Page 33 - Sayı-55 Ocak - Şubat 2022
P. 33
OCAK-ŞUBAT 3131
OCAK-ŞUBAT
ÜLKELER NELER YAPABİLİR? seviyelerini sınırlandırabilir ve anlaşılır etiketler
hazırlayabilirler. Böylece gıda güvenilirliğini ve
➢ Etkili, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir kalitesini arttırmış olurlar.
tarım-gıda sistemlerine yönelerek her yerde ve
herkes için, uygun fiyatlı, besleyici ve güvenilir ➢ İnsana yaraşır çalışma koşulları sağlayabilir ve
gıdaya erişilmesini sağlayabilir. çalışanların işyerinde besleyici gıdalara erişimini
➢ Politika oluştururken gıda sistemini etkileyen, sağlayabilirler.
tarım, sağlık, eğitim, çevre, su, ticaret, istihdam ➢ Uzun raf ömrü olan ve gıda güvenilirliğini arttı-
ve finans gibi alanları dikkate alan bir yaklaşım ran, doğada çözünebilir veya geri dönüştürebilir
benimsenebilir. malzemelerden oluşan ambalajlar seçebilirler.
➢ Yeniliğin ve yereldeki geleneksel bilginin öne- ➢ Finans sektörü, kredi ve mevduat araçlarını,
mini, kadınların ve gençlerin gıda sistemlerinin kadınlar ve gençler de dahil olmak üzere daha
dönüşümündeki öncü rolünü dikkate alabilir.
geniş kitlelerin kullanımına sunabilirler.
➢ Çiftçilerin geçim kaynaklarını güçlendirme-
lerinde, iklim değişikliğine dayanıklı ürün ye- AKADEMİK KURULUŞLAR NELER YAPABİLİR?
tiştirmelerinde ve hayvan türlerine erişimlerini
artırmalarında yardımcı olabilir. ➢ Sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik iklim
değişikliği stratejilerinin tanıtımı için kanıta da-
➢ Özel sektörü daha besleyici ve sürdürülebilir yalı bilgiler üretebilir ve bu bilgileri devletlerle
gıdalar üretmeye, gıda israfını daha yüksek so- paylaşabilirler.
rumluluk bilinciyle yönetmeye teşvik edebilir.
➢ Üniversiteler, okullar, teknik eğitim kurumları,
➢ Hasat sonrası gıda kaybını en aza indirecek alt-
yapıya, hesaplı teknolojilere ve eğitimlere yatı- meslek okulları ve eğitim merkezleri, öğrencile-
rım yapabilir. rine beslenme konulu eğitimler verebilir.
➢ Uluslararası standartlar ve kontrol sistemlerini SİVİL TOPLUM NELER YAPABİLİR?
geliştirerek ve kullanarak insanları, hayvanları,
bitkileri ve çevreyi tehdit eden durumlarla mü- ➢ Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda tercihlerine yöne-
cadeleyi destekleyebilir. lik kampanyalar ve bu fikri savunan faaliyetlerle
değişime destek olabilirler.
ÇİFTÇİLER NELER YAPABİLİR?
➢ Dünya genelindeki yoksullara, küçük çiftçilere,
➢ Uygulamalı çiftçi okullarına katılabilir, besin, yerli halklara, kadınlara söz hakkı tanıyabilirler.
biyoçeşitlilik, dijital teknolojiler ve tarım tek- Tarım-gıda sistemleri herkesin sürece katılabil-
nikleri gibi konularda farkındalık kazandıracak mesiyle dönüştürülebilir.
eğitimler alabilirler.
➢ Biyoçeşitliliği gözeten, daha çok çevre dostu BİZLER HEP BERABER NELER YAPABİLİRİZ?
olan ve doğal kaynakları daha verimli kullanan ➢ Aşırı işlenmiş gıdalar yerine daha çeşitli ve bes-
sürdürülebilir tarımsal uygulamaları benimseye- leyici gıdaları tercih edebiliriz. Sağlıklı gıdalara
bilirler.
yönelik bir talep oluşturabiliriz.
➢ Doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde tüketen,
kuraklık ve hastalıklara karşı daha dayanıklı to- ➢ Beslenme düzenimize, hayvansal proteinlerden
hum türlerini ve hayvan cinslerini kullanabilirler. daha ucuz ve dünya kaynaklarını daha az kulla-
nan kuruyemiş ve baklagiller gibi bitki temelli
➢ Doğru zamanda hasat yaparak, depolarını iyi- proteinleri ekleyebiliriz.
leştirerek ve örnek uygulamalarla teknolojileri
öğrenerek kayıpları en aza indirebilirler. ➢ Bozulma ve israfı önlemek için alışverişlerimizi
ve öğünlerimizi planlayabiliriz.
ÖZEL SEKTÖR NELER YAPABİLİR?
Kaynak:
➢ Ürünlerdeki doymuş yağ, trans yağ, şeker ve tuz Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü