Page 36 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 36
34 İSTİB HABER
İSTİB Başkanı Ali Kopuz:
“GIDA İSRAFI DEMEK,
KAYNAKLARIMIZIN İFLASI DEMEKTİR”
İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Enerji Tasarrufu Haftası’nda gıda ile
enerji başta olmak üzere ülkenin tüm kaynakları arasındaki
bağı ortaya koyarak, gıda israfının tüm kaynakların israfı ve
iflası anlamına geldiğini söyledi. Başkan Kopuz, “Çöpe atılan
gıda ile bu gıdanın üretilmesi için kullanılan, su, elektrik,
akaryakıt ve emek de çöpe gidiyor. Gıda israfı demek,
ülkemizin doğal kaynaklarının iflası demek…” dedi.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “SADECE GIDA DEĞİL,
“Enerji Tasarrufu Haftası”nda Türkiye’nin enerjide, SU VE ELEKTRİK DE ÇÖPE GİDİYOR”
suda, gıdada, meyve sebzede yaptığı israfın boyutla-
rına dikkat çekti. Başkan Kopuz, “Gıdadan sanayiye Her yıl gıda ihracatımıza yakın miktarda gıdayı is-
her türlü üretimde kullanılan su kaynaklarının bo- raf ettiğimizi hatırlatan Başkan Kopuz, bu korkunç
yutu inanılmaz. Aslında çöpe attığımız her gıda par- israfın yan etkilerinin daha da tehlikeli olduğunu
çası tonlarca suyun boşa harcanmış olması anlamına söyledi. Türkiye’deki atıkların 14,5 milyon tonunun
geliyor. Dünyamız, iklim değişikliği, hızlı nüfus artı- gıda olduğuna işaret eden Başkan Kopuz, “Bu da
şı ve kirlenme gibi geleceğimizi tehdit eden sorunlar- 18 milyar dolarlık gıda ihracatımıza yakın bir değeri
la yüz yüze. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya çöpe atıyoruz demek. Ancak ne yazık ki bu sadece
bırakmak amacıyla gıda israfını önlemeliyiz” dedi. sorunun bir yönü... Yani aslında bu israfın yan etki-