Page 8 - 09. İSTİB Haber Aralık 2022 Sayı 9
P. 8
07SYF8_MASTER 15.12.2022 09:17 Page 1
İSTİB Haber
İSTANBUL TİCARET BORSASI GAZETESİ G I D a & G ü n D E M & h a B E R www.istib.org.tr
İklim değişikliğiyle
mücadele ivme kaybediyor
w SEBahaTTİn ÖzKURT
klim değişikliğiyle mücadele
alanında dünyadaki en
kapsamlı zirve olan Birleşmiş
İMilletler (BM) İklim Değişikliği
Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar
Konferansı (Cop27), Mısır’ın Şarm El-
Şeyh şehrinde düzenlendi. 200 ülkeden
delegenin katılımıyla gerçekleştirilen
konferans, uzun müzakerelerin
ardından bazı hususlarda uzlaşma
sağlanamaması sebebiyle iki gün Hedeflerimizi
gecikmeli olarak sona erdi. zirvede
alınan olumlu kararların yanı sıra yükselttik
atılamayan adımlar da tartışılıyor. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim
Cop27 zirvesinde, “gelişmekte olan Değişikliği Bakanı Murat Kurum da,
ülkelerin iklim değişikliği sonucunda zirvede katılımcı ülkelerin bakanlarına
maruz kaldıkları kayıp ve zararların hitap etti. Bakan Kurum, “Türkiye’nin
tazmin edilmesi için bir fon kurulması” kömür kullanımının bırakılması de tartışıldı. Katılımcı ülkelerin sağlıklı, sonlandırılması” tedbirlerini Ulusal Katkı Beyanını, katılımcı ve
kararı önemli bir adım olarak karşılığında 20 milyar dolarlık yatırım besleyici, sürdürülebilir ve iklim uygulaması bekleniyor. Bu durum, şeffaf bir anlayışla tüm kurumlarımız
yorumlanırken, alınan kararların önerisinde bulundu. İngiltere ise enerji değişikliklerine dayanıklı gıda iklim değişikliğinin temel nedenlerinin ve özel sektörle istişare ederek,
küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat verimliliğini artırmak ve karbon üretiminin gerekliliği konusunda ele alınmadığı eleştirilerine sebep bilimsel bir yaklaşımla hazırladık.
derecenin altında tutma hedefi için emisyonunu azaltmak için 6 milyar hemfikir olduğu vurgulanıyor. oluyor. Ekonomi genelinde, 7 emisyon azaltım
yeterli olmadığı eleştirileri yapılıyor. sterlin tutarında yatırım yapacağını Beklentinin altında kalan Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat sektörünü ve uyum bileşenini içeren
açıkladı. derecenin altında tutma hedefine belgemizi, bir öncekinden daha iddialı
COP27’den olumlu regülasyonlar
yansımalar zirvede avrupa Birliği, 2030’a kadar yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve hedeflerle, ülkemizin yeşil
gaz emisyonlarını yüzde 57, Kanada Konferansın sonuç bildirgesinde, planların hazırlanması konusunda da dönüşümünü gerçekleştirecek 2053 net
Sonuncusu Mısır’da gerçekleştirilen yüzde 75 oranında azaltma hindistan ve avrupa Birliği tarafından konferanstan karar çıkmadı. sıfır hedefimize uygun olarak
zirvede, iklim değişikliğinin neden taahhüdünde bulunurken, Brezilya, tüm fosil yakıtların kullanımının güncelledik. Bu kapsamda, Türkiye
olduğu kayıp ve zararların tazmin amazonlardaki ormansızlaşma aşamalı olarak azaltılması referansı yer Kaynak: olarak 2030 yılı için yüzde 21 olarak
edilmesi için fon oluşturulması ve faaliyetlerini 2030’da sonlandıracağını almıyor. Bunun yerine ülkelerin, https://www.aa.com.tr/tr/gundem/misirdaki-bm- açıkladığımız artıştan azaltım
fonun gelişmekte olan ülkeler yararına açıkladı. Cop26 zirvesinde kararlaştırıldığı gibi iklim-zirvesi-iki-haftada-neleri-basardi-neleri- hedefimizi yüzde 41’e yükseltiyoruz.
basaramadi/2744849
kullanılma kararı katılımcı ülkelerce Gıda güvenliği konusunun ilk defa “kömür enerjisinin aşamalı olarak https://csb.gov.tr/bakan-kurum-cop27-zirvesi- Böylece, ülke olarak, 2030 yılı için,
olumlu karşılanıyor. ele alındığı zirvede, iklim azaltılması ve verimsiz fosil yakıt bakanlar-oturumunda-konustu-bakanlik- yaklaşık 500 milyon ton emisyon
azaltımı yapmış olacağız.” şeklinde
aBD ve Japonya, Endonezya’ya değişikliğinin biyolojik çeşitliliğe etkisi sübvansiyonlarının aşamalı olarak faaliyetleri-36297
konuştu.
