Page 39 - borsaaktuel-70-k
P. 39

39
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS 39
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS


                                                                                                 “Büfe ve çay
                                                                                                 bahçesi gibi,
                                                                                                 yemek üretim

                                                                                                 izni olmayan
                                                                                                 yerlerde her
                                                                                                 türlü yemek
                                                                                                 ürünlerini
                                                                                                 görebiliyorsunuz.

               CELAL ÇEVİK                               ŞERAFETTİN TAŞTAN                       Üstelik bu
            CELAL ÇEVİK: “KAYITSIZ TARIM BÜYÜK SORUN”  “İddia ediyorum ki bunun birinci sebebi kötü beslen-  yerlerin belirli bir
                                                       medir. Özellikle bilinçsiz zirai tarım ilacının kullanı-  standartları da
            Patates ve soğan yetiştirmek için kiralanan tarlaların   mı bunda etkilidir. Tarlalar yeterince denetlenmiyor.
            kayıtsız olduğunu bildiren İSTİB Meclis Üyesi Celal   Diğer taraftan; tarladan sofraya kadar olan süreçte,   yok.”
            Çevik, kanunlara uygun iş yapmayan çiftçinin böy-  toplama, paketleme, nakliye ve rafa dizme aşamasın-
            lece vergi vermediğini söyledi. Çevik, devleti zarara   da, 25 milyar dolar değerinde ürün israf oluyor. Bu
            uğratan ve çiftçiyle iş yapan tüccar olarak kendilerini   konularla ilgili bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı
            zor duruma düşüren konu hakkında şunları söyledi:
                                                       olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
            “Bir dönüm tarlanın kirası 5 ila 15 bin lira arasın-
            da değişiyor. Ancak kiralama işlemi noter üzerinden   SÜLEYMAN TARAKÇI: “KOOPERATİFLER DAHA CİDDİ
            sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşmiyor. Yani tarla   DENETLENMELİ”
            sahibi parayı elden alarak tarlasını kiralıyor. Böy-
            le olunca biz de ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bir   Günümüz gastronomisinde yerele doğru bir özlemin
            üreticiyle ortak olarak işlemleri yürütüyoruz. Ancak  olduğunu belirten İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Ta-
            tarlayı 5 ila 15 bin lira arasında kiralayanlar vergi  rakçı ise “Yerele doğru bir özlem olmasına rağmen
            vermiyor. Diğer taraftan da teşviklerini alıyor. Bu  kooperatif sistemleri bütünleşip, bir pazara dönmü-
            sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.”       yor. Yani bir kooperatif kuruluyor ancak süreçleri belli
                                                       değil. Ne kullanır? Maliyeti ne kadar? Ambalajlama
            Türkiye’nin patates ve soğanda verimli bir ülke ol-  nasıl olacak? Stoklama maliyeti ne kadar?...  Herhan-
            duğuna değinen Çevik, “Hava şartlarının da olumlu   gi bir bölgeye gidip ürün aramaya başladığınızda 10
            seyretmesi sayesinde üretimimiz iyi seviyelerde. Bu   ayrı kooperatife gitmek zorunda kalıyorsunuz. Koo-
            yıl 7 bin ton patates, 3 bin ton da soğan üretimi   peratiflerle ilgili bir denetim mekanizmasının oluştu-
            bekliyoruz. Verimimiz de sürekli artmakta. Bu se-
            beple ihracatın önünün açılması gerekiyor” diyerek   rulması ve yıllık performans ölçümlerinin yapılması
                                                       gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
            sözlerini tamamladı.
                                                       Toplantıda söz alan İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu
            ŞERAFETTİN TAŞTAN:                         ise gündelik hayatın koşuşturmasında kaybolan ve
            “YEMEK VE BESLENME KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ”        insan olmanın gereği olan anlam arayışı çabasından
                                                       bahsetti.
            İSTİB Meclis Üyesi Şerafettin Taştan da Türk toplu-
            munun yemek ve beslenme kültürünün değiştiğine                                       “Kooperatiflerle
            değinerek, kanunların bu değişime ayak uydurama-                                     ilgili bir denetim
            dığını kaydetti. Taştan, “Kanunlarımız halen eski.
            Büfe ve çay bahçesi gibi, yemek üretim izni olma-                                    mekanizmasının
            yan yerlerde her türlü yemek ürünlerini görebiliyor-                                 oluşturulması ve
            sunuz. Üstelik bu yerlerin belirli bir standartları da                               yıllık performans
            yok. Ancak bizim işletmelerimizde kırılmaz camın-                                    ölçümlerinin
            dan, paslanmaz eşyalara kadar dünya standartları
            aranıyor. Denetimler maalesef yetersiz” dedi.                                        yapılması
                                                                                                 gerektiğini
            Türkiye’de her yıl yaklaşık 500 bin kişiye kanser teş-
            hisi konulduğunu hatırlatan Taştan, şunları söyledi:   SÜLEYMAN TARAKÇI              düşünüyorum.”
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44