Page 14 - borsaaktuel-71-k
P. 14
14 İSTİB HABER
Dr. Nevzat Aslan:
“Ülkemizde
Antep fıstığı
yetiştirilen
alanların yüzde
90’ı kuru alanlar
iken, ABD’de
ise yüzde 100’ü
sulanabilir
alanlarda
yapılıyor.”
DR. NEVZAT ASLAN ERTUĞRUL İLİKÇİOĞLU
“VERİMİ ARTIRMAK İÇİN UYGUN ÜRETİM ŞARTLARI sel yöntemler kullanılırken ABD’de makine ile hasat
SAĞLANMALI” yapılıyor. Dekar başına üretim verimini artırmak için
uygun üretim şartları sağlanmalı” bilgisini verdi.
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve
Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nevzat As- “ANTEP FISTIĞI SABIRLI YATIRIMCIYI MEMNUN EDER”
lan, Antep fıstığında verimi artırmak için uygun üre-
Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Islah ve Genetik
tim şartlarının sağlanması gerektiğini söyledi. ABD
ile Türkiye’nin fıstık üretimini karşılaştıran Aslan, Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ertuğrul
“Ülkemizde Antep fıstığı yetiştirilen alanların yüzde İlikçioğlu, Antep fıstığının diğer ürünler gibi erken
90’ı kuru alanlar iken, ABD’de ise yüzde 100’ü sula- meyve vermemesine rağmen sabırlı olan üreticiyi
nabilir alanlarda yapılıyor. Sulama ve gübreleme yön- uzun vadede memnun edeceğini ifade etti.
temleri ile ABD dekarda 450 kilograma kadar verim Üreticinin Antep fıstığı meyvesi için 10 yıl ürün
alırken ülkemiz ortalaması 100 kilogramda kalıyor. almadan yatırım yapması gerektiğinin altını çizen
Aynı zamanda hasat zamanında ülkemizde gelenek- İlikçioğlu, “Fakat 10 yıldan sonra meyve vermeye