Page 12 - Sayı-43 Ocak Şubat 2020
P. 12
İSTİB HABER
İSTİB MECLİS ÜyESİ ÇETİN TOPALOğLU İSTİB MECLİS ÜYESİ SEMET ÖZER İSTİB MECLİS ÜyESİ CELAL ÇEVİK
FıSTıKTA FİYATı İSTİFçİlER ARTıRıYOR büyüklüğü var ve bu da çok ciddi bir pazar. tanıtıldı. Böyle bir şey olmaz. Böyle bir sı-
Gün geçtikçe de gelişmekte. Fındık artık bir kıntı olsa devletimiz, Sağlık Bakanlığımız,
Meclis Üyesi ve Kuruyemiş ve Kuru Meyve
Ticareti Meslek Komitesi Üyesi çetin Topa- öğün olma yolunda. Özellikle çiğ kabul et- Ticaret Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız
loğlu ise kuruyemiş ve kuru meyve sektörü tiğimiz kayısı, ceviz, çiğ fındık, badem bu var. Bunlar asla ve asla müsaade etmezler.
hakkında bilgi verdi. Antep fıstığında, ürü- ürünleri insanların evlerinde öğün olarak zaten her hafta tarım müdürlükleri, fırınları
nün stokçu elinde olmasından dolayı fiyat tükettikleri bir ürün grubu oldu. Sağlıklı dolaşıyorlar ve hijyene bakıyorlar. Numune-
yükselmesi olduğuna dikkat çeken Topaloğ- atıştırmalıklar… dolayısıyla tüketimi ile ala- ler alır, ekmeklerimizi tartar, Hıfzısıhha’ya
kalı her geçen gün pazarımız ve tüketimiz gönderirler. Hiç bir tanesinde bir sıkıntı çık-
lu, “Geçen sene kırk beş- altmış lira bandın-
da seyreden Antepfıstığı’nda bu sene fiyat- artmakta.” maz. Bazen tuz oranları biraz fazla kaçmış
lar doksanla-yüz lira arasında gerçekleşiyor. olursa orada bir cezai müeyyide olur, bazen
Ama son günlerde piyasadan ve basından “EKMEK, OlMAzSA OlMAzdıR” de ikaz şeklinde bunlar halledilir. Fırınları-
mızda çok güzel bir şekilde hijyeni uygulu-
gelen tepkilerden dolayı fiyatlarda bir neb- Meclis Üyesi ve Fırıncılık Ürünleri Ticareti
ze de olsa bir gevşeme var” diye konuştu. Meslek Komitesi Üyesi Semet Özer, fırıncı- yoruz.”
diğer ürünlerin ithalat yapılanlarında ise lık sektörünün 1700 üye ile Borsa’da temsil PATATES VE SOğAN,
doların yükselmesi sebebiyle fiyat artışı edildiğini hatırlatarak, ekmekçilik sektörü YAzlıK VE KışlıK EKİlİYOR
yaşandığını belirten Topaloğlu, “Ama in- hakkında düşüncelerini paylaştı. Özer, “Ek-
sanların gönlü rahat olsun bu sene kuruye- meğimiz olmazsa olmazlardandır. Sofrala- Meclis Üyesi ve Patates ve Kuru Soğan Ti-
mişi makul fiyatlarla alabilecekler” bilgisini rımızın baş tacı olan ekmek, un, tuz, su, careti Meslek Komitesi Üyesi Celal çevik
verdi. mayanın karışımı, belli bir zamanda belli ise A Para izleyicilerine tüketicinin en çok
bir dakikada fermente edilerek belli bir ısı tükettiği ürün olan patates ve soğan sek-
“5 MİlYARlıK FıNdıK İHRAç ETTİK” derecesinde pişerek, küçük gözenekli olan törü hakkında bilgi verdi. Türkiye’de yazlık
kabuk kırmızı, taban dediğimiz alt kısmın- ve kışlık olmak üzere iki şekilde patates ve
2019’un ilk 10 ayında Türkiye’nin 7 milyar da fazla yanmadan üretilip satışa arz ederek soğan üretildiğini belirten çevik, “Yazlık
dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini kay- dediğimiz ürünleri Adana, Reyhanlı ve Öde-
deden Topaloğlu, şunları söyledi: sofralarınıza gönderdiğimiz bir mamuldür”
açıklamasını yaptı. miş bölgesinde ekeriz. Ödemiş’te iki tane
“Bunun 5 milyar dolarlık kısmı, fındık ihra- patates ürünü almaktayız. Bir tanesi şubat
catı. Fındık bütün ihracatımızın yüzde bir Ekmekle ilgili zaman zaman karalamalar veya Mart başında ekilir. Mayısın başında
buçuğu gibi bir rakama sahip. Tarım ürünü olduğunu ifade eden Özer, şunları anlattı: da hasat edilir. diğer ikincisi de Ağustos
ama sanayi ürünleri içinde de çok ciddi bir “İçerisinde katkı maddeleri vardır; sağlığa ta ekilir, Kasım’ın on beşinden sonra orada
payı var. Bunun haricinde de iç piyasamızda zararlıdır deniliyor. Ekmeğin sağlığa hiçbir hasat etmekteyiz yani; taze patates olarak
2.1 milyar dolar gibi bir kuruyemiş pazarı zararı yoktur. Bilhassa beyaz ekmek böyle üretmekteyiz. diğer ikinci bir husus Ada-
10