Page 2 - 09. İSTİB Haber Aralık 2022 Sayı 9
P. 2
07Syf 2_MASTER 15.12.2022 09:01 Page 1
2 GÜNCEL ARALIK 2022
İSTANBUL TİCARET BORSASINDA FIRINLARIN SORUNLARI KONUŞULDU:
Ekmek çalıştayı düzenlenmeli
Gıda çok boyutlu olduğunu ifade ederek,
sektörünün “Öyle çok ve farklı boyutlarda
sorunlarının tüm sorunlarımız var ki, özetlemek çok zor.
Örneğin ürünümüz tarifeye bağlı ama
yönleriyle girdilerimiz serbest piyasada belirleniyor.
tartışılması için Özellikle son dönemde artan enerji
İstanbul Ticaret Borsası tarafından bedelleri ana girdi maddesi olmak üzere.
Ruhsatlandırma ve ruhsat devri
düzenlenen Borsa Meydanı
sorunlarımız var. Bir fırıncı ruhsatını
toplantılarında bu ay un ve unlu oğluna bile devredemiyor. Kentsel
mamuller sektörü masaya yatırıldı. dönüşüme giren binalardaki fırınlara
Toplantı katılımcıları ekmekteki tekrar ruhsat verilmeyeceği için binamızı
bile yenileyemiyoruz. Mevcut fırınlara bu
sorunların çözümü için bir çalıştay
konuda istisna yapılmasını talep
düzenlenmesi gerektiğini belirttiler. ediyoruz. Enerji fiyatlarında fırınlara
indirim yapılmasını talep ediyoruz.
stanbul Ticaret Borsasının, Finans maliyetlerinin yüksekliği ve
Güvenilir Ürün Platformunun düşen karlılığımız dolayısıyla
desteğiyle düzenlediği “Borsa yapamadığımız yatırımları
İMeydanı’nda Sektörler gerçekleştirmek için teşvikli kredi talep
Konuşuyor” toplantılar serisinde bu ay tartışılır, kalitesi tartışılır. Bu tartışmalara, olmadığı halde belediyelerden alınan vatandaşımızı memnun edecektir. Ayrıca ediyoruz. Mevzuata uygun olmayan fırın
un ve unlu mamuller sektörü konuşuldu. her kesimden aktörler dâhil olur. Bilim unlu mamuller üretim belgesi ile ekmek yabancı işçilerin tarımda istihdamına izin sorunu çözülmeli ve ruhsat verirken
Geniş bir katılımla gerçekleşen etkinlikte adamları konuşur, tüketici dernekleri üreten fırınların çokluğudur. Bu sorun verildiği gibi fırınlarda istihdamına da eczacılarda olduğu gibi belirli bir nüfus
İstanbul’un ekmek sorununu çözmek için konuşur, siyasiler konuşur. En az sesi başta kapasite kullanımı düşüklü gibi izin verilmesi gerekiyor” şeklinde başına fırın sayısı sınırlandırılmalı. Son
bir “Ekmek Çalıştayı” düzenlenmesi çıkan, en az görüşüne başvurulan ise birçok ek soruna yol açıyor. Tüm konuştu. olarak 250 gramın altında ekmek
gerektiği vurgulandı. fırıncılar olur. Oysa fırıncı esnafı, paydaşların katılımıyla yapılacak bir Yetişmiş eleman sorunu üretmek israfa yol açıyor. Gramaj
Güvenilir Ürün Platformu Başkanı ekmeğin çilesini çeken, vefakâr, çalıştayda çözüm önerileri tartışılmalı” konusu yeniden ele alınmalı ve en az
Celal Toprak’ın moderatörlüğündeki kanaatkâr, günün 24 saati çalışmak dedi. İTO Un ve Unlu Mamul Komitesi 250 gram ekmek üretilmeli. Bu
toplantının açılış konuşmasını yapan zorunda olan, ekmeği en iyi bilen, ekmek Yüzlerce ruhsatsız fırın var Üyesi Mustafa Gürel ise fırınların sorunlarımız çözüldüğü zaman, ekmek
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı hakkında konuşmaya en çok hakkı olan personel sorununa dikkat çekerek, hem daha sağlıklı, hem daha ucuz bir
Ahmet Bülent Kasap, ekmeğin Türk bir sektörün mensuplarıdır. Bu nedenle İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı “Fırıncılar, 7 gün 24 saat çalışıyorlar ve biçimde halkımıza ulaştırılabilecektir”
toplumu için önemine dikkat çekerek, bugün toplantımızda en çok onlara söz Erdoğan Çetin de İstanbul’da bir fırın tatilleri yok. Bu da yetişmiş eleman dedi.
