Page 26 - borsaaktuel-73-k
P. 26

26




           “Ahududu pazar
           sorunu olmayan
           katma değeri

           yüksek bir ürün
           ve Türkiye’nin
           her yerinde
           yetiştirilebilecek
           onlarca türü
           var.”




                                   MURAT BAYİZİT                             NECATİ GÜLEÇ

                                “AHUDUDU SATIŞIYLA İLGİLİ SORUN YOK”           yapılacak bölgeye göre 4-5 farklı tür değerlendirildi-
                                                                          ğinde, yıl boyunca sürekli ürün elde etmek mümkün
                                BTSO Dış Ticaret Konseyi Başkanı ve ahududu ih-  olabilir. Bu, üreticiler için önemli bir avantaj sağla-
                                racatçısı Dr. Murat Bayizit, ahududu üretiminin yay-  yacaktır” dedi.
                                gınlaşması için bir ahududu eylem planı hazırlanması
                                gerektiğini belirterek, “Ahududu pazar sorunu olma-  Bayizit, Türkiye ve dünya genelinde ahududu satı-
                                yan katma değeri yüksek bir ürün ve Türkiye’nin her   şında herhangi bir sorun olmadığını belirterek, pa-
                                yerinde yetiştirilebilecek onlarca türü var. Hem ahu-  zarlama stratejilerinin önemine dikkat çekti. Bayizit,
                                                                          şunları söyledi:
                                dudu hem de diğer üzümsü meyvelerin yaygınlaşma-
                                sı için acil bir eylem planı devreye alınmalı ve hızla   “Öncelikle ürünü tanıtmak, ardından pazarı geniş-
                                harekete geçilmeli. Bunun için de bu önemli ürün   letmek  gerekiyor. Ancak bu süreçte yalnızca  fiyata
                                grubunun sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.   odaklanmamak lazım... Türkiye’de genellikle satış gö-
                                                                          rüşmelerinde ilk konuşulan konu fiyat oluyor. Oysa
                                Ahududu üretiminin sadece Bursa ile sınırlı kalma-  Avrupa’da fiyat en son konuşulur. Alıcı, satıcının 12
                                ması gerektiğini vurgulayan Bayizit, “Her bölgeye   ay boyunca düzenli ürün tedarik edip edemeyeceği-
                                uygun türler bulunarak üretim yapılabilir. Üretim   ne bakar. Daha sonra kalite sertifikalarının varlığına
                                                                          odaklanır. Bizim hızlı bir şekilde yeni çeşitlerle üretimi
                                                                          sürekli hale getirerek, kaliteyi ve verimliliği artırarak
                                                                          dünya pazarındaki yerimizi güçlendirmemiz gerek.”

                                                                          “BİLİMSEL ÜRETİM YAPILMIYOR”

                                                                          “Aksu pembesi” çeşidimizle üretime devam edilmesi
                                                                          durumunda 10 yıl içerisinde ülkemizde ahududu-
                                                                          nun yetişmeyeceğini vurgulayan Alaçam Köyü Ta-
                                                                          rımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necati Güleç
                                                                          de şöyle konuştu:

                                                                          “Şu anda uygulanan üretim yöntemleri bilimsellik-
                                                                          ten uzak. Bahçelerde verimlilik her geçen yıl azalı-
                                                                          yor.  Yeni fidanlarla bahçelerin yenilenmesi gerek.
                                                                          Mevcut çeşitten elde edilen aşılarda kurumaya bağlı
                                                                          hastalıklar başladı. “Polka” çeşidi Alaçam’da verimli
                                                                          olmadı. Bölgeye uygun yeni çeşitlerle bahçeleri ye-
                                                                          nilemezsek ahududu  üretimimiz sürdürülebilir ol-
                                                                          mayacak. Bilimsel araştırmalarla desteklenen, bölge
                                                                          şartlarına uygun ve hastalıklara dayanıklı yeni türle-
                                                                          rin acilen kullanılmaya başlanması gerekiyor.”
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31