Page 39 - borsaaktuel-70-k
P. 39
39
TEMMUZ-AĞUSTOS 39
TEMMUZ-AĞUSTOS
“Büfe ve çay
bahçesi gibi,
yemek üretim
izni olmayan
yerlerde her
türlü yemek
ürünlerini
görebiliyorsunuz.
CELAL ÇEVİK ŞERAFETTİN TAŞTAN Üstelik bu
CELAL ÇEVİK: “KAYITSIZ TARIM BÜYÜK SORUN” “İddia ediyorum ki bunun birinci sebebi kötü beslen- yerlerin belirli bir
medir. Özellikle bilinçsiz zirai tarım ilacının kullanı- standartları da
Patates ve soğan yetiştirmek için kiralanan tarlaların mı bunda etkilidir. Tarlalar yeterince denetlenmiyor.
kayıtsız olduğunu bildiren İSTİB Meclis Üyesi Celal Diğer taraftan; tarladan sofraya kadar olan süreçte, yok.”
Çevik, kanunlara uygun iş yapmayan çiftçinin böy- toplama, paketleme, nakliye ve rafa dizme aşamasın-
lece vergi vermediğini söyledi. Çevik, devleti zarara da, 25 milyar dolar değerinde ürün israf oluyor. Bu
uğratan ve çiftçiyle iş yapan tüccar olarak kendilerini konularla ilgili bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı
zor duruma düşüren konu hakkında şunları söyledi:
olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Bir dönüm tarlanın kirası 5 ila 15 bin lira arasın-
da değişiyor. Ancak kiralama işlemi noter üzerinden SÜLEYMAN TARAKÇI: “KOOPERATİFLER DAHA CİDDİ
sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşmiyor. Yani tarla DENETLENMELİ”
sahibi parayı elden alarak tarlasını kiralıyor. Böy-
le olunca biz de ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bir Günümüz gastronomisinde yerele doğru bir özlemin
üreticiyle ortak olarak işlemleri yürütüyoruz. Ancak olduğunu belirten İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Ta-
tarlayı 5 ila 15 bin lira arasında kiralayanlar vergi rakçı ise “Yerele doğru bir özlem olmasına rağmen
vermiyor. Diğer taraftan da teşviklerini alıyor. Bu kooperatif sistemleri bütünleşip, bir pazara dönmü-
sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.” yor. Yani bir kooperatif kuruluyor ancak süreçleri belli
değil. Ne kullanır? Maliyeti ne kadar? Ambalajlama
Türkiye’nin patates ve soğanda verimli bir ülke ol- nasıl olacak? Stoklama maliyeti ne kadar?... Herhan-
duğuna değinen Çevik, “Hava şartlarının da olumlu gi bir bölgeye gidip ürün aramaya başladığınızda 10
seyretmesi sayesinde üretimimiz iyi seviyelerde. Bu ayrı kooperatife gitmek zorunda kalıyorsunuz. Koo-
yıl 7 bin ton patates, 3 bin ton da soğan üretimi peratiflerle ilgili bir denetim mekanizmasının oluştu-
bekliyoruz. Verimimiz de sürekli artmakta. Bu se-
beple ihracatın önünün açılması gerekiyor” diyerek rulması ve yıllık performans ölçümlerinin yapılması
gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
sözlerini tamamladı.
Toplantıda söz alan İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu
ŞERAFETTİN TAŞTAN: ise gündelik hayatın koşuşturmasında kaybolan ve
“YEMEK VE BESLENME KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ” insan olmanın gereği olan anlam arayışı çabasından
bahsetti.
İSTİB Meclis Üyesi Şerafettin Taştan da Türk toplu-
munun yemek ve beslenme kültürünün değiştiğine “Kooperatiflerle
değinerek, kanunların bu değişime ayak uydurama- ilgili bir denetim
dığını kaydetti. Taştan, “Kanunlarımız halen eski.
Büfe ve çay bahçesi gibi, yemek üretim izni olma- mekanizmasının
yan yerlerde her türlü yemek ürünlerini görebiliyor- oluşturulması ve
sunuz. Üstelik bu yerlerin belirli bir standartları da yıllık performans
yok. Ancak bizim işletmelerimizde kırılmaz camın- ölçümlerinin
dan, paslanmaz eşyalara kadar dünya standartları
aranıyor. Denetimler maalesef yetersiz” dedi. yapılması
gerektiğini
Türkiye’de her yıl yaklaşık 500 bin kişiye kanser teş-
hisi konulduğunu hatırlatan Taştan, şunları söyledi: SÜLEYMAN TARAKÇI düşünüyorum.”