Page 7 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 7

İSTİB HABER        MAYIS-HAZİRAN  5




                 yaptıkları israfın pek de farkında olmamaları. Hem   puz, gıdanın israf edilmesinin engellenmemesi halin-  “Gıda ürünlerinin
                 bu farkındalığı oluşturmak hem de bir bilinç oluştu-  de israf edilen gıdanın da bulunamayacağını söyledi.  iadesinin
                 rarak engellemek için çalışmalar yürütülüyor. Ancak                                  engellenmesi ya
                 bu uzun soluklu bir çalışma ve hızlı sonuç almak ne   “İSRAFIN TEMELİNDE TEKNOLOJİK EKSİKLİK VAR”
                 yazık ki mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.                                       da en azından
                                                            Gıda sektörünün gıda israfındaki payının en önemli   kısıtlanması için
                                                            nedenlerinin teknolojik yatırım eksiklikleri ve mev-
                 “2050’DE YÜZDE 50 DAHA FAZLA GIDAYA İHTİYACIMIZ   zuat sorunları olduğunu vurgulayan Başkan Kopuz,   gerekli mevzuat
                 OLACAK”                                                                              değişikliklerinin
                                                            teknoloji yatırımları konusunda üyelerini bilinçlen-
                 Başkan Kopuz, gıda israfına ilişkin 2018’de başlat-  dirici ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunduklarını,   yapılması için
                 tıkları İSTİB Gıda İsrafının Engellenmesi Projesi ile   rekabet avantajı sağlamaları için yapmaları gereken-  girişimlerde
                 çalışmalarını sistematik hale getirdiklerini aktardı.   leri anlattıklarını, eğitimler düzenlediklerini belirtti.  bulunuyoruz.”
                 Nüfus ve dünyanın farklı bölgelerindeki refah artışı   Başkan Kopuz, sözlerini şöyle bitirdi:
                 dolayısıyla gıda talebinde yükseliş olduğunu hatırla-
                 tan Başkan Kopuz, şunları söyledi:         “Gıda ürünlerinin iadesinin engellenmesi ya da en
                                                            azından kısıtlanması için gerekli mevzuat değişik-
                 “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),   liklerinin yapılması için karar alıcılar nezdinde giri-
                 2050 yılında yüzde 50 daha fazla gıdaya ihtiyacımız   şimlerde bulunuyoruz. Son tüketim tarihi ve tavsiye
                 olacağını ifade ediyor. İklim değişikliği, toprak ka-  edilen tüketim tarihi ile ilgili etiket düzenlemeleri
                 litesi ve tarımsal arazilerin azalması nedeniyle gıda   konusunda bazı sonuçlar da aldık ancak iade mese-
                 üretiminde bir tehdit altındayız. Bu uzun vadeli so-  lesi hakkındaki çalışmalarımız henüz neticelenme-
                 runun yanında kuraklıklar, savaşlar ve salgınlar nede-  di. İnşallah bu konuda da bir düzenleme gerçekle-
                 niyle yaşadığımız dönemsel gıda krizlerine de maruz   şirse tarla ile sofra arasındaki gıda israfının önemli
                 kalabiliyoruz. Sonuçta, bugün yaşadığımız gibi yük-  bir kısmının engellenmesi mümkün olacak.”
                 sek gıda enflasyonu tüm dünyayı etkisi altına alıyor.”

                 “ARZ İLE TALEP ARASINDA DENGE BOZULUNCA KRİZ
                 ÇIKACAK”

                 Başkan Kopuz, artan nüfusun teknoloji sayesinde
                 şimdilik beslenebildiğini ancak gıda arzı ve talebi
                 arasındaki denge bozuldukça gıda sorununun krize
                 dönüşeceğini savundu. Gıda israfıyla ilgili verilerin,
                 gelecekteki gıda krizi çözümünün israfın önlenme-
                 sinden geçtiğini gösterdiğini hatırlatan Başkan Ko-



                   BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇEVRE PROGRAMINA GÖRE GIDA İSRAFI


                   1-  Dünya çapında üretilen gıdanın yüzde 30’u kayıp ve israf oluyor.
                   2-  Gıda israfının oranı, meyveler ve sebzeler için yüzde 40-50, yağlı tohumlar, et ve süt ürünleri için yüzde
                      20, balık için yüzde 30’dur.
                   3-  Zengin ülkelerdeki tüketiciler, her yıl Sahra altı Afrika’nın tüm net gıda üretimi (230 milyon ton)
                      kadar gıdayı (222 milyon ton) boşa harcıyor.

                   4-  Avrupa ve Kuzey Amerika’daki tüketicilerin kişi başına düşen yıllık gıda atığı 95-115 kg, Sahra altı
                      Afrika ve Güney - Güneydoğu Asya’daki tüketicilerin ise sadece 6-11 kg’dır.

                   5-  Yıllık kişi başına düşen insan tüketimine yönelik gıda üretimi, zengin ülkelerde yaklaşık 900 kg, en
                      yoksul bölgelerde 460 kg’dır.
                   6-  Zengin ülkelerde gıda israfının büyük kısmı sofrada, fakir ülkelerde ise sofraya gelene kadar gerçek-
                      leşiyor.
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12