“Ekmek, tarih kadar eski bir temel besin vereceğiz” şeklinde konuştu. enflasyonu olduğuna dikkat çekerek, sorunu yaşamamıza yol açıyor. Milli Çalıştay düzenlenmeli
kaynağı. Özellikle bizim kültürümüzdeki En önemli besin maddesi “Yüzlerce ruhsatsız fırın var. Birçok Eğitim Bakanlığı bu konuda meslek
yeri çok farklı ve önemli. Bizim ruhsatsız fırın olması yenilerinin açılması liselerindeki ilgili bölümlerle işbirliğimizi Toplantının kapanışında söz alan
toplumumuzda ekmek kutsaldır. Ancak İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü için de cesaret veriyor. Ya bu fırınlara bir sağlamalı ve haftanın 4 günü öğrenciler İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı
bu kadar kutsal kabul ettiğimiz ekmeğin Ahmet Yavuz Karaca, ekmeğin sadece kereliğine ruhsat vermeli ve bir daha da bizlerde staj yapmalı ve yetişmeli” dedi. Ahmet Bülent Kasap, her
en çok israf edilen gıda ürünlerinden biri ülkemizde değil, dünyada da en önemli göz yumulmamalı ya da gereği Bir fırıncı ruhsatını oğluna konuşmacının desteklediği ekmek
olması da çok acıdır. Gazetelerde ekmek, besin maddelerinden biri olduğunu yapılmalı. Bu İstanbul’un kanayan bile devredemiyor çalıştayı önerisiyle ilgili, “Bence de
israf boyutuyla olduğu kadar hakkındaki belirterek, ekmekle ilgili İstanbul’da yarası… Kapasite kullanımı düşük, çalıştay düzenlenmeli. Biz İstanbul
tartışmalarla da gündeme gelir. Onlarca diğer illere göre daha fazla sorun işletmeler küçülüyor, sonuçta da maliyet İSTİB Meclis ve Fırıncılık Ürünleri Ticaret Borsası olarak, bu konuda
yıldır medyada hiç bitmeyen bir ekmek olduğunu ifade etti. Karaca, “İstanbul’da yükseldiği için fiyat baskısı oluşuyor. Komitesi Üyesi Abdullah Çerman, üstümüze düşen görevleri yerine
gündemi vardır. Gramajı tartışılır, fiyatı en büyük sorun ekmek üretim izni Yani bu sorunun çözülmesi en çok yaptığı konuşmada fırınların sorunlarının getirmeye hazırız” şeklinde konuştu.
İSTİB’in 93 yıl önce
hazırladığı ekmek raporu
İstanbul göre, o zamanki adı Zahire mahsulatından çok istifade Binaenaleyh yeni kanunun
Ticaret Borsası olan İstanbul Ticaret edileceğini tespit etmiştir.” tatbikiyle ekmeğin terkibinde
Borsasının Borsa Borsası ekmek hakkında bir HHH büyük bir fark olmayacaktır.”
Meydanı rapor hazırlamış. Rapor, Yani mevcut ekmeklere de
toplantılarından ekmek fiyatlarının “Bir nevi ekmek nasıl çavdar unu karıştırıldığı için,
geçen ay un ve düşürülmesi için alınabilecek olacak?” lezzetin pek değişmeyeceği
unlu mamuller tedbirler ve ekmek üretimiyle Gazete, tek çeşit ekmek söyleniyor.
sektörü bir araya İsmail ŞEN ilgili yapılabilecekler hakkındaki gelişmeleri şöyle Haberde, tek tip ekmek
geldi. Ekmek ve hakkında. özetlemiş: “Tek ekmek 72 kanunu çıkınca daha kaliteli
fırınların sorunları “Bir Nevi Ekmek Raporu kiloluk çuvalı 11 liraya çıkan ekmek olarak tüketilen
merkezinde gerçekleşen Gönderildi” başlıklı haberin 85 randımanlı undan imal francala konusunda nasıl bir
toplantı hakkında spotunda “Zahire Borsanının edilecek ve 14 kuruşa uygulama olacağına dair de
gazetemizde ayrıntıları raporuna göre 85 randımanlı satılabilecektir.” şu bilgiler var: “Layihaya
okuyabilirsiniz. Toplantının bir nevi ekmek çıkarılması Bu sistemin her tarafta göre, bir nevi ekmek imaline
açılışında konuşan İSTİB musiptir (isabetlidir). Bu uygulanmasının mümkün başladıktan sonra francala
Meclis Başkanı Ahmet Bülent ekmekler 14 kuruşa olmadığı ve ekmeğin “nefis” çıkarılması ruhsatnameye
Kasap, ekmek hakkında en az satılabilecektir” deniyor. Bu olmayacağı doğrultudaki tabi tutulacaktır.”
