Page 7 - 07. İSTİB Haber Ekim 2022 Sayı 7
P. 7

07Syf 7_MASTER  10.10.2022  10:34  Page 1










                                                                                             ARAŞTIRMA
                               EKİM 2022                                                                                                                                                       7


                        müzecilik anlayışı:Ekomüze
                        Peynir kültürünün


                        geleceği için


                        sürdürülebilir bir







                          w AhmEt YirmibEşoğlu                                                                                                                      yansıttığına bir kez daha ikna oluyorum.
                                                                                                                                                                    Sağılan hayvanların cinsi, otladıkları
                          1850-1870 arası                                                                                                                           meraların rakımları ve çiçeklerinin
                        isviçrelilerden ve Almanlardan                                                                                                              özellikleri, elde edilen sütün mandıralara
                        peynir yapmayı öğrenmiş;150                                                                                                                 gelişi ve işlenmesi, üretim sürecinde
                        yıldır peynir üreten bir ailenin 4.                                                                                                         kullanılan maya, kazan ve diğer
                        kuşak ustası, istanbul ticaret                                                                                                              ekipmanlar, peynirlerin özel
                        borsası Üyesi ilhan Koçulu ile                                                                                                              olgunlaştırma yerleri ve bölge klimaları,
                        Kars boğatepe Köyü’nde                                                                                                                      teknikleri ve bu süreçteki titiz bakımı gibi
                        kurdukları turizm açısından da                                                                                                              birçok etken vardır peynircilik
                        önemli yeri olan türkiye’nin ilk                                                                                                            zanaatinde belirleyici olan. bir de tabii bu
                        peynir müzesi Zavot Ekomüze                                                                                                                 peynirlerin nasıl tüketildiği, hangi
                        hakkında bir röportaj                                                                                                                       peynirin hangi öğünde hangi içecek ya
                        gerçekleştirdik.                                                                                                                            da yiyeceklerle birlikte daha da
                          Boğatepe Köyü Peynir Müzesi’nin                                                                                                           lezzetlendiği bölgenin hayvancılığa
                        EkoMüze’nin kuruluş amacı, hikâyesi,                                                                                                        dayalı toplumsal hayatını şekillendiren
                        kapsamı ve işleyişi hakkında bilgi verir                                                                                                    önemli bilgilerindendir.
                        misiniz?                                                                                                                                      boğatepe’deki mandıralarda ticari
                                                                                                                                                                    olarak en fazla üretilen peynir kaşar,
                          türkiye’nin ilk peynir müzesi,                                                                                                            göbek, malakan, Kafkas çanak peyniri,
                        Ekomüze Zavot kaybolmaya yüz tutmuş                                                                                                         çeçil ve gravyerdir. Gravyer üretiminde
                        yerel geleneksel peynircilik kültürümüze                                                                                                    ülkemizde tek üretim yapılan köydür ve
                        sahip çıkmak için geliştirdiğimiz bir                                                                                                       ülke üretiminin %40 boğatepe köyünde
                        projeydi. Sadece peynirin piyasa                                                                                                            üretilmektedir. Yaptığımız ve destek
                        değerinin arttırılması, insanların bu                                                                                                       verdiğimiz çalışmalarla Kars Kaşarı’nın
                        peynir kültürünü öğrenmesiyle birlikte,                                                                                                     2015 yılında menşe Coğrafi işaret
                        geleneksel peynirciliği yaşatmak                                                                                                            almasını sağladık.
                        aslında bu ekomüzenin temel amacı.                                                                                                            boğatepe köyünde coğrafi işaret
                        Dernek olarak 1 yıl kadar tartıştık,                                               ekipmanları           ve yaşatmak için ekomüze sürecinin  başvurusu yapılan Kars malakan peyniri
                        konuştuk ekomüzeciliği. Sonra                                                       sergilemeye çalıştık.  hemen ardından dünyada ve türkiye’de  ve Kars Gravyer peyniri de mandıralarda
                        köyümüzde 1800’lü yılların                                                          Ekomüzemizin amacı,  son yıllarda giderek yaygınlaşan Coğrafi  üretilmektedir. Ayrıca Ardahan ilinde
                        sonlarında isviçreli işadamlarının                                                  yerel kültürel üretim ve  işaret, Slow Food Presidium gibi  coğrafi işaret başvurusu yapılan hanak
                        yaptığı bir peynir atölyesini,                                                     yaşamla birleşmiş     sertifikalara yöneldik. bu ulusal ve  tel peynirini üreten kadınlar da vardır;
                        ekomüzenin merkezine dönüştürme                                                    coğrafyanın ürünlerin  uluslararası patent ya da markalaşma  bu peynire Kars’ta türkmen saçak
                        kararı aldık. bunu derneğimizin                                                   özel olarakta peynirciliği  yöntemleri, şayet sahiplenir ve doğru  denmektedir. bunların yanı sıra köyde
                        gönüllülerinin yardımıyla uNDP’nin                                              yaşatarak ve geçmişi     kullanabilirsek, bölgemizin peynirlerini  göbek, taze kaşar, dil peyniri de
                        1000 yıl kalkınma projeleri kapsamında                                        unutmadan bir toplumsal    korumak için ve yerel-geleneksel   üretilmektedir.
                        bir proje olarak sunduk. bu proje                                             bellek oluşturmak. Farklı  ürünlerin piyasada değer kazanırken  boğatepe Gravyeri, Slow Food
                        desteğinin yanı sıra köylülerin imece  simgesine dönüşürken, bölge    kültürlerin üretim süreçlerinde nasıl  kırda bu üretimi mümkün kılan ilişkilerin  hareketi biyolojik Çeşitlilik Vakfı Nuh’un
