Page 53 - borsaaktuel-46-k
P. 53

İSTİB HABER












































            sektörün  gelişimi  konusunda  herhangi  bir   PANDEMİ, STERİlİZASYON SÜRECİNİ   şeyi pandemi süresinde gözlemliyoruz. Ora-
            yaklaşımda bulunmuyorlar. Birlikte hareket   HıZlANDıRDı               da da tüketicinin şöyle bir hakkı vardır: O
            edip,  sektörel  problemlerimizi  aşabilirsek   Sektörün  üretim,  standart,  kalite,  dış  ti-  ürünün kimin tarafından üretildiği, nerede
            ancak dünya pazarındaki baharat pazarın-  caret,  teknoloji  ve  altyapı  eksikliklerinin   üretildiği, hangi tarihte yapıldığı, hangi ta-
            dan payımızı alabiliriz” ifadelerini kullandı.  yanı  sıra  sterilizayon  sorunu  da  bulundu-  rihte son kullanma tarihi bitiyor gibi bu tür
                                                ğu kaydeden Demirci, “Örneğin pul biber,   ürüne özgü bilgileri tüketicinin bilme hakkı
            “YURTDıŞıNDAN GElEN ÜRÜNlERlE       Türkiye’de en yüksek oranda tüketilen ürün.   vardır. Dolayısıyla paketli ürünlerin de böyle
            REKABET EDEMİYORUZ”                 Antep, Maraş, Urfa bölgelerinde yetişen ve   bir avantajı söz konusudur.”

            Türkiye’nin çörek otu, susam, soğan, sarım-  eşi benzeri olmayan bir ürün yetiştiriyoruz.   “SEKTÖRDEKİ OYUNCUlAR
            sak,  maydanoz  gibi  ürünler  yetiştirdiğini   Fakat bu ürünü sofralara sağlıklı bir şekilde   SORUMlUlUK AlMAlı”
            hatırlatan Demirci, “Birçok tarım ürünleri-  getiremiyoruz” şeklinde konuştu.
            ni  yetiştiriyoruz  ama  bunların  hiçbirisinde   Demirci bu konuda şunları söyledi:  Gıda  piyasalarında  tağşiş  ve  taklit  sorun-
            yurtdışından  gelen  ürünlerle  rekabet  ede-                          larının  da  bulunduğu  kaydeden  Demirci,
            miyoruz” bilgisini verdi. Demirci, Türkiye’de   “Kayıtlı firmalar sürekli denetleniyor. Birçok   “Devlet kurumları denetimler yaparak bun-
            yetişmeyen baharat ürünleri ile ilgili olarak   firma üretim yapıyor, birçok firma da bu üre-  ları teşhir ediyorlar. Ceza da veriyorlar. An-
            sektör  temsilcileri  ve  üniversitelerin  ortak   tilen ürünlerin paketlemesini yapıyor. Ürün-  cak polisiye tedbirler, bir yere kadar... Bu,
                                                ler ve paketleme konusunda Türk Gıda Ko-  sektörün bir arada olabilmesi ile çözülebile-
            çalışmalar  başlatması  gerektiğini  vurgula-  deksi standartları var. Buna göre yapılması
            yarak, şunları söyledi:                                                cek bir husus. Sektördeki oyuncular sektör
                                                gerekiyor ama bunu çok fazla başaramadık   adına sorumluluk aldıklarında devleti de ya-
            “Türkiye’de  üretilmeyen  ürünleri  de  üre-  maalesef. Muhtelif yerlerde açıkta ürün sa-  nımıza alarak çeşitli kurumları ve sivil top-
            terek,  bir  köprü  vazifesi  gören  ülkemizin   tışı devam ediyor. Pandemi süresinde tüke-  lum kuruluşlarını da yanımıza alarak bunu
            coğrafi  yapısı  gereği  baharat  ticaretini   ticiler açıktaki ürünlerden uzaklaşmaya baş-  başarabiliriz. Bunun yanında çok da başarılı
            yönlendiren önemli ülkeler arasına girebi-  ladı. Marketlerde sebze meyve alırken bile,   firmalarımız var. Türkiye’de üretilen ürünler
            liriz. Güçlü firmalarımız var. Ancak sektör   eline eldiven takarak seçmeye ve ayıklama-  artık  daha  tarladayken  müdahale  edilebi-
            bir  olma  yoluna  henüz  giremedi.  Bu  ko-  ya başladılar. Şu aşamada sektörün disipline   len, tarladan sofraya gelinceye kadar bütün
            nuda  devletimizin  katkısı  oldukça  önemli   olması anlamında da çok önemli bir unsur   aşamaları firmalar tarafından kontrol edile-
            olacaktır.”                         olacaktır. Yani yıllardır başaramadığımız bir   bilen bir noktaya taşınıyor” tespitini yaptı.



                                                                                           Temmuz-Ağustos 2020 51
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58