Page 37 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 37

MART-NİSAN 2021 35










                    2,5 milyon m su
                                         3
                              GÜNDE

               ÜLKEMİZDE BİR GÜNDE İSRAF EDİLEN SU MİKTARI













            lerini hesapladığımızda durumun vahameti artıyor.   “TEMİZ SU İLE SULADIĞIMIZ GIDALARIMIZI
            Çöpe atılan gıdaların üretilmesi için kullanılan, su,   İSRAF EDİYORUZ”
            elektrik, akaryakıt ve emek de çöpe gidiyor. Gıda   Dünyanın temiz su kaynağının yaklaşık yüzde
            israfı demek, ülkemizin doğal kaynaklarının iflası   25’inin israf edilen gıdaları yetiştirmek için kulla-
            demek…” ifadelerini kullandı.              nıldığını  söyleyen  Başkan Kopuz, “Birleşmiş  Mil-

                                                       letler 2021 yılını Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı
            İSTANBUL’UN BİR YILLIK SUYUNU ÇÖPE ATIYORUZ
                                                       olarak ilan etti. Bunun amacı, hem tarım ve gıda
            Gıda israfının etkileriyle ilgili su kaynaklarının iyi   sektörüne dikkat çekmek, hem de insanların ve çev-
            bir  örnek  olacağının  altını  çizen  Başkan  Kopuz,   renin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir üretim ve
            “Su stratejik bir kaynaktır ve içinde bulunduğumuz   tüketim yaklaşımı sağlamak” dedi.
            yüzyılda ülkelerin kaderini belirleyecek değerde ol-  Başkan Kopuz, “Geleceğimiz için  hem kaynakla-
            duğu tartışılmaz. Türkiye’nin enerjide, suda, gıda-  rımızı hem de bu kaynaklarla ürettiğimiz gıdaları
            da, meyve sebzede yaptığı israfın çarpıcı boyutlarını   tüketirken çok dikkatli olmalıyız. Dünyadaki hayat
            ortaya koyan araştırmalar, günde yaklaşık 2 milyon   hassas bir dengede yürüyor. Bu dengenin sürdürü-
            500 bin metreküp suyu boşa harcadığımızı gözler   lebilmesi için biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak
            önüne seriyor. Bu miktar, İstanbul’un bir günlük   çabalıyor, gıda israfının azaltılmasına yönelik çalış-
            su kullanımına eşit… Yani bu israf ile İstanbul’un
            tüm barajlarından bir yılda çekilen suyu tabiri caiz-  malar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
            se çöpe atıyoruz!” tespitinde bulundu.      Hem yağışları hem de kullanılan su miktarını göz
                                                       önünde bulundurarak suyun nerede, nasıl kullanıl-
                                                       dığını ortaya koyan su ayak izi miktarlarına da işaret
                                                       eden Başkan Kopuz, şunları söyledi:
                                                       “Tarım ve Orman Bakanlığının da katkısıyla yapı-
                                                       lan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin toplam
                                                       su ayak izinin %89’unu tarım sektörü oluşturuyor.
                                                       Tarımın su ayak izinin ise %92’si bitkisel üretimden,
                                                       %8’i otlatmadan kaynaklanıyor. Bitkisel üretimin su
                                                       ayak izine bakıldığında, en büyük payın %38 ile ta-
                                                       hıllara ait olduğu görülmektedir. Yani en çok israf et-
                                                       tiğimiz ekmek için en çok su harcanıyor. Bu rakamlar
                                                       açık olarak gösteriyor ki ülkemizin su kaynaklarının
                                                       tamamına yakınını gıda üretimi için kullanıyoruz.
                                                       Gıdayı israf ederken bir kere daha değil, bin kere
                                                       daha düşünmemiz için bu yeterli bir nedendir.”
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42