                        usulü çalışmasıyla bu binayı düzenledik.  hayvancılığının gelişmesinde ve  ortak bir zenginliğe dönüştüğünü her  sürdürülebilirliğini sağlamak için  Gemisi (Ark of taste) çalışması
                        bütün köy binanın inşaatında ve alt katta  sürdürülebilir olmasında da önemli rol  peynir yapılışında gözlemleyebiliriz. bu  oldukça etkili araçlar olabilirler.   kapsamında 2015 yılında Presidium
                        müze, yıllar içinde üst katta çok amaçlı  oynamıştır. müzede bu hikâyeyi gıdanın  üretimlerin sürmesi için peynircilik  Boğatepe Köyüne ait peynir çeşitleri  koruması alan peynirlerden biri
                        bir kültür evi ve Kadın bakkal     üretim süreçleri üzerinden aktarmaya  bilgisinin aktarılmasını önemsiyoruz.  hangileridir? Coğrafi İşaret almış  olmuştur.
                        düzenlenmelerinin yapılmasında hep  çalışıyoruz. Gıda üretimi bir süreçtir ve  bölgede unutulmaya yüz tutmuş olan  peynirleriniz bulunmakta mıdır?   Kars ve Ardahan’ın köylerinde
                        birlikte çalıştık. Ekomüzecilik de böyle  bu süreçlerin sürdürülebilmesi için  peynirler var, bunlar gıda kodeksince  Kars denince akla ilk gelen üründür  yaptığım araştırmalarda 32 yerel peynir
                        başlamış oldu. Sergi alanına giren bir  bilgisine sahip zanaatkâr, usta yetişmiş  kabul edilmeyen, pazarda önü kesilmiş  peynir. Kars-Ardahan bölgesinin zengin  çeşidine rastladım. 2015 yılında Ardahan
                        ziyaretçinin, çok farklı kültürlerin bir  olması gerekir. Gıda üretim bilgisi,  peynirler, anneannelerin babaannelerin  bitki çeşitliliğine sahip meralarında  Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu,
                        araya geldiğinde nasıl zenginliğe  toprağı işleme, peyniri pişirme, ekmeği  yaptıkları peynirler... Ekomüze ticari  otlayan hayvanların sütü, bu coğrafyaya  Ekomüze Zavot’la birlikte ispanya, italya
                        dönüştüğünün hikâyesine tanık olmasını  pişirme bilgiler gibi süreç içerisinde  değerini yitirmiş ya da hiç ticari değeri  özgü tadı içinde barındırır. bu süt  ve makedonya’dan partnerleri olan bir
                        istedik. Köyümüzün yüzyıldır kesintisiz  oluşur. müze binasında bu süreci bir  olmamış, giderek daha az miktarda,  yüzyıllar içerisinde geliştirilen ve  Ab projesi kapsamında bu peynirler kayıt
                        sürdürdüğü Kaşar ve Gravyer, malakan  taraftan peynirci ailelerin hikâyeleri, süt  çoğunlukla evlerde yapılan peynirlerin  aktarılan geleneksel tekniklerle işlenir.  altına alınmış oldu. bazıları boğatepe’de
                        peyniri, çeçil, kahvaltılık kaşar, çanak,  veren hayvanların cinsleri ve ıslah  üretim bilgisini yaygınlaştırmak üzere  böylece ortaya çıkan yerel-geleneksel  de hala yapılan bu çeşitlerin başlıcaları
                        motal, tulum gibi peynirlerine     çalışmaları, hayvanların yediği ot ve  çalışmalar yapmayı hedefliyor. bu  peynirler, bölgenin doğal ve kültürel  arasında şunlar sayılabilir: Çakmak,
                        odaklandık. Kaşar balkanlar’dan,   bitkiler, yerel lezzet ve tatları verebilecek  amaçla da peynir üretiminde hayvan  tatlarını tüketicilere ulaştırır. bu  Karın kaymak peyniri, karın çökelek,
                        Gravyer isviçre’den bu bölgeye gelmiş ve  biyolojik çeşitlilik ve hayvancılığın  ırkları, bitki çeşitleri, makine kullanımı ve  peynirlerin her birine özgün tatlarını  gorcola, berhavut, haço, ahşap fıçı
                        bugün yüzlerce ailenin ekmek yediği  bununla ilişkisi üzerinden anlatırken,  ustalık (insan emeği) üzerine köylerde ya  veren şeyleri düşününce, gıda üretim ve  salamura, bidon ve deri tulum, yoğurt
                        yerel-geleneksel peynir çeşidi olmuştur.  diğer taraftan 1900’lü yılların başından  da meralarda atölyeler düzenliyoruz.   tüketim süreçlerinin bölgenin ekolojik ve  peyniri, lor, çökelek, çoban, şuşlama, Kars
                        bu peynirler yıllar içinde Kars’ın  itibaren günümüze kadar kullanılan  bölgedeki peynirleri kayıt altına almak  toplumsal hayatını farklı veçheleriyle  otlu...

