Page 6 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 6
4 İSTİB HABER
İSTİB Başkanı Ali Kopuz:
“İSRAFI ÖNLEMEZSEK GIDA BULAMAYACAĞIZ”
İSTİB Başkanı Ali Kopuz, israfa son vermenin yo- “İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN İADENİN ENGELLENMESİ
lunun tarladan market ve sofraya kadar olan kısım- GEREKİR”
da yani lojistik, paketleme ve depolama sürecinin
her aşamasında gıda israfını önlemekle mümkün Marketlerdeki israfın büyük oranda, iade sistemin-
olduğunu söyledi. Bunu engellemenin yolunun da den dolayı gerçekleştiğini aktaran Başkan Kopuz,
teknolojiden geçtiğini kaydeden Başkan Kopuz, şunları söyledi:
“Sofradaki “Örneğin, domatesi naklederken küçük kasalar ye- “Marketler, raflarındaki veya depolarındaki gıdaları,
israfın nedeni rine, römorklara yığma olarak yüklerseniz büyük bir son tüketim, hatta tavsiye edilen tüketim tarihi yak-
teknoloji ya kayıp yaşarsınız. Ürün ömrünü uzatan paketleme laştığında üreticiye iade ediyor. Üstelik yüksek indi-
da mevzuat teknolojileri kullanırsanız bu nedenle oluşan gıda rimle alabilmek için bu ürünleri satabileceklerinden
sorunları kayıplarını engellersiniz. Depoları ileri teknolojiler- fazla alabiliyorlar. Bu sistem, gıda israfını kaçınıl-
le donatırsanız gıda kayıplarını azaltırsınız. Kısacası,
değil, bilinç gıda israfını ilk aşamada engellemenin yolu yüksek maz hale getiren bir kısır döngü doğuruyor. Gıda
eksikliğidir.” teknolojik yatırımlardan geçiyor” diye konuştu. ürünlerinde iadenin engellenmesi veya en azından
kısıtlanması için bir düzenleme yapılması bu konu-
da çözüm olacaktır.”
“EN BÜYÜK İSRAF, SOFRADA OLUYOR”
Başkan Kopuz, sofradaki israfın engellenmesinin en
zoru olduğuna işaret ederek, “Çünkü sofradaki isra-
fın nedeni teknoloji ya da mevzuat sorunları değil,
bilinç eksikliği” dedi. Bu sebepten İSTİB olarak yü-
rüttükleri israfı engelleme çalışmalarının odağında
bir bilinç oluşturma gayreti bulunduğunu ifade eden
Başkan Kopuz, “Gıda israfının yarıya yakını evlerde
gerçekleşiyor. Bunun en önemli nedeniyse insanların