Page 9 - borsaaktuel-74-k
P. 9

MART-NİSAN  9



            “ÇALIŞIYOR ÇABALIYOR SONRA ÇÖPE ATIYORUZ”

            İsrafın son dönemlerde giderek arttığını ifade eden
            Başkan Kopuz, “FAO’nun son çalışmaları kayıp ve
            israf oranının yüzde 40’lara ulaştığını gösteriyor.
            Türkiye’nin gıda israfı ise 36 milyar dolara ulaşan
            gıda ihracatımıza yakın. Düşünün; çalışıyor, çabalı-
            yor, emek veriyor, sermaye yatırıyoruz ve sonuçta or-
            taya çıkanları çöpe atıyoruz. Gıda israf ve kaybının
            küçük bir kısmını bile kurtarmamızın, refahımıza
            katkısı büyük olacaktır” tespitini yaptı.
            Başkan Kopuz, gıda güvenliğini tehdit eden diğer
            önemli tehdidin de gıdada taklit ve tağşiş olduğu-
            nu belirterek, “Değerli bir ürüne değersiz bir katkı
            yapıldığında gerçekleşen tağşiş, bir taraftan sağlığı
            tehdit ederken, diğer taraftan Türk gıda sektörünün
            imajına zarar vermektedir” diye konuştu.

            “İHRACATIMIZI VERİMLİLİKLE  İKİYE KATLARIZ”

            Tarımsal üretimde verimliliğin öneminin altını çizen  Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede bek-
            Başkan Kopuz, Türkiye’nin tarımsal hasılasının her  lenti yönetimi konusundaki çalışmalarını da bu ne-
            geçen yıl artmasına rağmen potansiyelinin altında  denle çok önemsiyorum.
            kaldığına işaret ederek, şunları söyledi:
                                                       Tabii bu mücadelede art niyetle fırsatçılık yapanların
            “Eğer verimliliğimizi artırırsak, hem üretimimizi   da cezalandırılması gerekiyor. Ancak, sadece bakkal
            hem de ihracatımızı ikiye katlamamız mümkün.   ve marketlerin değil, tarladan rafa kadar olan tüm
            Eğer verimliliğimizi artırmaz ve katma değerli tarım-  sürecin  denetlenmesinin  gerektiğine  inanıyorum.
            sal ürünlere ağırlık vermezsek, sürdürülebilir refah   Sadece esnafın fiyat denetimlerine tabi tutulması et-
            ne yazık ki mümkün olmayacaktır.”
                                                       kili olmayacaktır.”
            Başkan Kopuz, Türkiye’nin 1970’lerde girdiği yük-
            sek enflasyon sarmalından 2000’li yıllarda kurtul-
            duğunu hatırlatarak, küresel krizlerin, savaş ve sal-
            gınların da etkisiyle son yıllarda bu sorunun tekrar
            canlandığına dikkat çekti.

            “ENFLASYON BEKLENTİSİNİ KIRALIM

            FIRSATÇILARI CEZALANDIRALIM”

            Enflasyonun aşağı çekilmesinde en önemli etkenin
            fiyatların artacağı beklentisinin kırılması olduğunu
            söyleyen Başkan Kopuz, konuşmasını şöyle tamam-
            ladı:

            “Alınan son tedbirlerle enflasyonun kontrol altına
            alınacağı ve tekrar tek haneli rakamlara gerileyeceği
            bir döneme girdiğimize inanıyorum. Bilhassa gıda
            enflasyonunun düşürülmesinin sektörümüz için
            önemine dikkat çekmek istiyorum. Fiyatların sürekli
            artacağına dair bir beklentinin oluşması, enflasyonla
            mücadelede aşılması gereken önemli bir sorundur.
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14