Page 16 - borsaaktuel-46-k
P. 16
İSTİB HABER
İSTİB’DEN
GIDA İSRAFINI
ENGELLEME
PROJESİNE
TANITIM
ATAĞI İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral:
“ÇÖPTEKİ İSRAFIN DEĞERİNİ İLK BİZ HESAPLADIK”
İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, Instagram üzerinden
gerçekleşen canlı yayınla İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesine ilişkin soruları
yanıtladı. Aral, “Kovid’in bu dönemde bize sağladığı en önemli algı, tarım ve
hayvancılığın milli olmasıdır” dedi.
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’la
başlayan pandemi sürecinde eski alışkan-
lıklarımız yok olduğuna dikkat çeken Aral,
“Birçok sektörde kapanmalar meydana gel-
di. Fakat ekonomik çarkı da döndürmemiz
gerekiyor. Her türlü önlemi alıp insanları-
mızı, fabrikalarımızı ticarethanelerimizi,
ekonomik her türlü, bizim oluşturduğumuz
değerleri çalıştırmamız, çarkı çevirmemiz
gerekiyor” diye konuştu.
“TARıM VE HAYVANCılıK Mİllİ OlMAlı”
Aral, pandemi ile gıda sektörünün önemi-
nin kavrandığını belirterek, “İlk günlerde
rafları boşaltan bir panik havası yaşandı ve
gıda ürünlerinin ne kadar önemli olduğunu
bir kez daha anladık. Kovid-19 belasının bu “Dünyadaki 1,3 milyar ton denen rakamın demeden meydana gelen gıda israfı. Tüke-
dönemde bizlere sağladığı en önemli algı
yarısı gıda kaybından oluşuyor. Diğer yarısı ticilerin ihtiyacının yanlış planlaması kötü
bence tarım ve hayvancılığın milli olması. da üç bölgede meydana geliyor. Bu endüst- saklama koşullarında meydana gelen kayıp-
Tarımda ithalata bağımlı ürünlerin üretimi- riyel işletmelerde gıda üretim ve paketleme lar, kullanma ve tüketim tarihinden kaynak-
ni sağlayarak, ithalatı yok ederek ihracatı
sırasında, toplam perakende semt pazarları lanan yanlış kullanımlar, gıda hazırlığı sıra-
hedefleyen verimli kazançlı ve özenle ha- dahil gıda üretimi dağıtımı ve satışı sırasın-
zırlanmış bir sektör yaratabiliriz” ifadelerini da, evde, lokanta, hazır yemek servislerin- sında yapılan işlemlerdeki yanlışlıklar gıda
kullandı. israfı olarak sıralayabiliriz.”
de, işletmelerde, yemek tüketimi sırasında
meydana gelen gıda israfı. Projenin birinci
GıDA KAYBı VE GıDA İSRAFı… “İlK DEFA İSTİB, ÇÖPE GİDEN GıDANıN
fazında odaklandığımız yer gıda israfı. Yani
Gıda kaybının ve israfının üretimden tüketi- endüstriyel işletmelerde gıda üretim paket- DEğERİNİ HESAPlADı”
me uzanan geniş aşamalarda gerçekleştiği- leme sırasındaki yer, toplam perakendedeki İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesi kap-
ni hatırlatan Aral, şunları aktardı: gıda israfı, evde, lokantada, son tüketici samında ilk defa çöpe giden gıdanın değe-
14