Page 53 - borsaaktuel-72-web
P. 53

KASIM-ARALIK 53




                                                                                                 “30 yıl önce
                                                                                                 üretilen Trakya
                                                                                                 kaşarı bugün

                                                                                                 aynı kalitede
                                                                                                 değil. Özellikle
                                                                                                 yeni neslin
                                                                                                 damak tadının
                                                                                                 değişmesinden
                                                                                                 dolayı taze
                                                                                                 ürünlere yani
                                                                                                 eritme peynir ve

                                                                                                 tost peynirlerine
               RECEP SALİH AL                            ZÜLKÜF KOPUZ                            yönelim

                                                                                                 mevcut.”
            “YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER İLE ÜRÜNLERİMİZİ   “GELENEKSEL PEYNİRLER KADAR İNOVASYON DA
            AVRUPA’DA ÖNE ÇIKARABİLİRİZ”               ÖNEMLİ”

            İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih  İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Zül-
            Al ise “Ezine peyniri”, “Trakya kaşarı” gibi birçok  küf Kopuz da ülkemizde özellikle gençlerde tüketim
            ürünün  ulusal  pazarda  yoğun  olarak  tüketildiğini  alışkanlığı ve damak tadının değiştiğine işaret ede-
            ancak Avrupa’da hak ettiği değere ulaşamadığını ha-  rek, “30 yıl önce üretilen Trakya kaşarı bugün aynı
            tırlattı.                                  kalitede değil. Özellikle yeni neslin damak tadının
                                                       değişmesinden dolayı taze ürünlere yani eritme pey-
            Al, “Ülkemizde meralarda çalışacak çoban sayısının
            azalmasından dolayı bazı ırklarda süt üretimi azal-  nir ve tost peynirlerine yönelim mevcut. Bu tarz pey-
            dı. Özellikle ulusal pazarda yoğun olarak tüketilen   nir türevlerinin üretim maliyetlerinin düşük olması,
            ürünlerde kullanılan koyun sütçülüğünün destek-  üretim sektörünü de daha çok bu tür mamullerin
            lenmesi gerekiyor. Böylece, hammadde sıkıntısı   imalatına yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.
            yaşamadan üretim politikasını belirli bir standartta  Kopuz, katma değerli üretim için geleneksel peynirler
            oluşturup, ambalajlama gibi konularda yenilikçi tek-  kadar inovasyona da odaklanılması gerektiğinin altını
            nolojileri de kullanarak ürünlerimizi Avrupa’da öne  çizerek, “Her sektörde olduğu gibi peynirde de yeni-
            çıkarabiliriz” önerisini yaptı.            likler katma değer katıyor” hatırlatmasında bulundu.



            “PEYNİRDE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER”


            E – KİTABI YAYINLANDI




            İSTİB “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” kapsamında “Peynirde Kat-
            ma Değerli Ürünler” başlıklı toplantı konuşmaları, e-kitap olarak yayınlandı.

            Paydaşların sektörün sorunlar ile çözüm önerilerini aktardıkları “Peynirde
            Katma Değerli Ürünler” kitabında Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler
            Türkiye Araştırma Ağı’ndan Prof. Dr.  Yavuz  Tekelioğlu, Koçulu Pey-
            nircilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu, İSTİB Yönetim Kurulu
            Sayman Üyesi Recep Salih Al ve İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Zülküf
            Kopuz’un konuşmaları bulunuyor. Ayrıca kitapta İSTİB Meclis başkanı
            Ahmet Bülent Kasap’ın açılış konuşması da yer alıyor.
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58