin öne-  ➢  Finans sektörü, kredi ve mevduat araçlarını,
               mini, kadınların ve gençlerin gıda sistemlerinin   kadınlar ve gençler de dahil olmak üzere daha
               dönüşümündeki öncü rolünü dikkate alabilir.
                                                          geniş kitlelerin kullanımına sunabilirler.
            ➢  Çiftçilerin  geçim kaynaklarını güçlendirme-
               lerinde, iklim değişikliğine dayanıklı ürün ye-  AKADEMİK KURULUŞLAR NELER YAPABİLİR?
               tiştirmelerinde ve hayvan türlerine erişimlerini
               artırmalarında yardımcı olabilir.       ➢  Sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik iklim
                                                          değişikliği stratejilerinin tanıtımı için kanıta da-
            ➢  Özel sektörü daha besleyici ve sürdürülebilir   yalı bilgiler üretebilir ve bu bilgileri devletlerle
               gıdalar üretmeye, gıda israfını daha yüksek so-  paylaşabilirler.
               rumluluk bilinciyle yönetmeye teşvik edebilir.
                                                       ➢  Üniversiteler, okullar, teknik eğitim kurumları,
            ➢  Hasat sonrası gıda kaybını en aza indirecek alt-
               yapıya, hesaplı teknolojilere ve eğitimlere yatı-  meslek okulları ve eğitim merkezleri, öğrencile-
               rım yapabilir.                             rine beslenme konulu eğitimler verebilir.

            ➢  Uluslararası standartlar ve kontrol sistemlerini   SİVİL TOPLUM NELER YAPABİLİR?
               geliştirerek ve kullanarak insanları, hayvanları,
               bitkileri ve çevreyi tehdit eden durumlarla mü-   ➢ Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda tercihlerine yöne-
               cadeleyi destekleyebilir.                  lik kampanyalar ve bu fikri savunan faaliyetlerle
                                                          değişime destek olabilirler.
            ÇİFTÇİLER NELER YAPABİLİR?
                                                       ➢  Dünya genelindeki yoksullara, küçük çiftçilere,
            ➢  Uygulamalı çiftçi okullarına katılabilir, besin,   yerli halklara, kadınlara söz hakkı tanıyabilirler.
               biyoçeşitlilik,  dijital  teknolojiler  ve tarım  tek-  Tarım-gıda sistemleri herkesin sürece katılabil-
               nikleri gibi konularda farkındalık kazandıracak   mesiyle dönüştürülebilir.
               eğitimler alabilirler.

            ➢  Biyoçeşitliliği gözeten, daha çok çevre dostu   BİZLER HEP BERABER NELER YAPABİLİRİZ?
               olan ve doğal kaynakları daha verimli kullanan   ➢  Aşırı işlenmiş gıdalar yerine daha çeşitli ve bes-
               sürdürülebilir tarımsal uygulamaları benimseye-  leyici gıdaları tercih edebiliriz. Sağlıklı gıdalara
               bilirler.
                                                          yönelik bir talep oluşturabiliriz.
            ➢  Doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde tüketen,
               kuraklık ve hastalıklara karşı daha dayanıklı to-  ➢  Beslenme düzenimize, hayvansal proteinlerden
               hum türlerini ve hayvan cinslerini kullanabilirler.  daha ucuz ve dünya kaynaklarını daha az kulla-
                                                          nan kuruyemiş ve baklagiller gibi bitki temelli
            ➢  Doğru zamanda hasat yaparak, depolarını iyi-  proteinleri ekleyebiliriz.
               leştirerek  ve  örnek  uygulamalarla  teknolojileri
               öğrenerek kayıpları en aza indirebilirler.  ➢  Bozulma ve israfı önlemek için alışverişlerimizi
                                                          ve öğünlerimizi planlayabiliriz.
            ÖZEL SEKTÖR NELER YAPABİLİR?
                                                       Kaynak:
            ➢  Ürünlerdeki doymuş yağ, trans yağ, şeker ve tuz   Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38