Page 8 - 04. İSTİB Haber Temmuz 2022 Sayı 4
P. 8

04SYF8_MASTER  1.07.2022  12:03  Page 1












                                    İSTİB                                     Haber





                         İSTANBUL TİCARET BORSASI GAZETESİ   G I D A & G ü n D e m & H A b e r           www.istib.org.tr
                                Tarım ve gıdada
                            2050 YILINDA  yatırım trendleri


















                          w HAkAn kopuz                                                                                  CoğrAFYAnIn peYnİre bASTIğI DAmGA:

                                  üresel nüfusumuz
                                  artmaya devam ediyor.
                                  Tarımın geleceğine ilişkin
                          k hakim söylem, 2050
                        yılına kadar dünya nüfusunun 10                                                                  rokfor
                        milyar insana ulaşacağı. Artan nüfusu
                        beslemek için gelecekte rekor
                        miktarlarda gıda üretilmesi gerektiği
                        ise aşikar. bu nedenle birçok
                        uluslararası kuruluş sürdürülebilir bir
                        gıda sistemi için çeşitli öngörülerde
                        bulunuyor hedefler ortaya koyuyor.                                                                 Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan bir araştırma
                        Ancak tüm gelişmelere rağmen gıda
                        üretimi, tedariki ve beslenme                                                                    sonucuna göre, coğrafi işaretle korunan bir ürünün perakende
                        üçgenindeki belirsizlikler halen ciddi                                                           değeri, tescil edilmemiş benzer bir ürünün değerinin ortalama iki
                        bir tehdit olarak önümüzde duruyor.                                                              katıdır. Coğrafi işaretlerin bir ürüne sağlayacağı katma değerin
                          bu üçgende sürdürülebilir bir
                        yapının inşası, 1960’ların Yeşil                                                                 çarpıcı örneklerinden biri olarak,  dünyanın en eski ve en ünlü
                        Devriminden miras kalan dar bir ürün                                                             peynirlerinden biri olan “Rokfor” peynirini incelemek istedik.
                        yelpazesine ve yoğun kimyasal, enerji
                        ve sermaye kullanımına vurgu yapan
                        tarım modeliyle mümkün                                                                             w İzzeT erçelen                      satış platformlarında, coğrafi işaretli
                        görünmüyor. Dolayısıyla Dünya daha                                                                                                      rokfor Charles 100 dolar, rokfor
                        yeşil bir devrime hazırlık yapıyor. bir                                                                     üney Fransa’nın Aveyron     papillon 65 dolar, rokfor Gabriel Coulet
                        başka değişle; küresel ekosistemlere                                                                        bölgesindeki nüfusu 2 bini  75 dolar, roquefort Vieux berger 60
                        daha uyumlu bir dizi tekniklere…                                                                            bulmayan roquefort-sur-     dolar, rokfor Société Cave Abeille 50
                          2050 uzunca bir zaman dilimini                                                                   GSoulzon kasabası, mavi              dolar civarında seyrediyor.
                        ifade etse de, nüfusun 10 milyara                                                                renkli bir küfün en lezzetli haline ev   MAvİ PEYNİR İSMİYLE
                        ulaşmasına sadece 30 mevsimlik ekim                                                              sahipliği yapıyor. 1925'te Fransa’da     SATILANLAR
                        ve hasat dönemi kaldı. bu nedenle,                                                               menşe işaretini alan (Appellation
                        gelecekte Tarım ve gıda sistemleri                                                               d'origine)  ilk peynir olan rokfor       Coğrafi işaretli rokfor peynirinin
                        nasıl bir değişim yaşayacak? Gıdada  kaynakları ve yaşanabilirlik şartlarının  da bu olumsuzluğa artı yönde etkide  peynirinin, 1996 yılında da Avrupa  arzını artırmak mümkün olmadığından,
                        küresel eğilimler ne yönde olacak? bu  sonuna gelmiş durumdayız. bilimsel  bulunacağı tahmin edilmektedir.   birliği’nde coğrafi işaret tescili  dünyadaki talebi karşılamak
                        eğilimler hangi fırsat kapılarını  veriler, “medeniyet denilen tek dişli  Asıl tehdidin ise; küresel boyutta  yapılmış. rokfor, adını        amacıyla Fransa ve ekseriyetle
                        aralayacak? bizler değişimin neresinde  canavarın” dünyaya taşıtmakta  çok vahim sonuçlar doğurması  aldığı kasabanın                           Avrupa ülkelerinde görüntüsü
                        olacağız? Hangi zorluklarla     olduğu vahşî ve aşırı yükün,   beklenen gıda yetersizliği ve açlık  çevresindeki                                   ve tadı bu peyniri
                        karşılaşacağız?  gibi soruların  sürdürülebilirlik sınırlarını aşmış  tehlikesinin de ötesinde, insanlığın bir  yerel lacaune                         “andıran” türevleri
                        cevaplarını aramak biz meraklı  olduğunu söylemektedir. bu durum,  varlık sorununa evrilmiş olduğu  koyunlarından                                        üretiliyor. rokfor adı
