Page 50 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 50
48
48 İSTANBUL’UN KÖYLERİ
yoğun elma ağaçlarıyla dikkat çeken Gökmaslı’nın, yor. Görsel ziyafeti ileri götürmek isteyenler ise köy
İstanbul bölgesindeki yarışmalarda elmacılıkta bi- pazarına kadar sabretmek durumunda. Burada satı-
rincilik kazandığı bilinir. Hatta 1980’li yıllarda lan el yapımı reçellerden karpuza, üzümden elmaya
Gökmaslı Köyü’ndeki elma üreticileri arasında dü- kadar her şey ilk elden alıcıya ulaşıyor.
zenlenen yarışmalara basın da büyük ilgi gösterirdi.
Sözgelimi 1986 yılında yapılan elma üreticileri teş- ALTERNATİF GEÇİM KAYNAKLARI:
vik yarışmasına 143 üretici katılmış, dereceye giren MANTARCILIK, ARICILIK
elmaların sahiplerine ise ödülleri dönemin İstanbul
Valisi Nevzat Ayaz tarafından verilmişti. Ayaz, tö- Mantarcılık da köy sakinlerinin diğer bir geçim kay-
nağı… Köylülerin verdiği bilgiye göre her yıl orta-
rende yaptığı konuşmada, “Bu teşvik müsabakala-
rının amacı, üreticiyi birlikte çalışmaya alıştırmak lama 300 ton civarında mantar toplanıyor. Köylüler
ve hem kendine hem de yurt ekonomisine katkıda için önemli bir gelir kaynağı olan mantar, rutubetli
bulunmasını sağlamaktır” ifadelerini kullanmıştı. havaları sevdiği için yeterli yağış ve nem olmayınca
üretim de azalıyor.
ELMACILIKTAN FINDIKÇILIĞA Ayrıca köyde az sayıda olsa da küçük ve büyük baş
hayvan bulunuyor. Kurban Bayramı dönemlerin-
Ne yazık ki elma bahçeleri vadide kaldığı için sisli
havalarda kırmızı örümcek hastalığı yayılıyordu. Bu de çoğu kesilmesine rağmen köyde 20-25 büyük-
baş, 80-90 da küçükbaş hayvan bulunuyor. Köyde
sıkıntılı işle uğraşmaktan bıkan köylüler, elmacılık
“Geçim yerine fındıkçılığa yöneldiler. Artık köyde ciddi bir hayvanlar için mısır ve buğday ekimi yapılıyor.
kaynakları fındık hasadı yapılıyor. Hasadın 50 tonu bulduğu Bir başka ifadeyle sınırlı miktarda tarımla uğraşılı-
ormancılık ve aktarılıyor. yor. Kümes hayvancılığı da giderek gelişmektedir.
arıcılık olan Neredeyse köyün her köşesinde meyve ağaçları Gökmaslı’da keçiler bahçelere girerek fındıklara
zarar verdiği için küçükbaş hayvancılık yeterince
köyde daha var. Köye damgasını vuran elma ağacının yanı sıra gelişmemiştir. Ama arıcılık giderek yaygınlaşıyor.
çok emekliler üzüm, ayva, ceviz ve fındık ağaçları yan yana köy- Kaliteli kestane balı üretilen köyde ciddi miktarda
yaşıyor.” lülere ve ziyaretçilere zengin bir görsel ziyafet sunu- bal üretimi bulunuyor.