görüşüne başvurulan bilgiden de anlaşılabileceği iddiaların doğru olmadığının HHH
fırıncılar olduğuna dikkat gibi, ekmek için kullanılan un iddia edildiği haber şöyle
çekerek, fırıncıların kalitesinin biraz düşürülerek, sürüyor: “Tek ekmek unu 85 İlginç olan, geçtiğimiz
görüşlerini dinlemenin artan fiyatların önüne randımanlı olacağı için günlerde yapılan
önemine işaret etti. Gerçekten geçilmesi hedefleniyor. Bu buğdaydan çıkan razmolü toplantımızda dile getirildiği
toplantıda ortaya koydukları arada “bir nevi” tek çeşit (kepek) de muhtevi gibi, belediyelerin fırınlar
sorunlar ve önerdikleri anlamına geliyor ve standart bulunacak, bundan dolayı üzerindeki denetimleri
çözümler, fırıncıların bu bir çeşit ekmek üretimi için rengi biraz esmer olacaksa da hakkında o günlerde de
konuda dinlenmesi gereken yapılan çalışmalara işaret nefaseti bozulmayacağı şikâyetlerin dile
aktörlerin başında geldiğini ediyor. tecrübe neticesinde tahakkuk getirilmesi: “Alakadar bazı
gösterdi. Haberde bu konuda etmiştir. Bu yeni ekmek gıda mütehassıslar, Emanetin
İstanbul Ticaret Borsası, hazırlanan bir kanun olduğu itibarıyla şimdiki halitadan değirmen ve fırınlar
kurulduğu günden beri, gıda ve raporun bu kanun taslağı (alaşımdan) yüksek olacağı üzerindeki kontrolünün
ile ilgili her türlü soruna üzerine düzenlendiği beyan edilmektedir.” Yani noksan olması yüzünden
çözümler üretmek için anlaşılıyor: yeni tip ekmek biraz kepekli ekseri mıntıkalarda 80’den
çalışmış, asırlık bir kurum. “İstanbul Ticaret ve Zahire ve esmer olsa da besin değeri daha fazla randımanlı unların
Ekmek konusunda yapılan Borsası tarafından tek ekmek yüksek ve tadı nefis kullanıldığını işaret ederek
çalışmalar da kurulduğu kanun layihası hakkında olacakmış. tek ekmek kanunu
1920’li yıllara kadar uzanıyor. hazırlanan rapor dün İktisat Gerektiğinde ithal tatbikatında muhtekirlerin
Bu yazımızda İstanbul Ticaret Vekaletine gönderilmiştir. buğdaylardan da bu ekmeğin faaliyetinin önüne geçmek
Borsasının 93 yıl önce Raporu izhar eden üretilebileceğinin belirtildiği için murakabenin teşdidine
hazırladığı ekmek raporu (açıklayan) Borsa İdare haber, mevcut ekmekleri de lüzum görülmektedir.” Yani,
hakkında dönem Meclisi Reisi Murat, Zahire tarif ediyor: uzmanlar belediyenin
gazetelerinden Mütehassısı ve Emanet İktisat “Ekseri fırınlardan çıkan denetim eksikliği nedeniyle
öğrendiklerimi paylaşmak Müdürü Kemal Ömer ekmekler fazla miktarda fırınlarda genellikle kalitesiz
istiyorum Beylerden müteşekkil çavdar karıştırılan 83 un kullanıldığını ve tek tip
HHH (oluşan) komisyon, Vekaletin randımanlı unlardan ekmek kanunu
gönderdiği layihayı muvafık yapıldığı için şimdi uygulamasının vurguncuları
9 Mayıs 1929 Tarihli görmüş ve bu esaslar şehrimizde tek ekmeğin engelleyebilmesi için
Milliyet gazetesinin birinci dahilinde ekmek yapıldığı terkibine bir halita ile çeşni denetimlerin artırılması
sayfasında yer alan bir habere taktirde memleketin tutulduğu muhakkaktır. gerektiğini belirtmişler.