                        okurlarda heyecan uyandırıyor.  günlük hayatlarımızda da açıkça  belirtilmektedir. bütün bir dünya  elde edilen                                            yasalarla
                          Tüm bu sorulara ve daha fazlasına  hissedilebilir hâldedir. Dünya artık  olarak, elbirliği ile müdahale  işlenmemiş                                      korunduğundan,
                        “Tarım ve Gıdada Yatırım Trendleri  hastadır, çok hastadır!    edilmediği sürece, dünyamızın dev bir  sütten                                                bu ürünler “mavi
                        2050” adlı kitapta cevap          KIT DÖNEM BAŞLIYOR           sera olan Venüs gezegenine dönüşme-  yapılıyor. bir                                          peynir”
                        arayabilirsiniz. Her ikisi de tarım ve                         si ihtimâli, bilimsel bir gerçeklik olarak  kilogram                                          türünden farklı
                        gıda alanında geniş deneyime sahip  Dünyanın hasta olarak      karşımızda durmaktadır.           peynir için                                                 isimlerle
                        olan ve şu anda ISpC (Independent  nitelendirildiği tanıtımda, hastalığın  30 YILA IŞIK TUTUYOR   yaklaşık 4,5                                               piyasaya
                        Science and partnership Council)  bulgu ve sebepleri acı bir reçeteyle biz                       litre koyun                                                 sürülüyor de
                        sekreterliği ve konseyi için çalışan  okuyuculara sunuluyor:      İngilizce adı “Agricultere & Food  sütü                                                    “roquefort”
                        rachid Serraj ve prabhu pingali   İnsanlar için artık, su, topraklar ve  Systems to 2050” olan bu kitap, Scala  kullanılıyor.                                ismini
                        tarafından hazırlanmış olan kitap  gıda maddeleri gibi, faaliyetlerimiz  Yayıncılık tarafından Ahmet necdet  bir koyundan yılda                             kullanamıyorlar.
                        bizlere bilimsel bir şölen sunuyor.   için hayatî önemdeki bütün doğal  Öğütçü çevirisiyle Türk okuru ile  yaklaşık 40 kg peynirlik süt elde                İnek ve koyun
                                                        girdi ve temel kaynakların son derece  buluşturuldu. 5 bölümden oluşan ve  ediliyor. koyunlardan akşam ve sabah             sütü kullanılarak
                          UÇURUMUN BAŞINDA                                                                               alınan sütler karıştırılarak, peynir
                                                        kıt ve sınırlı olacağı bir döneme  çeşitli bilim dalından CGIAr                                         yapılan mevzubahis türev peynirlerin
                          kitabın tanıtım bülteninde Dünya  girmekteyiz.               (Consultative Group for International  mayası ile koyulaştırılıyor. Sonraki  fiyatları ise 20- 40 dolar civarında bir
                        ekosisteminin bir portresi çizilirken şu  üstelik, 2050’de dünya nüfusunun  Agricultural resarch) yazarların  aşamada ise, bu köydeki mağaralarda  bantta konumlanmış durumda.
                        ifadelere yer veriliyor:        9,5 milyarı geçeceği öngörülmektedir.  düşüncelerini bulabileceğiniz kitapta,  doğal olarak bulunan ve buğday ile  HER YIL YAKLAŞIK 20 BİN
                          Yüzyılımızda insanlık, bugüne  Şu andaki mevcut küresel olanakların  18 makale bulunuyor. İçerik olarak,  çavdar ekmeği üzerinde yetiştirilen  TON ROKFOR üRETİLİYOR
                        kadar varlığının hiç karşılaşmamış  bu nüfusu besleyebilmesinin imkânı  hem mevcut sorunları anlamak hem  “penicillium roqueforti” kültürleri
                        olduğu ağır sorunlarla yüz yüzedir.  yoktur! Aşırı gübre kullanımıyla geniş  de onları çözmek için bilimsel  ekleniyor. Son olarak peynir roquefort-  2008-2020 yıllarında Fransa’daki
                        Dünyamız bir uçurumun başındadır.  toprakların öldürülmüş olması,  fırsatlara işaret etmesi açısından, gıda  sur-Soulzon çevresindeki bu  rokfor üretimini incelediğimizde,
                        Şimdiye kadar bir sınırı olabileceği  küresel iklim değişiklikleri ve su  ve tarımın gelecek 30 yılına ışık  mağaralarda, tam aromasına ulaşana  üretimin en yüksek olduğu 2008 yılında
                        akla getirilmemiş olan dünya doğal  kaynaklarının çok azalmış olmasının  tutabilecek önemli bir eser.   kadar en az 90 gün olgunlaştırılıyor ve  20,7 bin ton, en düşük olduğu 2017
                                                                                                                         nihayetinde bu mavi benekli nev-i      yılında ise yaklaşık 17,4 bin ton olarak
                                                                                                                         şahsına münhasır peynir ortaya çıkmış  gerçekleştiğini görüyoruz. bu istatistik
                                                                                                                         oluyor.
                                                                                                                                                                yardımıyla şu bilgiyi de teyit edebiliriz:
                                                                                                                           MAğARALAR DIŞINDA                    Günümüzde rokfor üretimi sınırlı
                                                                                                                           YAPAY üRETİMİ YASAK                  sayıda üretici tarafından sadece lozère,
                                                                                                                                                                l'Aveyron, Tarn, Aude, Hérault ve Gard