                          TÜRİB İşlEM MİKTaRı                                                                                   İSTİB Temel Gıda Sepeti


                                                                                                                                                                                             İŞLEM
                                                                                                                                                                                AĞIRLIKLI
                                                                                                                  ÜRÜN
                          gEçTİğİMİz yıla göRE                                                                   BUĞDAY UNU                            EN AZ        EN ÇOK    ORTALAMA (TL)  1833
                                                                                                                                                                                             SAYISI
                                                                                                                                                        (TL)
                                                                                                                                                                     (TL)
                                                                                                                                                                                   TL
                                                                                                                                                                                  9,19
                                                                                                                                                        5,16
                                                                                                                                                                     16,87
                                                                                                                                                                                             208
                          yaKlaşıK 3 KaT aRTTı                                                                   BULGUR PİLAVLIK                        8,32         40,90       12,74      8375
                                                                                                                 MAKARNA
                                                                                                                                                                                 13,11
                                                                                                                                                        1,75
                                                                                                                                                                     25,69
                                                                                                                 KURU FASULYE DERMASON                 15,31         30,50       26,24        52
                                                                                                                 MERCİMEK KIRMIZI                      16,22         30,50       21,35       134
                                                                                                                 MERCİMEK YEŞİL                        19,39         32,90       24,11        24
                                                                                                                 NOHUT NATÜREL                         22,20         41,35       26,21        53
                                                                                                                 AYÇİÇEK YAĞI RAFİNE                    9,00         66,67       31,64      2313
                                                                                                                 MISIRÖZÜ YAĞI RAFİNE                  27,75         41,71       32,80       178
                                                                                                                 ZEYTİN YAĞI RİVİERA                   43,60         69,99       62,36       218
                                                                                                                 ZEYTİN YAĞI SIZMA                     70,01        155,00       83,72      1179
                                                                                                                 NEBATİ MARGARİN SOFRA                 49,76        164,00       61,85      3791
                                                                                                                 NEBATİ MARGARİN MUTFAK                20,20         52,88       38,65      2646
                                                                                                                 NEBATİ MARGARİN SANAYİLİK             20,00        131,30       36,85      2063
                                                                                                                 TEREYAĞI KAHVALTILIK                 140,20        215,00      155,13       141
                                                                                                                 TEREYAĞI MUTFAK                       80,80        138,75      111,17       974
                                                                                                                 KURU SOĞAN                             2,00         10,00        5,29       894
                                                                                                                 PATATES                                3,00         15,00        6,51      1843
                                                                                                                 SİYAH ZEYTİN HUSUSİ                   40,00         80,14       46,36       833
                                                                                                                 YEŞİL ZEYTİN                          18,00         61,06       33,72       391
                                                                                                                 SİYAH ZEYTİN                          22,00         39,75       32,86       528
                                                                                                                 KUZU ETİ KARKAS                       90,00         99,68       93,22       990
                          İşlEM HaCMİ             dâhil olurken toplam                                           KUZU ETİ KEMİKSİZ                    100,00        350,00      119,52      1940
                          50 MİlyaR Tl’yE         kayıt sayısı bir önceki                                        DANA ETİ KARKAS                       90,00         99,99       96,00      2136
                                                  yıla göre yüzde 60                                             DANA ETİ KEMİKSİZ                    100,00        575,00      119,41      9703
                          yaKlaşTı
                                                  artışla 158 bini geçti.                                        PİLİÇ ETİ KEMİKLİ                     20,00         49,95       29,87      6178
                            Eylül ayı tÜrib          tÜrib işlem                                                 PİLİÇ ETİ KEMİKSİZ                    50,00         94,76       58,49      1277
                          ElÜS piyasasında 56     platformunda bu ay en                                          KAVURMA                              141,15        388,49      177,99       369
                          bin 650 emir üzerinden  çok işlem gören ürün                                           PASTIRMA ANTRİKOT                    250,00        784,82      459,08       110
                          1 milyon 515 bin tonluk  yaklaşık 7 milyar tl ile
                          işlem, 9 milyar 690 bin  buğday oldu. buğday                                           SUCUK HUSUSİ                         150,00        471,70      186,78      1075
                          tl’lik hacim            fiyatları, aylık bazda                                         SOSİS                                 66,72        291,18      102,85       743
                          gerçekleştirildi.       yüzde 5,93 artış                                               SALAM                                 59,51        348,00      117,97      1539
                          Geçtiğimiz yıla göre    gösterdi.                                                      BEYAZ PEYNİR TAM YAĞLI                80,56        187,34       96,39       728
                          ElÜS işlem miktarında      tÜrib tarımsal                                              BEYAZ PEYNİR YARIM YAĞLI              50,07         63,12       55,07      1627
                          3 kat artış olurken     Ürün Endeksine göre                                            BEYAZ PEYNİR YAĞSIZ                   35,00         49,92       45,15      1177
                          hacim olarak 2022 ElÜS  hububat fiyatları eylül                                        BEYAZ PEYNİR YAĞLI                    60,30         79,76       67,47       627
                          işlem hacmi 50 milyar   ayında yüzde 4,78                                              KAŞAR PEYNİRİ (ESKİ)                 100,00        225,00      117,62       526
                          tl’ye yaklaştı.         artarken arpa                                                  KAŞAR PEYNİRİ (TAZE)                  37,45         99,83       85,10      1807
                             Eylül ayında 1.625   fiyatlarında ise yüzde                                         YUMURTA NATUREL                        1,50         3,00         1,77      2817
                          yeni yatırımcı sisteme  3’lük bir azalış yaşandı.
                                                                                                                                        01.09.2022-31.09.2022 tarihleri arasındaki vadeli satışlara ait toptan fiyatlardır...
   2   3   4   5   6   7   8