Page 1 - 09. İSTİB Haber Aralık 2022 Sayı 9
P. 1
07SYF1_MASTER 15.12.2022 21:13 Page 1
İSTİB’TE FIRINLARIN SORUNLARI KONUŞULDU
EKMEK ÇALIŞTAYI DÜZENLENMELİ
ihracat için Güvenli yol Gıda sektörünün sorunlarının
tüm yönleriyle tartışılması için
tahıl koridoru İSTİB’in İstanbul Ticaret Borsası
tarafından düzenlenen Borsa
un ve unlu mamuller sektörü
‘Tahıl Koridoru’ yakın buğday, arpa, mısır, 93 yıl önce Meydanı toplantılarında bu ay
Ukrayna’da bulunan geçen ayçiçek tohumu gibi masaya yatırıldı. Toplantı
yılki stokların uluslararası stratejik ürünlerin hazırladığı katılımcıları ekmekteki
piyasalara ihracatı için uluslararası piyasalara sorunların çözümü için bir
güvenli bir yol haline geldi. akışı sağlandı. Piyasalar ekmek çalıştay düzenlenmesi
Koridorun açılmasından rahatladı, fiyatlar düştü.
itibaren 10 milyon tona İsmail Kemaloğlu l 6’da gerektiğini belirttiler. l 2’de
raporu l 2’de ArALIK 2022 YIL: 1 SAYI: 9
iSTib Haber
iSTaNbUL TiCareT borSaSI GaZeTeSi G I D A & G Ü N D E M & H A B E r www.istib.org.tr İstanbul Fırıncılar Odası
SEKTöRÜ ANLATTI l 4’te
ticarette Başarı
ahilik’le mümkün
İstanbul Ticaret Borsasının kasım ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Kopuz,
günümüzde ticaretin teknoloji odaklı ve küresel bir hal aldığını belirterek, “Bu yeni
sistemde başarının yolu ahilik esaslarına sıkı sıkıya sarılmaktan geçiyor” dedi.
TÜRKİYE’NİN
AhİlİĞİ rEhBEr EDİnMElİyİz DAhA hASSAS OlMAMIz lAzIM
BÜYÜME RAKAMI
Biz herkesten daha fazla ahlaklı olmalıyız, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz,
çünkü insanların gıda ihtiyacını karşılıyoruz. gıda ticareti yapanların diğer tüccarlardan
Gıdanın sağlıklı, eksiksiz ve doğru fiyatlarla daha dikkatli olmaları gerektiğine inandığını OLUMLU
tüketiciye sunulması bizim görevimizdir. Bu söyledi. Kopuz, “Bizler tüccarız, mal alıp
görevi hakkıyla yerine getirmediğimizde satarız Ancak alıp sattığımız mal, insanların
sadece yasal sorumluluklarla yüzleşmeyiz, temel ihtiyacı olan gıda olduğu için, diğer
aynı zamanda vebal de alırız. Bu nedenle ticaret erbabından farklıyız. Bizim sorumluluk- n İstanbul Ticaret Borsası Başkanı
atalarımızın Ahilik ahlakını kendimize larımız daha fazladır. Bizim ticarette daha Ali Kopuz, Türkiye İstatistik
rehber edinmeliyiz” dedi. hassas olmamız lazım”dedi. l Sayfa 3 Kurumu’nun açıkladığı 3. çeyreğe
ilişkin GSYH verilerini
değerlendirdi. Kopuz “Savaş,
salgın, jeopolitik riskler gibi çeşitli
olumsuzlukların yatırımları,
üretimi, ihracatı ve istihdamı
baskıladığı olağanüstü bir
dönemden geçmemize karşın elde
Başkan Kopuz, Suudi edilen büyüme oranını olumlu
karşılıyoruz” dedi. l Sayfa 5
Arabistan Ticaret Berberoğlu: Zeytin
Bakanı ile görüştü rekoltesinde tarihi
İSTİB Başkanı Ali Bakanı Mehmet Muş’un
Kopuz, İSEDAK toplantıları davetiyle bir araya geldi. rekor bekliyoruz
çerçevesinde İstanbul’da Görüşmede, ülkeler
bulunan Suudi Arabistan arasındaki ekonomik,
Ticaret ve Enformasyon ticari ve finansal iş iklim değişikliğiyle mücadele
Bakanı Majid Bin Abdullah birliği konuları
Al Qasabi ile Ticaret değerlendirildi. l 4’te
ivme kaybediyor
istanbul-belarus İklim değişikliğiyle mücadelede en kapsamlı tazmini için fon kurulması” kararı önemli bir A Para Televizyonuna konuşan İSTİB
zirve olan BM İklim Değişikliği Çerçeve adım olarak yorumlandı. Alınan kararların Meclis Üyesi Osman Berberoğlu, “Zeytin
ticaret köprüsü Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27), küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin hasadı mevsimi devam ediyor. Hasat
altında tutma hedefi için yeterli olmadığı
Mısır’da düzenlendi. Zirvede, “gelişen ülkelerin
mevsimi öncesinde yapılan “zeytin ağacı
iklim değişikliği sonucu yaşadıkları kayıpların eleştirileri yapılıyor. Sebahattin Özkurt l 8 plantasyonu çalışmaları” olumlu sonuç
Belarus Uluslararası vererek verimi artırdı“ dedi. l Sayfa 5
Ticaret Borsası heyeti
İstanbul Ticaret Gıdayı turizm biçimi olarak keşfetmek:
Borsası’nı ziyaret etti. uluslararası
Belarus Üniversal Ticaret
Borsası Başkan Yardımcısı Gastro-turizm teknoloji ve
Irina Narkeviç, Dış eğitim vakfı’ndan
İlişkiler Müdürü
Aleksandır Başli, Dış
İlişkiler Uzmanı Dikuşa World Food Travel Association’a (Dünya Gıda Seyahat Derneği) iStiB’e ziyaret l 4
Aliaksei’den oluşan göre, dünyada seyahat edenlerin yüzde 80’i plan yaparken yeme içme
Belarus heyeti, İSTİB çeşitliliğini göz önünde bulunduruyor. Seyahatte yiyecek ve içecek için cenap
Başkan Yardımcısı İlhan harcanan paranın tüm turizm harcamalarının %15 ila 35'ini
Koyunseven tarafından oluşturuyor. Türkiye’nin birçok kenti UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler aşcı’dan
karşılandı. Ziyarette iki Ağı” projesinde. Bu kentler Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar, Adana,
ülke ticaretinin geliştiril- Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Tarım tebrik l 4
mesi ele alındı. l 4’te Sivas, İzmir, Bursa, Kırşehir ve İstanbul. hakan Kopuz l Sayfa 8 Eski Müsteşar Yardımcısı piyasalarında Gümrük Birliği’nde
gelişmeler
İSTİB’DEN, SÜT VE HAYVANCILIK ENDÜSTRİSİ KONFERANSINA KATILIM l 5’te İsmail Kemaloğlu 6’da Güncellenme l 7’de