                                                                                                                           rokforun alameti farikalarından biri  bölgelerinde yapılmaktadır. peynirin
                                                                                                                         olan mavi küfün, peynirin              olgunlaşması için bekletilen mağaraların
                                                                                                                         olgunlaştırıldığı mağaralar dışında    kapasitesi de, üretim miktarının
                                                                                                                         yapay olarak üretilmesi kanunen            artırılamıyor olmasındaki
                                                                                                                         yasaklanmış. Yani karşımızda                   etkenlerden biri. bunu yıllara
                                                                                                                         öyle bir peynir var ki,                          sari üretim rakamlarının
                                                                                                                         isminden içine zerk edilen                         seyrinden de net biçimde
                                                                                                                         küf mantarına, koyunların                           anlayabiliyoruz.
                                                                                                                         yediği yemden                                          Türkiye olarak,
                                                                                                                         olgunlaştırılma sürecine                             Avrupa birliğinde
                                                                                                                         kadar her aşaması                                    coğrafi işaretli
                                                                                                                         yasayla korunuyor. Hal                               tescillenmiş 7,
                                                                                                                         böyleyken, sınırlı arzı olan                        komisyonda bekleyen 26
                                                                                                                         bu peynirin fiyatı da                              gıda ürünümüz
                                                                                                                         oldukça yüksek.                                   bulunmakla birlikte,
                                                                                                                           Ayrıca, bu peynirin                           bunların içinde hiçbir
                                                                                                                         lezzetinin bilinirliği gibi, maddi          peynirimizin olmadığı
                                                                                                                         değeri de sadece günümüzle sınırlı     noktasından hareketle, artık bu konuda
                                                                                                                         olmayabilir. bazı yabancı kaynaklarda,  girişimlerde bulunulması oldukça
                                                                                                                         rokforun orta çağda ödeme aracı olarak  önemli.
                                                                                                                         kullanıldığına, bu yolla vergi ödemesi   Türkiye’nin her bölgesindeki coğrafi
                                                                                                                         yapıldığına dair rivayetlere yer verilmiş.  zenginliği yerel üretim metotlarıyla
                                                                                                                           EN UCUZUNUN KİLOSU                   bizlere yansıtan yüzlerce çeşit
                                                                                                                           50 DOLAR CİvARINDA                   peynirimizin tescil edilmesinde,
                                                                                                                                                                meseleye daha geniş bakarsak, yöresel
                                                                                                                           Şu anda rokfor peyniri 7 farklı üretici  ürünlerin coğrafi işaretle hem yurt hem
                                                                                                                         tarafından çeşitli markalarla üretiliyor.  de en azından Avrupa sınırlarında
                                                                                                                         bu nedenle rokfor peynirinin kilogram  koruma altına alınmasında geciktiğimiz
                                                                                                                         fiyatı, üretimini yapan işletmeye göre  her gün, bu değerleri heba etmemize
                                                                                                                         değişkenlik göstermekte. uluslararası  neden olmaktadır.
   3   4   5   6   7   8