Page 37 - borsaaktuel-76-k
P. 37

TEMMUZ-AĞUSTOS 37




            bir kış içeceği olarak değil, doğru politikalarla dört   “KAÇAK SÖKÜMLER, ÜRETİMİ GÖLGELİYOR”
            mevsim ekonomik getiri sağlayan bir ürün haline
            gelmelidir” diye konuştu.                  Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürlüğü Ziraat
                                                       Yüksek Mühendisi Kürşad Duyar, Türkiye’de salep
            Salebin katma değer yaratma kapasitesi, ihracat po-  bitkisine yönelik kaçak söküm oranlarının oldukça
            tansiyeli ve gıda sanayinden kozmetiğe kadar uzanan   yüksek olduğunu söyledi. Duyar, “Bu durum, doğal
            geniş kullanım alanına dikkat çeken Kasap, “Bu alan-  popülasyonları ciddi şekilde tehdit ediyor. Üretim
            da atacağımız her adımın geleceğe yapılmış bir yatırım   yeterli  düzeyde  değilken  tüketim  talebinin  yüksek
            olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
                                                       olması, kaçak sökümlerin de yaygın olduğunu açık-
                                                       ça ortaya koyuyor. Salep yetiştiriciliği çiftçi düzeyin-
            “SALEPTE ÇEŞİTLİLİĞİMİZ FAZLA”
                                                       de yaygınlaştırılır ve bilinçli bir üretim süreci kuru-
            Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde salep çeşit-  lursa, kaçak söküm yapanlar için bir pazar kalmaz”
            liliği açısından zengin olduğunu belirten 19 Mayıs  değerlendirmesini yaptı.
            Üniversitesi Bafra Meslek  Yüksekokulu Öğretim   Duyar, ayrıca, faturasız ürün satışının da önemli bir
            Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Türkiye salep tür-  sorun olduğuna işaret ederek, “Şu anda salep üretim
            leri açısından zengin bir ülke. Kullanım alanının faz-  ve ticareti yapan 18 onaylı firma var. Bu firmaların
            lalığı nedeniyle talep her geçen gün artıyor. Ancak,
            üretim yeterli seviyede değil” diye konuştu. Çalış-  da denetimleri düzenli olarak yapılmalı ve piyasada-
            kan, salebin ekonomik değerinin yüksek olmasına   ki ürünler mutlaka faturalandırılmalıdır. Ancak bu
            rağmen  önemli  yatırım  maliyeti  olduğuna  dikkat   şekilde kaçak sökümler engellenebilir” dedi.
            çekerek, “En az 2-3 yıllık bir süreci kapsayan yatırım
            gerektirir. Bu işe girecek olanların uzun vadeli bir   “YENİ SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLMELİ”
            planla hareket etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.  Salep üretiminde doğru planlama ve sürdürülebilir-
                                                       lik konusuna dikkat çeken Ekolojik Üreticiler Eği-
            “HIZLI KAZANÇ HAYALİYLE BU İŞE BAŞLANMAMALI”  tim ve Yardımlaşma Derneği (EKOMDER) Başkanı
            Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarım-  Hakkı Karaman ise, “Mevcut koşullar, ürünün uzun
            sal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bahçe Bitkileri   süreli saklanması için yeterli değil. Bu alanda yeni
            Bölüm Başkanı Dr. Esra Bulunuz Palaz ise salebin   sistemler ve teknolojiler geliştirilmesi gerekiyor. Ay-
            zor bir bitki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:  rıca yönetmelik eksikleri var. Kaçak söküm ve kayıt-
                                                       dışı üretimle ilgili takip çok sınırlı…” tespitini yaptı.
            “Salep, tarımla daha önce ilgilenmemiş veya tarıma
            yeni  başlayacak  kişiler  için  gerçekten  çok  zor  bir  Piyasada salebi işleyen ve satan baharatçılara, don-
            bitkidir. Tarımsal deneyimi olmayanlar için bu işe  durmacılara  ‘bu  ürün nereden  geldi?’  diye sorul-
            girmek büyük bir risk taşır. Hemen para kazanmak  madığından şikayet eden Karaman, “Bu büyük bir
            isteyenlere salep yetiştiriciliğini tavsiye etmiyorum.  sorun. Diğer taraftan salep üreticisinden talep edilen
            Salep, yıllar süren bir serüven. Sabır gerektiriyor,  5.000 TL’lik kayıt ücreti küçük üreticiyi üretimden  Ahmet Bülent
            hızlı kazanç hayaliyle bu işe başlanmamalı.”  uzaklaştırıyor ve kayıt dışı üretimi teşvik ediyor”   Kasap:
                                                                                                 “Salep,
                                                                                                 ülkemizde
                                                                                                 yalnızca bir kış
                                                                                                 içeceği olarak
                                                                                                 değil, doğru
                                                                                                 politikalarla

                                                                                                 dört mevsim
                                                                                                 ekonomik getiri
                                                                                                 sağlayan bir
                                                                                                 ürün haline
                                                                                                 gelmelidir.”
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42