Page 53 - borsaaktuel-72-web
P. 53
KASIM-ARALIK 53
“30 yıl önce
üretilen Trakya
kaşarı bugün
aynı kalitede
değil. Özellikle
yeni neslin
damak tadının
değişmesinden
dolayı taze
ürünlere yani
eritme peynir ve
tost peynirlerine
RECEP SALİH AL ZÜLKÜF KOPUZ yönelim
mevcut.”
“YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER İLE ÜRÜNLERİMİZİ “GELENEKSEL PEYNİRLER KADAR İNOVASYON DA
AVRUPA’DA ÖNE ÇIKARABİLİRİZ” ÖNEMLİ”
İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Zül-
Al ise “Ezine peyniri”, “Trakya kaşarı” gibi birçok küf Kopuz da ülkemizde özellikle gençlerde tüketim
ürünün ulusal pazarda yoğun olarak tüketildiğini alışkanlığı ve damak tadının değiştiğine işaret ede-
ancak Avrupa’da hak ettiği değere ulaşamadığını ha- rek, “30 yıl önce üretilen Trakya kaşarı bugün aynı
tırlattı. kalitede değil. Özellikle yeni neslin damak tadının
değişmesinden dolayı taze ürünlere yani eritme pey-
Al, “Ülkemizde meralarda çalışacak çoban sayısının
azalmasından dolayı bazı ırklarda süt üretimi azal- nir ve tost peynirlerine yönelim mevcut. Bu tarz pey-
dı. Özellikle ulusal pazarda yoğun olarak tüketilen nir türevlerinin üretim maliyetlerinin düşük olması,
ürünlerde kullanılan koyun sütçülüğünün destek- üretim sektörünü de daha çok bu tür mamullerin
lenmesi gerekiyor. Böylece, hammadde sıkıntısı imalatına yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.
yaşamadan üretim politikasını belirli bir standartta Kopuz, katma değerli üretim için geleneksel peynirler
oluşturup, ambalajlama gibi konularda yenilikçi tek- kadar inovasyona da odaklanılması gerektiğinin altını
nolojileri de kullanarak ürünlerimizi Avrupa’da öne çizerek, “Her sektörde olduğu gibi peynirde de yeni-
çıkarabiliriz” önerisini yaptı. likler katma değer katıyor” hatırlatmasında bulundu.
“PEYNİRDE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER”
E – KİTABI YAYINLANDI
İSTİB “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” kapsamında “Peynirde Kat-
ma Değerli Ürünler” başlıklı toplantı konuşmaları, e-kitap olarak yayınlandı.
Paydaşların sektörün sorunlar ile çözüm önerilerini aktardıkları “Peynirde
Katma Değerli Ürünler” kitabında Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler
Türkiye Araştırma Ağı’ndan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Koçulu Pey-
nircilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu, İSTİB Yönetim Kurulu
Sayman Üyesi Recep Salih Al ve İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Zülküf
Kopuz’un konuşmaları bulunuyor. Ayrıca kitapta İSTİB Meclis başkanı
Ahmet Bülent Kasap’ın açılış konuşması da yer alıyor.