Page 39 - borsaaktuel-69
P. 39
MAYIS-HAZİRAN 39
İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı:
“ENFLASYONUN TEK SORUMLUSU
HİZMET SEKTÖRÜ DEĞİL”
İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı, enflasyonu
hizmet sektörünün artırdığı yorumlarına değinerek,
“Bir tane dernek başkanının ağzıyla toplum yanlış
yönlendirilmemeli. Hizmet sektörü çalıştırdığı insan
sayısı ve oluşturduğu insan kaynağıyla ekonomiyi
birçok alanda domine ediyor. Bir sektörü yargılamak
bu kadar kolay olmamalı” diye konuştu.
“YANLIŞ AÇIKLAMALARLA TOPLUMU AYRIŞTIRMAYALIM”
Yanlış açıklamalar ile toplumun ayrıştırılmaması için
açıklama yapanların hassas davranmalarını isteyen
Tarakçı, hizmet sektörüyle alakalı sosyal medyada
gündeme gelen boykota temas ederek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yerli şeker fasulyesinin
kilosunu 280 TL’den alan meslektaşlarım var. İthal
ve yerli fasulyenin arasında 40-45 günlük kadar fark
var. İthal ürün gelmesinden sonra fiyatlar 200 TL’ye
kadar aşağı düşüyor. Sektöre atıldığım 2006 yılında
1 kg şeker fasulyesinin fiyatı 5 TL’ydi. Şu anda fi-
yatlar 240-250 TL bandında. Dolayısıyla gıdadaki
enflasyonun tüketici enflasyonunun üzerinde seyret-
mesinden dolayı hizmet sektörünün satış fiyatları o
minvalde belirlenmektedir.” olmalıyız” şeklinde konuştu.
Meclis Üyesi Tarakçı, halkla ilişkiler çalışmalarıyla “Ülkemizin
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK YEŞİL DÖNÜŞÜM İLE küçükbaş üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade toprakları
DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR ederek, “Ülkemizin toprakları ve meraları, büyükbaş ve meraları,
Tarakçı, Yeşil Dönüşüm ile beraber dünyada büyük- hayvandan ziyade küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine büyükbaş
baş hayvan varlığının ortadan kaldırılmasının ve ye- uygundur. Küçükbaş hayvan üretiminin artırılması hayvandan
rine bazı ürünlerin ikame edilmeye çalışıldığını ileri lazım. Bunun için de tüketim özendirilmeli” dedi. ziyade küçükbaş
sürdü. Tarakçı, “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına hayvan
uyum yasaları çerçevesinde sera gazı emisyonlarının YÖRESEL MUTFAK, KÜLTÜR EMPERYALİZMİNE KARŞI… yetiştiriciliğine
azaltılması hedeflenirken büyükbaş hayvan varlığı-
nın azaltılması düşünülüyor. Tükettiği su, yediği ot, Yöresel mutfakların önemi hakkında da konuşan uygundur.
saldığı gaz miktarı sebebiyle büyükbaş hayvanların Süleyman Tarakçı, yöresel mutfakların, kültür em- Küçükbaş hayvan
dünyamıza zarar verdiği gibi bir algı oluşturuluyor, peryalizmine karşı bir direnç olduğu ifade ederek, üretiminin
eğer öyle ise, hepsini dönüşüm adı altında kaldır- “Yöresel mutfakların markalaşması ve sürdürüle- artırılması
sınlar. Ama yerine gelecek ürünler konusunda dik- bilirliği kültür emperyalizmine karşı bir dirençtir. lazım. Bunun
katli olmamız gerekiyor. Geçtiğimiz toplantılarda da Sosyal dönüşümün bir nebze de olsa engellenmesi
dile getirdiğim böceklerin yiyecek olarak kullanılma adına yöresel mutfakların korunarak büyütülmesi için de tüketim
projesi bu alternatiflerden biridir. Bu konuda uyanık gerekiyor” ifadelerini kullandı. özendirilmeli.”