Page 16 - borsaaktuel-46-k
P. 16

İSTİB HABER
               İSTİB’DEN
              GIDA İSRAFINI
               ENGELLEME
                PROJESİNE
                 TANITIM
                   ATAĞI               İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral:
                      “ÇÖPTEKİ İSRAFIN DEĞERİNİ İLK BİZ HESAPLADIK”












                      İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, Instagram üzerinden
                       gerçekleşen canlı yayınla İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesine ilişkin soruları

                        yanıtladı. Aral, “Kovid’in bu dönemde bize sağladığı en önemli algı, tarım ve

                                             hayvancılığın milli olmasıdır” dedi.







           Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’la
           başlayan  pandemi  sürecinde  eski  alışkan-
           lıklarımız yok olduğuna dikkat çeken Aral,
           “Birçok sektörde kapanmalar meydana gel-
           di. Fakat ekonomik çarkı da döndürmemiz
           gerekiyor. Her türlü önlemi alıp insanları-
           mızı,  fabrikalarımızı  ticarethanelerimizi,
           ekonomik her türlü, bizim oluşturduğumuz
           değerleri  çalıştırmamız,  çarkı  çevirmemiz
           gerekiyor” diye konuştu.


           “TARıM VE HAYVANCılıK Mİllİ OlMAlı”

           Aral, pandemi ile gıda sektörünün önemi-
           nin  kavrandığını  belirterek,  “İlk  günlerde
           rafları boşaltan bir panik havası yaşandı ve
           gıda ürünlerinin ne kadar önemli olduğunu
           bir kez daha anladık. Kovid-19 belasının bu   “Dünyadaki 1,3 milyar ton denen rakamın   demeden meydana gelen gıda israfı. Tüke-
           dönemde  bizlere  sağladığı  en  önemli  algı
                                               yarısı gıda kaybından oluşuyor. Diğer yarısı   ticilerin  ihtiyacının  yanlış  planlaması  kötü
           bence tarım ve hayvancılığın milli olması.   da üç bölgede meydana geliyor. Bu endüst-  saklama koşullarında meydana gelen kayıp-
           Tarımda ithalata bağımlı ürünlerin üretimi-  riyel işletmelerde gıda üretim ve paketleme   lar, kullanma ve tüketim tarihinden kaynak-
           ni sağlayarak, ithalatı yok ederek ihracatı
                                               sırasında, toplam perakende semt pazarları   lanan yanlış kullanımlar, gıda hazırlığı sıra-
           hedefleyen  verimli  kazançlı  ve  özenle  ha-  dahil gıda üretimi dağıtımı ve satışı sırasın-
           zırlanmış bir sektör yaratabiliriz” ifadelerini   da, evde, lokanta, hazır yemek servislerin-  sında yapılan işlemlerdeki yanlışlıklar gıda
           kullandı.                                                              israfı olarak sıralayabiliriz.”
                                               de, işletmelerde, yemek tüketimi sırasında
                                               meydana gelen gıda israfı. Projenin birinci
           GıDA KAYBı VE GıDA İSRAFı…                                             “İlK DEFA İSTİB, ÇÖPE GİDEN GıDANıN
                                               fazında odaklandığımız yer gıda israfı. Yani
           Gıda kaybının ve israfının üretimden tüketi-  endüstriyel işletmelerde gıda üretim paket-  DEğERİNİ HESAPlADı”
           me uzanan geniş aşamalarda gerçekleştiği-  leme sırasındaki yer, toplam perakendedeki   İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesi kap-
           ni hatırlatan Aral, şunları aktardı:  gıda  israfı,  evde,  lokantada,  son  tüketici   samında ilk defa çöpe giden gıdanın değe-



           14
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21