Page 37 - borsaaktuel-76-k
P. 37
TEMMUZ-AĞUSTOS 37
bir kış içeceği olarak değil, doğru politikalarla dört “KAÇAK SÖKÜMLER, ÜRETİMİ GÖLGELİYOR”
mevsim ekonomik getiri sağlayan bir ürün haline
gelmelidir” diye konuştu. Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürlüğü Ziraat
Yüksek Mühendisi Kürşad Duyar, Türkiye’de salep
Salebin katma değer yaratma kapasitesi, ihracat po- bitkisine yönelik kaçak söküm oranlarının oldukça
tansiyeli ve gıda sanayinden kozmetiğe kadar uzanan yüksek olduğunu söyledi. Duyar, “Bu durum, doğal
geniş kullanım alanına dikkat çeken Kasap, “Bu alan- popülasyonları ciddi şekilde tehdit ediyor. Üretim
da atacağımız her adımın geleceğe yapılmış bir yatırım yeterli düzeyde değilken tüketim talebinin yüksek
olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
olması, kaçak sökümlerin de yaygın olduğunu açık-
ça ortaya koyuyor. Salep yetiştiriciliği çiftçi düzeyin-
“SALEPTE ÇEŞİTLİLİĞİMİZ FAZLA”
de yaygınlaştırılır ve bilinçli bir üretim süreci kuru-
Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde salep çeşit- lursa, kaçak söküm yapanlar için bir pazar kalmaz”
liliği açısından zengin olduğunu belirten 19 Mayıs değerlendirmesini yaptı.
Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Duyar, ayrıca, faturasız ürün satışının da önemli bir
Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Türkiye salep tür- sorun olduğuna işaret ederek, “Şu anda salep üretim
leri açısından zengin bir ülke. Kullanım alanının faz- ve ticareti yapan 18 onaylı firma var. Bu firmaların
lalığı nedeniyle talep her geçen gün artıyor. Ancak,
üretim yeterli seviyede değil” diye konuştu. Çalış- da denetimleri düzenli olarak yapılmalı ve piyasada-
kan, salebin ekonomik değerinin yüksek olmasına ki ürünler mutlaka faturalandırılmalıdır. Ancak bu
rağmen önemli yatırım maliyeti olduğuna dikkat şekilde kaçak sökümler engellenebilir” dedi.
çekerek, “En az 2-3 yıllık bir süreci kapsayan yatırım
gerektirir. Bu işe girecek olanların uzun vadeli bir “YENİ SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLMELİ”
planla hareket etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı. Salep üretiminde doğru planlama ve sürdürülebilir-
lik konusuna dikkat çeken Ekolojik Üreticiler Eği-
“HIZLI KAZANÇ HAYALİYLE BU İŞE BAŞLANMAMALI” tim ve Yardımlaşma Derneği (EKOMDER) Başkanı
Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarım- Hakkı Karaman ise, “Mevcut koşullar, ürünün uzun
sal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bahçe Bitkileri süreli saklanması için yeterli değil. Bu alanda yeni
Bölüm Başkanı Dr. Esra Bulunuz Palaz ise salebin sistemler ve teknolojiler geliştirilmesi gerekiyor. Ay-
zor bir bitki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: rıca yönetmelik eksikleri var. Kaçak söküm ve kayıt-
dışı üretimle ilgili takip çok sınırlı…” tespitini yaptı.
“Salep, tarımla daha önce ilgilenmemiş veya tarıma
yeni başlayacak kişiler için gerçekten çok zor bir Piyasada salebi işleyen ve satan baharatçılara, don-
bitkidir. Tarımsal deneyimi olmayanlar için bu işe durmacılara ‘bu ürün nereden geldi?’ diye sorul-
girmek büyük bir risk taşır. Hemen para kazanmak madığından şikayet eden Karaman, “Bu büyük bir
isteyenlere salep yetiştiriciliğini tavsiye etmiyorum. sorun. Diğer taraftan salep üreticisinden talep edilen
Salep, yıllar süren bir serüven. Sabır gerektiriyor, 5.000 TL’lik kayıt ücreti küçük üreticiyi üretimden Ahmet Bülent
hızlı kazanç hayaliyle bu işe başlanmamalı.” uzaklaştırıyor ve kayıt dışı üretimi teşvik ediyor” Kasap:
“Salep,
ülkemizde
yalnızca bir kış
içeceği olarak
değil, doğru
politikalarla
dört mevsim
ekonomik getiri
sağlayan bir
ürün haline
gelmelidir.”