Page 11 - Sayı-43 Ocak Şubat 2020
P. 11
İSTİB HABER
İSTİB MECLİS ÜYESİ ŞEMSETTİN MEMİŞ İSTİB MECLİS ÜyESİ EMİN dEMİRCİ İSTİB MECLİS ÜyESİ OSMAN BERBEROğLU
“REKOlTE İYİYdİ, dEVlET zAMANıNdA Firmalarımızla konuşuyor, sorunları ilgili Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Osman
MÜdAHAlElER YAPTı” mercilere iletiyoruz. Başkanımız kanalıyla Berberoğlu, zeytin sektöründeki gelişmeleri
bakanlıklara, ilgili kurumlara iletilmesini A Para izleyicileriyle paylaştı.
Programda hububat ve bakliyat sektörünün
2019 yılını nasıl geride bıraktığını ise, Mec- sağlıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Akdeniz çukurunda en fazla zey-
lis Üyesi ve Hububat Mamulleri ve Yem Tica- Baharat sektörünün Türkiye’de çok ciddi bir tin çeşitliliğine sahip ülke olduğunu hatırla-
reti Meslek Komitesi Üyesi şemsettin Memiş gelişme ve değişim içine girdiğini kaydeden tan Berberoğlu, Türkiye’de en fazla tüketi-
anlattı. Genelde tarım ürünleri ve bakliyat demirci, “şu an sektörümüzde çok disiplin- len zeytinin Gemlik diye tabir edilen “Siyah
ürünlerinin rekoltesi için iyi bir yıl olduğu- li ve düzenli çalışmalar yapan kaliteli, Türk Trilye zeytini” olduğunu, bunun da daha
nu kaydeden Memiş, “dünyada da iyi geçti. Gıda Kodeksi standartlarında üretim yapan çok kuzey bölgelerinde yetiştiğini belirtti.
Bunun Türkiye’de de yansıması oldu. Türki- firmalarımız var. Bu firmalarımızın tamamı
ye özeline dönersek Türkiye’de pirinç, mer- gıda güvenliği kalite sistem belgeleri ile ça- REKOlTE İYİ, KAlİTE İYİ…
cimek ve buğdayda iyi bir yıl geçirdik. dolar lışıyorlar. dolayısıyla özellikle yerli ürünle-
kurunun yükselişinden dolayı, 2019’da Türk rimizin, tarladan soframıza kadar olan her zeytin rekoltesinde hiçbir sıkıntının ve ka-
mallarının dünya pazarında ucuz kaldığını aşamasını kontrol altına almış durumdalar” lite sorununun bulunmadığının altını çizen
gördük. ucuz olunca da bir ihracat olayı çık- bilgisini verdi. Berberoğlu, şöyle devam etti:
tı. ucuz kalan ürüne her yerden talep gelir. “Kalitemizde hiçbir sıkıntımız yok. Ben
Bazı ürünlerde devlet bunu hemen gördü ve “BAHARAT İHRAç EdEN bu yılı çiftçi yılı diye tabir ediyorum. İş-
müdahale etti. Bu, doğru bir karar ve ref- ÜlKElER ARASıNdAYız” çilerimiz çalıştı, mahsullerimizi topladı,
leksti. Pirinçle alakalı da yine aynı refleksi depolandı. Bundan sonra da iyi ve güzel
gösterdi. O da iyi bir karardı. İhracatını kıs- demirci, baharatların çiğ ve pişirilmeden satışlarla ve uygun fiyatlı satışlarla, kaliteli
mi olarak yasakladılar” dedi. tüketilmesi sebebiyle alırken çok dikkat ürünlerle mutfaklar da halkımızı buluştu-
edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Bunlar racağız ve üreticide bu durumdan dolayı
“KAlİTElİ ÜRETİM YAPAN BAHARAT bizim yerli ürünlerimiz. Aynı zamanda dün- mutlu. Yapmış olduğu emeklerin karşılığını
FİRMAlARıMız VAR” yadaki baharat ihracatı yapan ülkeler ara- aldığını görüyoruz. şimdi zeytinyağı erken
sında artık Türkiye de var. Birçok tarım ürü-
Meclis Üyesi ve Baharat ve Bal Ticareti Mes- nümüzü birçok baharat grubunu Türkiye’de hasat diye tabir ediliyor çok konuşuluyor.
lek Komitesi Üyesi Emin demirci ise prog- Renkleri daha koyu bir yeşillik içerisinde
ramda baharat sektörünü anlattı. Baharatın üreterek yurtdışına da ihraç ediyoruz” dedi. olan yağlarımız erkenci hasattan mütevel-
sofranın baştacı olduğunun altını çizen de- “EN çOK GEMlİK, lit. Bir de zeytinin varyetesinden dolayı da
mirci, “Maalesef bu önemli ürün grubu hak- bazı çeşitler daha koyu… zeytinyağı re-
kında piyasada olumsuz yansıtmalar oluyor. YANİ TRİlYE zEYTİNİ TÜKETİlİYOR” koltesi bu yıl fevkalade iyi. Kalitemiz çok
Biz de bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. İSTİB Meclis Üyesi ve zeytin ve zeytinyağı yüksek.”
Ocak-Şubat 2020 9