Page 21 - borsaaktuel-71-k
P. 21

EYLÜL-EKİM 21




            Yemek deneyimlerinin tadın ötesine geçtiği bir  rüyoruz. Ancak büyük değişim pandemiyle birlikte
            dönemde, menülerin tasarımı ve sunumu, bir  yaşandı. Qr kod uygulamasıyla birlikte teknolojik
            müşterinin masaya oturduğu andan itibaren dene-  devrimin  kapısı  aralandı.  Bugün  gelinen  noktada;
            yimlerini şekillendiren kritik unsurlar haline geldi.  Türkiye’deki restoranlar, geleneksel tatları koruyarak
            Datassential’ın 2023 yılında yayınlanan Menü Ta-  dijitalleşme ve yenilikçi tasarımlarla menülerini sü-
            sarım Trendleri raporu, menülerin modern tüketici  rekli olarak güncellemeye devam ediyor.
            taleplerini karşılamak için nasıl evrildiğine dair bir
            bakış sunarken, aynı zamanda mutfak sanatlarının  MODERN MENÜLERİN KARMAŞIKLIĞI
            özünü korumanın önemine dikkat çekiyor.
                                                       Menüler, L. Shumacher’ın “Yemekleri Menüye Yaz-
            Türkiye’deki menü tasarımlarının evrimi, Osmanlı  ma  Sanatı” adlı  eserinde vurgulandığı  üzere, 20.
            İmparatorluğu’nun zengin mutfak kültüründen gü-  yüzyılın başlarından bu yana uzun bir yol kat etti.
            nümüzün modern restoranlarına uzanan bir süreçtir.  O zamanlar menülerin karmaşıklığı bir tartışma ko-
            Osmanlı döneminde saray mutfağında hazırlanan  nusu iken, bugün bu karmaşıklık daha da arttı. Gü-
            yemekler, önceden belirlenen menülerle  sunulur-  nümüzde menüler, yiyecekleri satmak, doğru açık-
            ken, bu menülerde yemeklerin ayrıntılı listeleri ve  lamalar sağlamak, damak tadını heyecanlandırmak,
            servis sıraları yer alıyordu. Cumhuriyet döneminde  alerjen bilgileri vermek, kaynak detaylarını iletmek
            ise büyük şehirlerde yaygınlaşan restoran kültürüyle  ve markanın değerlerini yansıtmak gibi birçok göre-
            birlikte menüler, yazılı olmaya başladı. Sonraki yıl-  vi yerine getirmelidir. Tüm bunları yaparken görsel
            larda da çeşitli nedenlerle menülerin değiştiğini gö-  olarak çekici ve okunması kolay olmalıdır.













                                                                                                 Günümüzde
                                                                                                 menüler,
                                                                                                 yiyecekleri
                                                                                                 satmak, doğru
                                                                                                 açıklamalar
                                                                                                 sağlamak,

                                                                                                 damak tadını
                                                                                                 heyecan-
                                                                                                 landırmak,
                                                                                                 alerjen bilgileri
                                                                                                 vermek, kaynak
                                                                                                 detaylarını
                                                                                                 iletmek ve
                                                                                                 markanın

                                                                                                 değerlerini
                                                                                                 yansıtmak
                                                                                                 gibi birçok
                                                                                                 görevi yerine
                                                                                                 getirmelidir.
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26