Page 37 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 37
MART-NİSAN 2021 35
2,5 milyon m su
3
GÜNDE
ÜLKEMİZDE BİR GÜNDE İSRAF EDİLEN SU MİKTARI
lerini hesapladığımızda durumun vahameti artıyor. “TEMİZ SU İLE SULADIĞIMIZ GIDALARIMIZI
Çöpe atılan gıdaların üretilmesi için kullanılan, su, İSRAF EDİYORUZ”
elektrik, akaryakıt ve emek de çöpe gidiyor. Gıda Dünyanın temiz su kaynağının yaklaşık yüzde
israfı demek, ülkemizin doğal kaynaklarının iflası 25’inin israf edilen gıdaları yetiştirmek için kulla-
demek…” ifadelerini kullandı. nıldığını söyleyen Başkan Kopuz, “Birleşmiş Mil-
letler 2021 yılını Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı
İSTANBUL’UN BİR YILLIK SUYUNU ÇÖPE ATIYORUZ
olarak ilan etti. Bunun amacı, hem tarım ve gıda
Gıda israfının etkileriyle ilgili su kaynaklarının iyi sektörüne dikkat çekmek, hem de insanların ve çev-
bir örnek olacağının altını çizen Başkan Kopuz, renin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir üretim ve
“Su stratejik bir kaynaktır ve içinde bulunduğumuz tüketim yaklaşımı sağlamak” dedi.
yüzyılda ülkelerin kaderini belirleyecek değerde ol- Başkan Kopuz, “Geleceğimiz için hem kaynakla-
duğu tartışılmaz. Türkiye’nin enerjide, suda, gıda- rımızı hem de bu kaynaklarla ürettiğimiz gıdaları
da, meyve sebzede yaptığı israfın çarpıcı boyutlarını tüketirken çok dikkatli olmalıyız. Dünyadaki hayat
ortaya koyan araştırmalar, günde yaklaşık 2 milyon hassas bir dengede yürüyor. Bu dengenin sürdürü-
500 bin metreküp suyu boşa harcadığımızı gözler lebilmesi için biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak
önüne seriyor. Bu miktar, İstanbul’un bir günlük çabalıyor, gıda israfının azaltılmasına yönelik çalış-
su kullanımına eşit… Yani bu israf ile İstanbul’un
tüm barajlarından bir yılda çekilen suyu tabiri caiz- malar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
se çöpe atıyoruz!” tespitinde bulundu. Hem yağışları hem de kullanılan su miktarını göz
önünde bulundurarak suyun nerede, nasıl kullanıl-
dığını ortaya koyan su ayak izi miktarlarına da işaret
eden Başkan Kopuz, şunları söyledi:
“Tarım ve Orman Bakanlığının da katkısıyla yapı-
lan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin toplam
su ayak izinin %89’unu tarım sektörü oluşturuyor.
Tarımın su ayak izinin ise %92’si bitkisel üretimden,
%8’i otlatmadan kaynaklanıyor. Bitkisel üretimin su
ayak izine bakıldığında, en büyük payın %38 ile ta-
hıllara ait olduğu görülmektedir. Yani en çok israf et-
tiğimiz ekmek için en çok su harcanıyor. Bu rakamlar
açık olarak gösteriyor ki ülkemizin su kaynaklarının
tamamına yakınını gıda üretimi için kullanıyoruz.
Gıdayı israf ederken bir kere daha değil, bin kere
daha düşünmemiz için bu yeterli bir nedendir.”