Gıdayı turizm
biçimi olarak Gastro-turizm
keşfetmek:
w haKan KopUz ulaşmaktı. Günümüzde bu
durum, teknolojinin hızlı Dünya yemek turizminde ABD başı çekiyor
ısaca “gastro- ilerleyişi ve iletişim araçlarının
turizm” olarak da farklılaşmasıyla beraber yerini
adlandırılan daha çok modern gezginlere Dünyada yemek odaklı en Maine İstakoz Festivali’ni İngiltere’de düzenlenen ve 2 Festivali, İtalya’da düzenlenen
Kgastronomi turizmi, bıraktı. Seyahat çok turist çeken etkinliklerin binlerce kişi ziyaret ediyor. gün süren Sarımsak Festivali Mantar Festivali, Fransa’da
gıdayı bir turizm biçimi olarak destinasyonlarının değişmesiyle pek çoğu ABD’de Yine San Francisco’da ise sarımsaklı her tür yemeği düzenlenen onlarca yemek ve
keşfetmekle ilgili bir kavram. birlikte 2000’li yılların başından gerçekleşiyor. Örneğin, sokakta düzenlenen Street kapsayan bir organizasyon. şarap festivalleri de yemek
Yemek yemek, yemek yapmak, itibaren gastro-turizm daha çok 1948’den bu yana Food Festival, binlerce kişiyi Avustralya’da düzenlenen turizminin en önemli çekim
bir bağbozumuna katılmak veya popülerlik kazanmaya başladı. düzenlenen ve 3 gün süren ağırlayan bir etkinlik. Melbourne Yemek ve Şarap merkezleri olarak öne çıkıyor.
bir çiftçi pazarını ziyaret etmek Seyahat edenlerin
için seyahat etmek, hepsi yüzde 80’i yemek
gastronomi turizmi kavramına çeşitliliğine dikkat Gastro Afyon Festivali ve Yöresel Lezzetler Festivali atfeden insanlar günümüzde
girer. Kısıtlı bilgi olmasına ediyor yeme içme konusunda doğal,
karşın geçmişi ve kökleri hayli geri dönüştürülebilir, doğaya
eskiye dayanan bu seyahat türü, World Food Travel zarar vermeyen, yerel halkı
İngilizce kaynaklarda “culinary association (Dünya Gıda koruyan ürünleri tercih
tourism” olarak geçmektedir. Seyahat Derneği) göre, dünyada etmektedir. Türkiye de yörelere
popüler algının aksine seyahat edenlerin yüzde 80’i özgü geleneksel yiyecekleri ön
gastronomi turizmi, yirminci seyahat planı yaparken yeme plana çıkartarak turistler için
yüzyıla ait bir olgu değildir. içme imkânları ve çeşitliliğini seyahat “albenisi”
Binlerce yıl önce avrupalılar göz önünde bulunduruyor. oluşturmaktadır. Türkiye’de
büyük ekonomik değeri olan Buna ek olarak, seyahat ederken tescilli 1250 coğrafi işaretli
baharatlar gibi yeni ve ticareti yiyecek ve içecek için harcanan ürünün yüzde 80’i gıda ve
yapılabilir yiyecekleri aramak paranın tüm turizm türevleridir. Özellikle 99 coğrafi
için gastro seyahatler harcamalarının %15 ila 35'ini işaretli ürünüyle Türkiye’de
yaparlardı. amaç baharata, oluşturduğu belirtiliyor. Bu gastronomi imajının
kahveye veya zeytinyağı gibi nedenle gastronomi turizmi, güçlenmesine katkıda bulunan
temel gıda ürünlerine yerel ekonomilerde çok fazla gelir üretmesi açısından da Bursa, Kırşehir ve İstanbul. uluslararası bir üne sahip. Gaziantep. gastronomi
önemli bir hal alıyor. afyonkarahisar’da düzenlenen kültürü için eşsiz bir değere
Türkiye gastro
Türkiye dünyaca ünlü turistlere cazip geliyor Gastro afyon Festivali ve sahiptir.
“Gastro kentlere” sahip Yöresel Lezzetler Festivali,
Türkiye’nin birçok bölgesi Balıkesir Uluslararası
Türk Mutfağı yedi farklı gastro turistlere hitap eden Kahvaltı Festivali, adana
bölgenin değişik lezzetlerini etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Lezzet Festivali, alaçatı ot
içerdiğinden, birçok çeşitte ürün Örneğin; İpek Yolu üzerindeki Festivali, Manisa’da
sunabilme özelliğinde olan konumundan miras kalan yerel düzenlenen Uluslararası
dünyanın en önemli ve en eski mutfakların çeşitliliğini Mesir Macunu Festivali ve
mutfaklarından biri. Bunun paylaşmak için neredeyse tüm İstanbul Kahve Festivali gibi
doğal bir getirisi olarak da şehri bir araya getiren ve 3 gün etkinlikler de 7’den 70’e
Türkiye’nin birçok kenti süren Shira Festivali hem birçok gezgine hitap ediyor.
UnESCo’nun “Yaratıcı Şehirler Gaziantep hem de ülkemiz için Turizm haritamız
ağı” projesinde yer alıyor. Bu önemli bir etkinlik. Yine 13 coğrafi işaretli
kentler Gaziantep, hatay, dünya medeniyetinin lezzetlerle genişliyor
afyonkarahisar, adana, gastronomi kimliğini etkileyen
Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri, ve şekillendiren hatay’da Fabrikasyon üretimden
Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali Konya, Şanlıurfa, düzenlenen hatay Tarım Fuarı uzaklaşarak
Kahramanmaraş, Sivas, İzmir, ve hatay Künefe Festivali sürdürülebilirliğe önem