Page 13 - Sayı-43 Ocak Şubat 2020
P. 13
İSTİB HABER
Ürünleri Perakende Ticareti Meslek Komi-
tesi Üyesi Recep Salih Al, peynir sektörü
hakkında bilgi aktardı. Al, sütçülükle ilgili
rakamları vererek başladığı konuşmasında
“TÜİK verilerine baktığımız zaman 2018
yılında 22 bin ton süt üretimimiz var. Bu-
nun yüzde 90’ını inek sütü olarak üretiyo-
ruz. Yüzde altı buçuk koyun sütü. Yüzde iki
buçuğu da keçi sütü olarak üretiliyor. Tabii
üretime dönük baktığımız zaman bizim o
değerli süt dediğimiz, yani yağ ve protein
oranı yüksek koyun, keçi ve manda da giri-
yor bunun içine” ifadelerini kullandı.
Bu sütlerden çok kaliteli peynir ürünleri
üretildiğine işaret eden Al, şunları söyledi:
İSTİB YÖNETİM KURULU SAYMAN ÜYESİ RECEP SALİH AL
“Kalitesi nereden geliyor. Öncelikle batı
bölgelerimizdeki ev ve fabrikalarda işlenen
na bölgesinde taze patates ekilir. Onuncu Ekim aylarında, Kasıma çok az kalır Türki-
aydan yani Ekim ayının sonundan başlar. ye genelinde. Bunların hepsi de depolara süte o yer bitkisinin, floranın vermiş olduğu
Reyhanlı bölgesinde de ekilmektedir. Bun- girer. Hiçbir tanesi tarlada kalmaz. çünkü rayiha, lezzet, tat yansıyor. Sütten de do-
lar Nisan’ın on beşinden sonra hasat edilir” Anadolu’da kış serttir. Kasım ayına kadar ğal olarak üretime yansıyor ve çıkan peynir
şeklinde konuştu. tarlada kalan patates, soğan donar. Onun olgunlaştıktan sonra çok lezzetli bir hal alı-
içinde hepsi hasat edilerek depolara alın- yor. Coğrafyadan kaynaklanıyor diyebiliriz.
Soğan ve patates üretiminin adeta açık mak mecburiyetindedir. Ürgüp civarında şu anda Türkiye’mizde ön planda Ezine
fabrika şeklinde gerçekleştiğine dikkat çe- çok güzel depolarımız var. Patatesi muha- peyniri var. Tabii ki ülkemizin çanakkale
ken çevik, şu bilgileri verdi: faza eder. Fakat Anadolu’da soğan depola- bölgesinin Ezine peynirinin ön plana çıkma-
“diğer bölgelerde Mart ayında ekilir yazlık- rımız pek hoş değildir.” sı, bölgenin coğrafi şartlarının bu işe çok
lar; bunlar Eylül ayının sonuna kadar veya uygun olması, Kazdağları’nın vermiş oldu-
başına kadar satılır. Ondan sonra kışlık pa- “SÜTÜMÜzÜN YÜzdE 90’ı İNEK SÜTÜ” ğu, flora, bitki yapısı süte, doğal olarak da
tatesler başlar. Kışlık soğan, patates Eylül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Süt ürettiğimiz peynirlere yansıyor.”
Programın tamamına
(http://www.istib.org.tr/haberler/istib-tarim-dunyasi-programinda/3411)
linki ile ulaşarak izleyebilirsiniz.
Ocak-Şubat 2020 11